Romania a devenit in ultimii ani tinta investitorilor cu planuri de expansiune in regiunea Europei de Est, iar tara noastra a reusit sa atraga o serie de proiecte importante, lucru care a condus la o crestere continua a interesului pentru deschiderea de noi facilitati de productie in principalele puncte de pe teritoriul tarii.

Costin Banica, noul sef al departamentului Industrial din cadrul companiei de consultanta imobiliara Jones Lang LaSalle (JLL) sustine ca o serie de investitori straini sunt cu ochii pe Romania pentru deschiderea de noi fabrici, iar tinta ar fi zona Ardealului, dar si Moldova.

“Observam interes atat din partea dezvoltatorilor, cat si a unor chiriasi pentru zona de Est a tarii. Orase precum Bacau, Roman sau Iasi sunt din ce in ce mai mult mentionate in discutiile avute cu acestia. De asemenea, observam un interes crescut pentru dezvoltarea de facilitati de productie in orase secundare, care pot oferi inca forta de munca necesara noilor companii. Orase precum Salaj, Mures sau Hunedoara apar in discutie, fiind insa dificila identificarea de spatii sau zone industriale care pot fi dezvoltate intr-un termen scurt de timp. (…) Asteptam investitii importante in domeniul industrial, accentul punandu-se cu precadere pe zona de productie. Avem multe proiecte interesante cu nume mari din industria de Automotive, insa aceste investitii trebuie incurajate printr-un climat economic stabil si orientat catre atragerea investitiilor care au ca tinta Europa Centrala si de Est. Suntem intr-un punct in care s-a construit o imagine a unui mediu stabil pentru investitii si atractiv pentru investitori, insa mai sunt multe aspecte de imbunatatit”, a precizat Costin Banica (foto cover), noul responsabil al departamentului Industrial din cadrul JLL.

Chiar daca in ultimii doi ani a existat un “boom” pe piata de profil, in care oferta a tinut cu greu piept cererii, marii dezvoltatori de proiecte industriale continua sa deruleze investitii importante la nivel local, aspect care va face din 2017 un an extrem de interesant in acest sector.

“Asteptam o evolutie pozitiva atat a cererii cat si a ofertei de spatii industriale. In 2017 urmeaza sa fie livrate proiecte totalizand circa 340.000 metri patrati, iar cererea are toate premisele sa se mentina, de asemenea, la un nivel comparabil cu cel de anul trecut. Dintre acestea, foarte multe proiecte vor fi disponibile incepand cu jumatatea anului 2017, ceea ce ar trebui sa ofere o usoara relaxare a cererii de spatii industriale si de logistica. Vedem o crestere a interesului dezvoltatorilor pentru livrarea de proiecte construite speculativ avand in vedere nivelul sustinut al cererii din ultimele 24 de luni. Avand in vedere ca majoritatea proiectelor noi au fost dezvoltate in ultimii doi ani doar la cererea chiriasilor (build-to-suit), rata de neocupare se mentine foarte redusa astfel ca identificarea unui spatiu modern este foarte dificila astazi. Putinele spatii disponibile sunt ”vanate” simultan de mai multe companii”, a mai adaugat Banica.

Piata industriala din Romania a stabiit o serie de recorduri in 2016, cand stocul modern de spatii industriale a depasit 2,5 milioane de metri patrati, iar cererea bruta a fost de peste 460.000 de metri patrati, valori care au facut ca anul 2016 sa fie unul dintre cei mai buni din istoria pietei.

“Romania va ramane foarte atractiva atat pentru dezvoltatori, cat si pentru chiriasi datorita locatiei strategice in Europa si pentru ca este o piata mare de consum cu o putere de cumparare in crestere. Ne asteptam ca in acest an sa fie livrate pe piata proiecte care vor cumula 340.000 de metri patrati, nivel comparativ cu cel din 2016. Astfel, putem spune ca piata inregistreaza o crestere stabila”, a mai adaugat Costin Banica, manager care sustine ca actualul context socio-politic al Romaniei poate crea o ingrijorare in randul consultantilor care asteapta deznodamantul si detensionarea acestor miscari.

“Este importanta o rezolvare rapida a tensiunilor din prezent pentru ca acestea determina si un blocaj institutional, care ar putea afecta planurile de afaceri ale investitorilor. Totodata, economia pare ca nu este inca afectata de recentele evenimente, astfel ca indicatorii macroeconomici se mentin atractivi pentru companiile interesate de piata locala.

Compania de consultanta imobiliara JLL l-a promovat pe Costin Banica, business developer Industrial Agency, la conducerea departamentului industrial, iar acesta va prelua actuala functie incepand cu data de 17 februarie 2017.

Costin Banica s-a alaturat echipei JLL anul trecut pe pozitia de business developer Industrial din care asigura suport managementului in identificarea oportunitatilor de business pe segmentul industrial si logistic. Banica isi va continua activitatea curenta in paralel cu noile responsabilitati, care includ dezvoltarea departamentului industrial si logistic si oferirea de servicii de consultanta pentru o varietate de clienti, incluzand dezvoltatori si utilizatori finali.

Costin Banica are o experienta de peste 14 ani in vanzari, din care patru in domeniul imobiliar si este unul dintre cei mai activi si respectati consultanti de pe piata, numele lui fiind legat de tranzactii cheie realizate pe segmentul industrial si logistic.

Predecesorul lui, Cristina Pop, care a lucrat peste trei ani pentru JLL, se va ocupa de activitatea de Asset Management pentru unul dintre clientii JLL.

Printre companiile pentru care JLL a inchiriat spatii industriale si logistice anul trecut se numara Profi, Antalis, DB Group, SE Bordnetze, Delfingen, KLG, Gebruder Weiss, DPD sau Iron Mountain.

JLL este una dintre cele mai mari companii de consultanta imobiliara prezente pe piata din Romania, unde mai activeaza nume precum CBRE, Colliers, DTZ Echinox, Knight Frank sau ESOP Consulting.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri