Shopping-ul se transforma: ce este retailul societal si cum se pregatesc investitorii pentru viitorul comertului modern

Experienta de cumparaturi trece printr-un amplu proces de schimbare, iar acest lucru este observat mai ales de marii dezvoltatori imobiliari cu activitate la nivel local, care, aflati si intr-o era in care Internetul joaca un rol decisiv, trebuie sa tina pasul cu evolutia industriei de shopping.

Dupa comertul omnichannel, axat pe retaileri, in care vanzarile acestora imbina comertul online cu cel fizic, dezvoltatorii imobiliari au inceput sa puna tot mai mult accent pe experienta vizitatorilor si a clientilor din centrele comerciale si pregatesc investitii importante in aceste directii.

Tatian Diaconu (foto mai jos), directorul general Immochan Romania, companie care a dezvoltat in Romania unul dintre cele mai de succes proiecte comerciale din centrul tarii – Coresi Shopping Resort, din Brasov – vorbeste despre investitii de milioane de euro in conceptul de “retail societal”, un fenomen absolut necesar pentru a pastra ridicat nivelul de interes al centrelor comerciale fizice, in lupta pentru castigarea de noi clienti, cat si in pastrarea celor vechi.

In opinia specialistului imobiliar, “retailul societal” ar urma sa imbine mai multe elemente care sa creeze comunitati in interiorul proiectelor comerciale, sa atraga si sa aduca mai aproape de vizitatorii momente artistice, desfasurari de evenimente variate sau pur si simplu sa creeze un peisaj cultural in interiorul unui spatiu, care, la baza, poate fi vazut drept doar zona de cumparaturi.

Citeste si:
Investitie de 185.000 de euro pentru romanii de la Bright Spaces
Investitie de 185.000 de euro...

“Trebuie sa investim continuu. Este necesar un val investitii in revitalizarea centrelor comerciale in asa fel incat acestea sa fie mai primitoare si prietenoase. Ele trebuie sa creeze o comunitate, iar retailul devine unul social. Vorbim despre fenomenului retailului societal, in care se pune un mai mare accent pe activitatile derulate in centrele comerciale si pe comunitati. Avem un plan de investitii pentru urmatorii cinci ani. (…) In acest an, planul validat se ridica la circa 10 milioane de euro, iar suma va reprezenta revitalizarea a cinci proiecte comerciale din Romania – la Baia Mare, in Timisoara, Constanta, Cluj si Pitesti”, a precizat Tatian Diaconu, executivul care conduce operatiunile Immochan Romania.

Intrebat despre ce presupune acest “retail societal” si cum si-l imagineaza dezvoltandu-se, directorul general Immochan a subliniat faptul ca tot mai multe evenimente sociale au inceput sa aiba loc in spatiile comerciale, de la programe de muzica de orchestra adresate copiilor, la intruniri educative, programe dedicate anumitor mestesuguri sau evenimente artistice de orice fel.

In tot acest demers, proiectul Coresi Shopping Resort a organizat in cei aproape doi ani de la deschiderea sa o multitudine de evenimente care si-au propus sa aiba o componenta sociala puternica, iar managementul investitorului imobiliar sustine ca aceasta initiativa nu se va opri aici.

Citeste si:
Despre capitalism, cu un antreprenor de top din Brasov
Despre capitalism, crize...

Marii dezvoltatori investesc masiv in proiectele de “retail societal”

Un demers similar, ce sustine si incurajeaza dezvoltarea unei armonii intre experienta de shopping cu cea de viata a fost testata cu succes si de catre investitorii din spatele proiectului comercial Veranda Mall, din cartierul Obor.

Dupa deschiderea mall-ului, din toamna anului trecut, familia Pogonaru, care a investit circa 60 de milioane de euro in centrul comercial Veranda Mall, au inceput un amplu proces investitional in evenimente si targuri specifice perioadei de iarna, menite sa apropie si mai mult comunitatile din proximitatea proiectului comercial, dar si pe cei din alte zone ale Capitalei.

Tot in aceeasi perioada, Andrei Pogonaru, tanarul antreprenor roman care a gestionat dezvoltarea mall-ului din cartierul Obor, a inaugurat si un patinoar in aer liber, destinat persoanelor de toate varstele.

Citeste si:
Predictii 2019: cum va evolua piata imobiliara din Romania
Colliers: Cele mai importante...

Insusi numele de “Veranda” a fost gandit in acest scop, asta deoarece dezvoltatorii proiectului si-au propus sa realizeze din spatiul disponbil in fata centrului comercial, o zona de divertisment sezonier, care va fi adaptata in functie de anotimpul si specificul perioadei din an cu proiecte si proiectii variate.

In interiorul centrului comercial, familia Pogonaru se pregateste sa aduca primul cinematograf VR mai aproape de clientii magazinului, unul dintre cele mai ambitioase pariuri la nivel local. Acesta ar urma sa fie primul spatiu de entertainment de acest fel de pe intreg teritoriul tarii.

NEPI, unul dintre cei mai importanti dezvoltatori imobiliari prezenti pe piata locala, a inaugurat in prima parte a anului trecut centrul comercial Shopping City Timisoara, iar in a doua jumatate a anului a instalat prima partie de schi aflata in interiorul unui mall din tara noastra.

Partia de schi deschisa in interiorul unui mall a fost o premiera pentru piata din Romania, insa nu este o noutate si la nivel global.

In plus, omul de afaceri Iulian Dascalu, a creat, dupa conceptul "lifestyle center”, in proximitatea Iulius Mall Timisoara, ansamblul urbanistic Openville, unul dintre cele mai mari pariuri imobiliare din Romania, care va reuni functiuni de office clasa A, retail, parc si entertainment. Acesta este cel de-al doilea proiect de tip mixed use din portofoliul companiei, dupa Palas Iasi, proiect care va necesita o investitie de 220 milioane de euro.

Pe segmentul de retail, Openville va completa atractiile oferite de Iulius Mall Timisoara, cu: un nou mix de branduri, peste 100 de magazine, restaurante si cafenele tematice, 15 sali de cinema, cel mai mare loc de joaca si alte optiuni pentru petrecerea timpului liber.

O alta premiera o reprezinta zona de fresh market, care va cuprinde restaurante de tip fast food, dar si brutarii, carmangerii si locatii cu produse alimentare eco.

Proiectul va include si patru sali pentru evenimente speciale si corporate, cu o capacitate totala de 2.500 de persoane.

In plus, Anchor Group, dezvoltatorul turc din spatele proiectelor Bucuresti Mall si Plaza Romania, doua dintre cele mai vechi mall-uri din Romania, a investit zeci de milioane de euro in ultimii ani in remodelarea spatiilor comerciale si in adaptarea acestora la cerintele actuale ale pietei. Aceste investitii au presupus modificarea si reorganizarea centrului comercial, a spatiilor disponibile si a spatiilor comerciale din interiorul mall-urilor.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri