Capitala Romaniei dispune de foarte mult potential in ceea ce priveste piata rezidentiala si, drept urmare, nu vad o posibila situatie de saturatie a pietei de profil in urmatorii cinci ani, din punct de vedere al numarului de locuinte finalizate. Daca te uiti la stocul de locuinte vechi din Bucuresti si anul in care au fost construite rezulta o nevoie imobiliara destul de ridicata a populatiei. Foarte multi oameni cauta sau vor cauta la un moment dat sa isi schimbe locuinta cea veche cu una noua, apreciaza Ahmet Buyukhanli, CEO Opus Land Development.

Seful Opus Land arata, de asemenea, ca un alt factor care va determina cererea va a fi dat de migratia populatiei rurale catre Capitala, pentru studii si locuri de munca mai bine platite. "Totul se rezuma la nevoia fiecaruia de a isi creste calitatea vietii si a locui in proximitatea locului de munca. Cred ca toti urmarim aceste lucruri importante. Si, ca urmare, din ce in ce mai multe proiecte rezidentiale se construiesc, de exemplu, acum in zona de Nord a Capitalei, dupa ce ani de zile s-au constuit doar spatii de birouri. Dezvoltatorii imobiliari au inteles ca exista o nevoie imobiliara importanta in aceasta zona", spune Ahmet Buyukhanli (foto).

In opinia sa, in conditiile accesibile de finantare curente, romanii pot opta mai degraba pentru achizitie decat sa locuiasca in chirie. "O casa este mai mult decat un spatiu pentru locuit. Inseamna securitate si stabilitate, un bun al tau pe care il poti amenaja dupa propriul gust, nu doar un adapost. Mai mult, acum rata la banca pentru un credit este, de regula, mult mai redusa decat nivelul chiriei, ceea ce constituie un motiv in plus pentru a opta pentru achizitie".

Alte 7.000 de locuinte in Cosmopolis

Opus Land Development dezvolta in prezent Cosmopolis, unul dintre cele mai mari proiecte rezidentiale din zona de Nord a Capitalei, si are ca obiectiv in acest an vanzarea a 540 de noi locuinte si continuarea dezvoltarii infrastructurii din cadrul complexului rezidential. In momentul de fata, Cosmopolis se intinde pe o suprafata de 800.000 mp, avand finalizate peste 2.300 de apartamente si vile. Investitiile in cadrul complexului rezidential Cosmopolis s-au ridicat la aproximativ 280 de milioane de euro, buget alocat constructiei de locuinte, infrastructurii, spatiilor comerciale si spatiilor verzi. Planurile de viitor includ constructia a cel putin 7.000 de locuinte noi, precum si dezvoltarea continua a infrastructurii si a facilitatilor oferite.

"Obiectivul nostru pentru 2017 este sa mentinem ritmul vanzarilor de anul trecut, cu o usoara crestere. In 2016 am vandut 470 de locuinte cu o valoare totala de 30 milioane euro si am inregistrat o crestere in vanzari de 10% raportat la 2015", mai spune Buyukhanli. In cadrul complexului rezidential, a fost construit anul trecut si un strip mall, Cosmopolis Plaza, in urma unei investitii de 2,2 milioane euro. El mai arata ca din totalul unitatilor puse la vanzare in 2016, studiourile si apartamentele cu doua camere au fost cel mai bine primite in randul cumparatorilor, cu un procent de 58%, urmate de vile cu 27% si de apartamentele cu trei camere, cu un procent de 15% din vanzari.

Buyukhanli: Cautam terenuri, dar nu agresiv

Intrebat daca Opus Land are in plan si alte proiecte in afara de Cosmopolis, Ahmet Buyukhanli a declarat ca "deocamdata, nu". "Dorim sa ne mentinem focusul principal asupra Cosmopolis. Dar, in viitor, daca se vor ivi oportunitati, de ce nu. In acest moment, insa, intr-adevar, piata rezidentiala se imbunatateste, intr-un proces continuu de maturizare, si, ca urmare, ne uitam si noi dupa oportunitati de investitii, dar nu intr-un mod agresiv. De ce? Deoarece avem destul teren pentru a construi in continuare in Cosmopolis".

Seful Opus Land subliniaza ca, in medie, 35% dintre locuintele achizitionate de-a lungul unui an in cosmopolis sunt prin intermediul programului guvernamental Prima Casa, in timp ce 10-20% apeleaza la solutiile de finantare ale dezvoltatorului, iar restul cu credite ipotecare si numerar.

"Prima Casa constituie in continuare o alternativa viabila de finantare cu ajutorul Statului pentru clasa de mijloc si nu numai. Chiar si daca Prima Casa nu va mai continua la un moment dat, cu siguranta bancile vor incerca sa ofere alternative similare. In orice caz, singura diferenta concreta fata de creditul standard este data doar de dimensiunea avasului. Desigur, vor fi persoane carora le va trebui mai mult timp sa stranga avansul, dar impactul nu cred ca va fi foarte mare", apreciaza Ahmet Buyukhanli.

2017, prin ochii sefului Opus Land

"Cred ca va fi un an bun, destul de similar cu 2016. Vor exista anumite imbunatatiri cu privire la preturi, noi proiecte s.a.m.d.. In acelasi timp, estimez o usoara crestere a ratelor de dobanda pentru finantare. De asemenea, va exista mai multa competitie, din moment ce foarte multe proiecte ajung sa fie finalizate, ceea ce s-ar putea traduce intr-un mod pozitiv. Din moment ce sunt anuntate mai multe proiecte, inseamna ca increderea investitorilor a crescut. Concurenta mai ridicata constituie o masura de confort in plus. In perioada crizei, Opus Land era printre putinii investitori care continua sa contruiasca, dar sentimentul nu era unul bun", arata Ahmet Buyukhanli.

El arata ca provocarile principale in 2017 vor fi: competitia si ratele de dobanda. "In plus, putem adauga eventualele modificari legislative legate de Prima Casa, dar nici unul dintre acestea nu vor avea un impact foarte mare in piata rezidentiala. Trendul va fi unul pozitiv, preturile vor continua sa creasca organic, iar investitorii vor fi tot mai tentati sa dea startul unor noi proiecte".

In opinia sa, cresterea organica a preturilor la locuinte in 2017 se va datora majorarii costurilor cu forta de munca din sectorul constructiilor. "Forta de munca la nivel calificat in constructii este din ce in ce mai rara in Romania. Foarte multi au plecat peste hotare, iar cei care au ramas nu sunt intotdeauna cei mai pregatiti", conchide seful Opus Land.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri