Decizia Guvernului de a obliga companiile de stat sa transfere la buget cel putin 90% din profitul net pe 2016 i-a facut pe analisti sa isi mareasca semnificativ estimarile pentru dividendele companiilor listate in acest an, existand si cazuri in care proiectiile s-au dublat.

Banca Transilvania

Dividend brut estimat: 0,06 lei actiune + 16 actiuni gratuite la 100 de actiuni detinute

“In mod traditional, Banca Transilvania isi recompenseaza actionarii prin distributia de actiuni gratuite; exista posibilitatea trecerii la o politica de dividend mai previzibila, dar aceast ipoteza nu a fost confirmata inca. Pentru 2017 estimam deocamdata o combinatie de actiuni gratuite si dividend”, mentioneaza analistii casei de brokeraj Tradeville.

Fondul Proprietatea

Dividend brut estimat: 0,1 lei/actiune

Fondul Proprietatea a anuntat deja ca intentioneaza sa faca distributii de cash in valoarea totala de 0,1 lei/actiune anul acesta, castigul net urmand sa ajunga astfel la 11,3%. Legea potrivit careia companiile de stat vor distribui 90% din profit actionarilor va fi avantajoasa pentru FP. Anul trecut, de exemplu, Fondul ar fi avut venituri cu 13% mai mari daca masura ar fi fost in vigoare.

Transgaz

Dividend brut estimat: 34,37 lei/actiune

Analistii Tradeville considera ca decizia Guvernului privind cresterea distributiilor minime se va face simtita in special asupra companiilor de utilitati precum Transgaz, Transelectrica si Electrica, care obisnuiau sa imparta cu actionarii in jur de 60% din profit, intentionand sa aloce mai mult pentru investitii. “In cazul lor, randamentele dividendelor estimate de noi pe baza profiturilor la noua luni aproape s-a dublat”.

Electrica

Dividend brut estimat: 1,45 lei/actiune

Electrica a fost una dintre putinele companii de utilitati care si-au imbunatatit rezultatele financiare la 9 luni, acest lucru combinat cu o rata de distributie mai mare decat cea preconizata initial urmand sa urce dividendele la un nivel de 1,45 lei/actiune.

Transelectrica

Dividend brut estimat: 3,08 lei/actiune

Transelectrica este a cincea companie pentru care se estimeaza un randament al dividendului de doua cifre. Compania a crescut anul acesta pe bursa cu 7%.

Romgaz

Dividend brut estimat: 2,46 lei/actiune

In cazul Romgaz, in piata au existat anterior temeri privind reducerea ratei de distributie pana la nivelul minim, pentru acoperirea necesarului de investitii. Recenta decizie a Cabinetului Grindeanu elimina insa acest scenariu, astfel ca randamentul dividendului estimat in momentul de fata ajunge la aproape 9%.

SIF Oltenia

Dividend brut estimat: 0,13/actiune

“O parte dintre SIF-uri ar putea plati dividende mai mari dupa ce au beneficiat de distributia extraordinara efectuata anul trecut de Banca Transilvania”, subliniaza analistii Tradeville.

Conpet

Dividend brut estimat: 7,06 lei/actiune

Transportatorul national de titei prin conducte a obisnuit sa distribuie aproape integral catre actionari profitul anual, iar analistii se asteapta la mentinerea acestui trend si in 2017, nefiind excluse chiar si dividende speciale.

SIF Moldova

Dividend brut estimat: 0,0573 lei/actiune

SIF Moldova este principalul beneficiar al distributiilor extraordinare facute de Banca Transilvania in 2016, societate de investitii financiare urmand sa intre astfel in topul celor mai mari randamente, cu un castig brut de 6,9%.

SIF Muntenia

Dividend brut estimat: 0,045 lei/actiune

Foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri