Praktiker Romania, unul dintre cei mai mari retaileri de bricolaj prezenti pe piata locala, a trecut cu bine peste declinul suferit in criza si incepe sa reintre pe cursul firesc al lucrurilor, evolutie datorata unei ample schimbari de strategie care a vizat inlocuirea vechilor obiceiuri de business si alinierea la un model modern de afaceri.

Omul de afaceri Omer Susli este unul dintre principalele motive care a condus la schimbarea la fata a companiei pe care a achizitionat-o in anul 2014, cand o imineanta insolventa era pe cale sa loveasca grupul controlat de nemti, insa, dupa cum insusi spune, nu ar fi reusit nimic fara echipa pe care si-a creat-o langa el si fara deciziile pe care le-a luat ascultand de colegii sai.

“Pana in anul 2009 a fost un business in continua crestere. Din 2009 pana in 2014 a fost o scadere an de an, insa, din fericire, din 2014 s-a schimbat sensul business-ului. Mingea a lovit pamantul si din acel moment fiecare an a adus o crestere a vanzarilor si o scadere a pierderii”, a declarat Omer Susli, intr-un interviu exclusiv acordat Wall-Street PRO.

Desi recunoaste ca inca nu a reusit sa atinga profitul mult asteptat, spune ca 2016 a fost anul care a adus cea mai puternica diminuare a pierderilor si a creat premisele revenirii pe profit din acest an.

“2016 a fost un an bun din toate punctele de vedere, de la preluare pana acum, am pastrat si cresterea, dar si diminuarea pierderilor. Am inregistrat o crestere de 4-5% a rulajului fata de nivelul anului 2015. Pierderile s-au diminuat cu foarte mult, suntem aproape de break-even, iar in 2017 vrem sa inchidem cu profit. Sunt toate premisele sa stabilim acest pas”, a mai aratat Omer Susli.

Evolutia business-ului si revenirea pe profit va fi generata in special de planul de modernizare a tuturor celor 27 de magazine, iar, acolo unde va fi cazul, chiar si de inchiderea spatiilor comerciale neperformante.

“Anul trecut am modernizat cinci magazine, anul acesta avem in plan inca 10 unitati. Am urmarit, de asemenea, si imbunatatirea stocului de produse, iar pentru acest lucru colegii de la achizitii deruleaza un amplu proces prin care urmaresc noi sortimente in oferta magazinelor, precum si produse mai calitative. Investitiile, dar in acest proces de modernizare din 2017, vor depasi 5 milioane de euro”, a mai punctat Omer Susli.

Praktiker blocheaza expansiunea pentru moment. Omer Susli nu renunta la inca doua magazine in Bucuresti

Dupa ce a anuntat planuri mari in ceea ce priveste dezvoltarea la nivel national, Omer Susli spune ca pentru moment va “ingheta” orice plan de expansiune pentru a optimiza si mai bine activitatea Praktiker din tara, in toate cele 27 de magazine pe care le detine.

“Deocamdata am sistat deschiderea de noi magazine, vrem sa remodelam toate spatiile comerciale si ne propunem sa le aducem pe profit. Si daca nu sunt profitabile le vom inchide. Avem in vizor sa remodelam proiectele, dar sa le si inchidem. Pe parcursul acestui an vom mai inchide cel putin doua magazine care nu sunt profitabile”, a mai spus Susli.

Mai mult, printre planurile omului de afaceri turc se afla si deschiderea a doua noi magazine in Bucuresti – o piata pe care sustine ca mai poate suporta doua noi astfel de unitati.

“Vrem sa deschidem 1-2 magazine, analizam optiunile, dar nu cautam sa deschidem sub orice forma. Ne uitam cu atentie la oportunitati, analizam preturile pentru terenuri si ne uitam cu precadere in zona de Nord, dar si in Sudul Capitalei. Nu vrem sa deschidem doar de dragul de a deschide, cautam ca viitoarele locatii sa genereze trafic, si, implicit, vanzari”, a mai adaugat Omer Susli.

Praktiker aduce un nou director general de la 1 martie

Dupa plecarea-surpriza a Isabellei Pleska din toamna anului trecut, de la conducerea operatiunilor Praktiker, retailerul a cautat o solutie pentru inlocuirea managerului care a coordonat activitatea companiei in ultimul an si a demarat procesul de modernizare a celor cinci magazine, precum si pasul important de a deschide un magazin online. Praktiker va anunta la inceputul lunii martie noul director general al companiei.

“Vom anunta la 1 martie noul director general Praktiker Romania. Tot ce pot spune in momentul de fata este ca nu este roman, dar vine tot din domeniul retailului de bricolaj”, a mai adaugat – deocamdata lucreaza undeva. La 27 februarie. Nu este roman, este din strainatate. Vine tot din DIY. Va fi din UE”.

Praktiker a incheiat anul 2015 cu un rulaj in crestere sensibila, stabilizandu-se la 137 de milioane de euro si o pierdere de circa 2,4 milioane de euro.

Praktiker este unul dintre cei mai mari retaileri de bricolaj din Romania, o piata pe care activeaza nume precum Dedeman, Leroy Merlin, Arabesque, Kingfisher, Hornbach sau Ambient SA, companie care, insa, este in insolventa.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri