Probabil ca jumatate dintre familiile de romani isi folosesc banii, acumulati prin economisire intr-o perioada de timp sau obtinuti rapid in urma unui credit bancar, in scopul achizitionarii de locuinte. Trebuie spus ca aceasta achizitie poate fi considerata drept o investitie pe termen lung, indiferent daca locuinta respectiva va deveni domiciliu sau va fi inchiriata ulterior achizitiei. Exista insa si o alta categorie de investitori, si anume cei speculativi, care au "disparut" din piata rezidentiala locala, odata cu "stabilizarea" preturilor la locuinte din ultimii ani, apreciaza Gabriel Voicu, directorul diviziei New Homes din cadrul Coldwell Banker.

Intr-un context oportun al unor rate bancare scazute pentru creditele acordate populatiei si o economie care se bucura de prognoze pozitive, piata rezidentiala din Romania a luat avant in 2016, iar pentru anul urmator sunt anuntate in continuare foarte multe proiecte de profil. Numarul de locuinte livrate in 2016 in Capitala si imprejurimi era estimat la finalul anului trecut la 13.000 de unitati, in crestere cu aproximativ 20% fata de anul anterior, la nivel national, si alte 30.000 de locuinte in ansambluri rezidentiale celelalte orase mari ale tarii, arata, de exemplu, brokerul imobiliar Coldwell Banker.

"Daca in perioada 2008-2011, preturile de piata la locuinte au scazut cu valori intre 30 si 70%, din 2012 au inceput sa se stabilizeze si nu am mai inregistrat cresteri mai ridicate de 5% pe an, ceea ce s-ar traduce ca valorile de astazi sunt oarecum similare cu preturile de la iesirea din criza. Astfel, din prisma pretului, nu riscam sa mai patim acelasi lucru care s-a intamplat in 2008, adica o injumatatire peste noapte a pretului sau a valorii locuintei. Mai pot fi insa variatii, in functie de cat de bine este adaptat produsul la cererea din piata rezidentiala, poate din cauza unei concurente excesive pe un anumit segmen de piata, astfel incat sa impinga preturile in jos, dar nimic cu un impact atat de ridicat", spune Gabriel Voicu (foto).

El arata ca afirmatia vizeaza constructiile noi, unde "pretul este format din incidenta terenului asupra constructiei, costul construtiei, costul cu promovarea, cu arhitecti, avocati si profitul dezvoltatorului. Preturile nu mai au cum sa scada foarte mult din aceasta perspectiva".

Gabriel Voicu: Momentul este prielnic achizitiilor de locuinte

In opinia sa, un alt aspect care ar trebui luat in considerare este structura cererii. "In anul 2008, aproape 90% din cerere era data de investitorii speculativi. Adica cei care cumparau tocmai pentru a alimenta bula imobiliara. Cumparau pentru a creste preturile la locuinte si pentru a le revinde. Astazi 90% din piata sunt consumatorii finali, adica cei care au o nevoie reala de locuinta. Acum, piata este in sfarsit sanatoasa, iar cererea este data de cumparatori finali si doar 10% sa zicem ca ar mai fi investitori de yield, dar nu speculativi. Cum nu sunt variatii mari de preturi, lipsesc si investitorii speculativi", spune Gabriel Voicu.

Intrebat ce randamente (yield-uri) se pot obtine astazi in piata rezidentiala, managerul Coldwell Banker arata ca, "la nivel de investitor yield-urile ajung la peste 7%, ceea ce este foarte bine, iar din punct de vedere al consumatorului final, rata la banca este similara cu cea a unei chirii. Corelat cu dorinta acerba a romanilor de a fi proprietari, cei care isi pot permite il pot accesa. Cum lucrurile s-au stabilizat si nu au existat variatii mari de pret in ultimii trei ani, au aparut si oferte din ce in ce mai adaptate cererii".

Gabriel Voicu subliniaza ca inclinatia romanilor spre a achizitiona un apartament in locul deciziei de a locui cu chirie, are loc in conditiile unei legi precare a chiriasului, care in Romania nu este protejat deloc.

"Ca si chirias, intr-adevar, ai parte mobilitate, iar daca nu iti plac vecinii te poti muta, dar in acelasi timp, nu poti sa aduci modificari majore locuintei, nu vei avea niciodata o mobila pe gustul tau, vei avea mereu senzatia ca locuinta nu te repezinta s.a.m.d.. De asemenea, ca si chirias risti ca in cele mai multe cazuri daca se casatoreste copilul proprietatului, acesta din urma sa te dea afara. Asadar, pentru achizitia unei locuinte acum ar fi cel mai bun moment, avand in vedere ca preturile sunt stabile. Este un moment prielnic sa cumperi. Nu vad riscul unei bule imobiliare in urmatorii ani", conchide Gabriel Voicu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri