Deciziile Guvernului din zilele urmatoare vor avea un impact major asupra perceptiei pe care investitorii straini o au asupra Romaniei, in conditiile in care Ordonanta de Urgenta nr. 13/2014, de modificare a codurilor penale, i-a facut pe acestia sa devina pesimisti pe termen scurt in cazul tarii noastre.

“Ordonanta de Urgenta prin care a fost acordata amnistie persoanelor acuzate de coruptie este un element negativ pentru investitorii institutionali straini, aceasta incetinind atat lupta impotriva coruptiei pe care am vazut-o in ultimii ani, cat si progresele facute la nivel de guvernanta corporativa in Romania”, a declarat Carsten Hesse, strategist piete emergente in cadrul Berenberg, a doua banca din lume in functie de vechime.

OUG 13/2014 a fost anulata luni, Guvernul Grindeanu cedand astfel dupa o saptamana in care sute de mii de romani au protestat zilnic, in toata tara, impotriva adoptarii acesteia.

“Cat de negative vor fi pentru Romania aceste evenimente depinde de ceea ce se va intampla in urmatoarele zile si saptamani, mai ales din punct de vedere politic. Investitorii cu siguranta vor lua in calcul un nivel mai mare de incertitudine in privinta pietelor financiare romanesti; leul, de exemplu, a inregistrat deja scaderi, iar deprecierea ar putea continua atat timp cat protestele raman de amploare”, mentioneaza analistul german.

Cursul leu/euro crescuse cu 0,7% in primele zile dupa inceperea protestelor, insa vineri moneda nationala a revenit, astfel ca scaderea saptamanala a fost de 0,3%. Leul s-a intarit usor si luni, pana la nivelul de 4,5095 pentru un euro, profitand astfel de pasul inapoi facut de Guvern in fata protestelor, dar si de tendinta regionala de apreciere a monedelor nationale.

Reprezentantul Berenberg spune ca exista sanse economia locala sa nu fie afectata in niciun fel turbulentele sociale din ultimele saptamani, atat timp cat situatia se stabilizeaza in urmatoarele zile.

Daca situatia se calmeaza si se va ajunge la un compromis in urmatoarele saptamani, nu vad niciun impact negativ asupra dezvoltarii economice a Romaniei. Motoarele economiei romanesti sunt multiple, fiind ‘nevoie’ de evenimente grave pentru a schimba aceasta perspectiva de crestere

- Carsten Hesse, Berenberg

Duminica, in cea de-a sasea zi de protest, peste 280.000 de persoane au iesit in strada. Participanii au declarat ca nu vor renunta la proteste, cerand demisia Guvernului Grindeanu, executivul fiind acuzat ca a mintit si a facut un abuz adoptand o ordonanta de urgenta pentru a schimba prevederi din codurile penale, in beneficiul unor politiceni.

“Cel mai mare risc pentru Romania este acela ca Guvernul sa ignore regulile si cerintele UE, precum lupta impotriva coruptiei sau mentinerea deficitului la un nivel mai mic de 3% din PIB. Intr-un asemenea scenariu, Romania ar pierde fonduri UE, dar si investitii straine directe, ambele foarte importante pentru dezvoltarea pe termen lung a Romaniei”, mentioneaza Carsten Hesse.

Premierul Sorin Grindeanu a adresat, saptamana trecuta, o scrisoare catre presedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, si catre prim-vicepresedintele forului, Frans Timmermans, in care a explicat ratiunile din spatele OUG privind modificarea Codurilor penale si a proiectului privind gratierea, dand asigurari ca sustine lupta anticoruptie.

La randul lor, Jean Claude Juncker si Frans Timmermans au sustinut intr-o declaratie comuna ca lupta anticoruptie trebuie sa avanseze, nu sa fie subminata, ei precizand ca urmaresc ”cu foarte mare ingrijorare” evolutiile recente din Romania.

Foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri