Cresterea economica spectaculoasa, in combinatie cu salariile inca reduse fata de media UE si o bursa de valori care ofera cele mai mari castiguri din dividende de pe continent sunt doar cateva dintre motivele pentru care germanii de la Berenberg considera ca Romania este in prezent “Tigrul est-european”.

Forta de munca ieftina si bine educata

“Costurile cu forta de munca din Romania reprezinta doar 20% din media costurilor inregistrate la nivelul Uniunii Europene. De asemenea, procentul persoanelor cu studii superioare este peste media UE”, mentioneaza Carsten Hesse, strategist piete emergente in cadrul Berenberg, a doua banca din lume in functie de vechime.

Romania a avut in 2015 un cost al fortei de munca de 5 euro/ora, comparativ cu 7,5 euro/ora in Ungaria, 9,9 euro in Cehia sau 25 euro/ora media UE.

“Nu in ultimul rand, Romania are cea mai mare forta de munca per capita din Europa in sectorul IT, in tara existand numerosi profesionisti in acest sector”, sublinieaza analistul german.

Cresterea competitivitatii ca urmare a reformelor si taxelor scazute

“Cota de 16% aplicata atat in cazul companiilor, cat si a populatiei este una dintre cele mai mici din Europa. De asemenea, reformele structurale aplicate ca urmare a presiunii UE, FMI si Bancii Mondiale au facut ca Romania sa urce in clasamentul tarilor in functie de usurinta cu care se pot face afaceri”, spune Carsten Hesse.

In 2016, Romania s-a plasat pe locul 36 din 189 de tari in clasamentul realizat de Banca Mondiala in functie de usurinta cu care se pot face afaceri, dupa ce in 2006 tara noastra ocupase locul 62.

Convergenta la nivelurile UE ofera oportunitati de crestere

Romania are un potential important de crestere in privinta infrastructurii si a PIB per capita. “Doar 246 din 1.000 de romani cu o varsta de peste 18 ani detin un autoturism, in crestere fata de 200 in anul 2008”, mentioneaza analistul.

Nivelul PIB per capita al Romaniei reprezinta doar circa 27% din media inregistrata la nivelul UE. “Chiar si asa, cifra este in crestere fata de nivelul de 16% din anul 2000. De notat si faptul ca tarile din UE inregistreaza un progres mai rapid la acest capitol decat tarile din afara UE: in Ucraina, de exemplu, nivelul PIB per capita stagneaza in jurul a 8% din media UE”.

Din 2006 si pana in 2015, Romania a inregistrat cea mai mare crestere din regiune (+175%) si a numarului de zboruri pe capita, existand in continuare potential de crestere avand in vedere ca media este sub nivelul UE. Astfel, in Romania se inregistreaza 633 de zboruri la fiecare 1.000 de locuitori, in timp ce in Polonia cifra urca la 752 de zboruri, iar in Germania la 2.378 de zboruri.

Investitiile straine directe, fondurile UE, exporturile, scaderea taxelor si cresterea salariilor duc la cresterea PIB

Companiile straine au facut investitii directe in Romania in valoare de 3,92 miliarde euro in primele 11 luni din 2016, in crestere cu 22% fata de aceeasi perioada a anului anterior, suma care reprezinta un nivel-record al ultimilor opt ani.

“In privinta fondurilor UE, Uniunea va investi 30 mld. euro in Romania (18% din PIB) in urmatorii ani. Ne asteptam ca bugetul planificat de UE in perioada 2014-2020 sa fie mentinut chiar pana in 2022. Aceste fonduri UE valoreaza circa 3-3,5% din Produsul Intern Brut anual al Romaniei”, mentioneaza Carsten Hesse.

Cresterea salariilor in sectorul public, in combinatie cu o marire a salariului minim si a unor performante economice solide au dus la o crestere a salariului mediu net (+16% in noiembrie 2016), dar si a vanzarilor de retail (+10% in noiembrie 2016).

“Cand au vazut aceste cifre, clientii ne-au intrebat daca nu cumva Romania devina o ‘bula’. Nu cred acest lucru deoarece cresterea este una organica, nefiind bazata pe un “boom” al creditarii, asa cum s-a intamplat inainte de criza”, afirma analistul Berenberg.

Riscul de credit si al unui deficit dublu

Romania are una dintre cele mai mici datorii guvernamentale ca procent din PIB (34% in T3 2016), sub Cehia, Turcia, sau Polonia, fapt ce contribuie la stabilitatea tarii.

Riscul unui deficit dublu (deficit bugetar si deficit de cont curent) a urcat insa in ultima perioada, dupa masurile masurile recente de stimulare a cresterii economice adoptate de autoritati.

Scaderea creditelor neperformante si revenirea ciclului de crestere a creditarii

Rata creditelor neperformante a urcat la peste 20% la finalul anului 2013, insa a inceput sa se reduca incepand cu 2014, pe masura ce economia si-a revenit, iar bancile si-au vandut o parte din portofoliile de neprformante investitorilor internationali.

“Bancile romanesti au, in medie, una dintre cele mai bune rate de acoperire ale creditelor neperformante din Europa. De asemenea, creditarea sectorului privat ca procent din PIB este redusa fata de alta tari de pe continent, fapt ce ofera potential de crestere in viitor”, spune Hesse.

Cele mai mari randamente ale dividendelor din lume si perspectiva unui upgrade al bursei la statutul de piata emergenta

“Romania are perspective bune in vederea promovarii la statutul de piata emergenta (piata de frontiera in prezent) in urmatorii ani. Un asemenea upgrade ar da acces tarii la fondurile mai multor mari investitori. In momentul de fata circa 1,2 trilioane de dolari, bani din fonduri active de investitii, ‘urmaresc’ indicele MSCI al pietelor emergente”, mentioneaza analistul german.

Un alt avantaj al pietei de capital romanesti este reprezentat de randamentul dividendelor oferite de companii, semnificativ mai mari decat cele intalnite in pietele dezvoltate. Anul trecut, randamentul mediu al dividendelor oferite de companiile de pe Bursa de Valori Bucuresti a fost de 7,9%, cel mai mare din lume.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri