Guvernul a alocat 20 de milioane de lei pentru plata garantiilor in cadrul programului Prima Casa, de aproximativ trei ori mai mult decat in anii precedenti. Chiar daca executivul a pregatit mai multi bani pentru achitarea garantiilor pentru creditele care devin neperformante, acestea raman la un nivel foarte redus, atat ca valoare, cat si ca pondere in totalul imprumuturilor acordate prin acest program.

In precedentii ani, statul a platit de aproximativ trei ori mai putin. Astfel, in 2016, de la buget s-a achitat suma de 7,3 milioane de lei, dupa 7,2 milioane de lei in 2015.

Daca ar fi sa calculam la valoarea medie a unei singure garantii platite pana acum de stat, de aproximativ 84.500 lei, suma de 20 de milioane de lei ar acoperi aproape 240 de credite.

Programul Prima Casa a fost introdus in mai 2009, cu o garantie de stat de 80% din valoarea imprumutului pentru cumpararea locuintei. Garantia oferita de stat a coborat ulterior la 50%, iar de anul acesta a fost modificata din nou. Astfel, statul garanteaza in prezent in cadrul Prima Casa 50% din creditul acordat pentru locuinte mai noi de 5 ani si 40% in cazul celor cu o vechime mai mare de 5 ani.

Care este situatia garantiilor acordate de stat in Prima Casa

De la lansarea programului, in anul 2009, si pana la finele lunii noiembrie 2016, au fost acordate 203.783 garantii, in valoare totala de 17,5 miliarde lei, potrivit datelor Ministerului Finantelor Publice. De la inceputul anului 2016 pana la finele lunii noiembrie au fost acordate 32.747 garantii, in valoare totala de 3,1 miliarde lei.

Pana in prezent, in cadrul programului au fost inregistrate 767 cereri de plata, din care, pana la data de 29 decembrie 2016 au fost platite 521, iar valoarea totala a garantiilor platite este de 44,077 milioane lei. Un numar de 130 de cereri de executare, in valoare totala de 540.300 lei si 2,15 milioane euro au fost respinse la plata.

Din garantiile executate, un numar de 14 garantii, in valoare totala de 1,1 milioane lei, au fost repuse in vigoare, iar diferenta pana la 781 cereri de executare a garantiilor inregistrate, este reprezentata de cereri retrase de la plata, garantiile aferente fiind inca in vigoare, si de cererile in analiza, pentru care nu s-au emis inca decizii de plata/respingere, acestea avand termene de finalizare in 2017.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri