O zi usor mai linistita din punct de vedere al evenimentelor politice si sociale, in care am asistat doar la demisia ministrului Justitiei, asteptata de toata lumea, si proteste restranse in Bucuresti. Din zona economica aflam care este prognoza de crestere economica a BNR, cea de inflatie sau rezultatele financiare ale BRD.

Prognoza de crestere economica pe care BNR evita sa o faca publica

Cresterea economica pentru anul in curs estimata de Banca Nationala a Romaniei (BNR) se situeaza intre 4% si 5%, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. Guvernatorul a refuzat sa spuna precis cat prognozeaza BNR pentru cresterea PIB, intrucat aceasta nu se face publica, fiind doar un instrument de lucru utilizat intern de BNR.

"Este undeva intre 4% si 5%", a spus Mugur Isarescu raspunzand unei intrebari referitoare la prognoza economica pe care BNR o utilizeaza pentru alte estimari, cum ar fi inflatia.

In ceea ce priveste inflatia, Banca Nationala a Romaniei a revizuit prognoza pentru anul in curs de la 2,1%, cat anticipa in noiembrie, la 1,7%. Pentru anul urmator, banca centrala vede o crestere a preturilor de de 3,4%, mai accelerata fata de 3,2% cat anticipa anterior, a anuntat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

BRD anunta cel mai mare profit din ultimii cinci ani

Grupul BRD-Groupe Société Générale, care include a doua banca din Romania dupa valoarea activelor, a realizat in 2016 un profit net de 763,5 milioane lei (circa 170 milioane euro), in crestere cu 63,4% fata de anul anterior, in conditiile in care banca a redus costurile si creditele neperformante, arata datele publicate, joi, de banca.

In 2015, grupul BRD - care include atat rezultatele bancii, cat si rezultatele celorlalte divizii, precum cea de leasing - a obtinut un profit net de 467,2 de milioane lei, scrie news.ro.

La nivel de banca, BRD a obtinut un profit net de 728,3 milioane lei in 2016, in crestere cu 63,5% fata de 2015.

Florin Iordache isi anunta demisia din functia de ministru al Justitiei

Florin Iordache a anuntat, joi, ca va demisiona din functia de ministru al Justitiei, desi toate initiativele asumate cat a fost in aceasta functie sunt ”legale si constitutionale”.

”De cand am venit la Ministerul Justitiei, mi-am propus si am efectuat toate demersurile legale pentru a remedia o serie de probleme existente si destul de sensibile. Asa cum ati vazut si dumneavoastra, toate initiativele asumate sunt legale si constitutionale. Proiectele propuse s-au aflat in dezbatere publica, organizata de Ministerul Justitiei, iar acum sunt in dezbatere parlamentara. Cu toate acestea, pentru opinia publica nu a fost suficient, drept pentru care am hotarat sa imi inaintez demisia din functia de ministru al Justitiei”, a declarat Florin Iordache, la Palatul Victoria. Declaratia prin care acesta si-a anuntat demisia a durat 45 de secunde, dupa care Iordache a plecat fara a raspunde la vreo intrebare a jurnalistilor.

Pesimism in randul tinerilor: acestia se asteapta sa o duca mai rau din punct de vedere financiar decat parintii lor

Generatia Y se arata mai interesata de stabilitatea locului de munca, este ingrijorata de nesiguranta generata de conflicte si pesimista cand vine vorba de viitor, arata a sasea editie a raportului Deloitte Millennial Survey. Anul 2016, marcat de atacurile teroriste din Europa, de Brexit si de alegerile prezidentiale controversate din Statele Unite, a zdruncinat increderea acestei generatii.

”Pesimismul generatiei Y arata o schimbare a prioritatilor personale. Cu patru ani in urma, schimbarile climatice si deficitul de resurse erau principalele preocupari ale generatiei Y. Anul acesta, crimele, coruptia, conflictele armate si tensiunile politice ii nelinistesc pe tineri, afectandu-le atat viata personala, cat si cea profesionala”, a spus Punit Renjen, CEO Deloitte Global.

Pesimismul se reflecta si in asteptarile financiare ale generatiei, mai arata studiul Deloitte: pe pietele mature, doar 36% dintre respondenti se asteapta sa o duca mai bine din punct de vedere financiar decat parintii lor, in timp ce tinerii din pietele emergente sunt mai optimisti – aproape trei sferturi dintre acestia cred ca vor trai mai bine decat parintii lor, atat din punct de vedere financiar (71%), cat si emotional (62%).

Guvernul a aprobat garantiile de 50 milioane lei pentru programul Prima Masina

Executivul a aprobat joi, prin Hotarare de Guvern (HG), plafonul de garantii acordat pentru programul guvernamental Prima Masina, de 50 milioane lei, din diferenta neutilizata din plafonul alocat pentru anul 2016, acesta scazand la jumatate in acest an fata de anul trecut, cand a fost 100 milioane lei.

Ministerul Finantelor a lansat in dezbatere public, la finalul lunii ianuarie, proiectul de HG de reducere a plafonului pentru acest an. Programul, introdus de Executivul condus de Victor Ponta in aprilie 2015, in scopul stimularii cumpararii de autoturisme noi, a ramas neatractiv si in al doilea an de la lansare, conform news.ro.

In 2016, valoarea garantiilor emise a fost de 1,4 milioane lei, doar 1,41% din plafonul de 100 milioane lei alocat, potrivit Ministerului Finantelor. Plafonul de garantii din acest an reprezinta, de altfel, o parte din garantiile nefolosite in 2016. In 2015, in primul an de functionare, programul a avut alocat un plafon de 350 milioane lei, din care au fost emise garantii de 3,26 milioane lei, adica 0,93% din total.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri