Comisia Europeana a imbunatatit estimarea de crestere a economiei Romaniei in 2017 cu 0,5 puncte procentuale, la 4,4%, potrivit prognozei de iarna publicata luni de institutie, in care se arata ca avansul va fi sustinut de consumul intern si de investitii.

CE a imbunatatit estimarea de crestere a economiei Romaniei in 2017

Comisia Europeana a imbunatatit estimarea de crestere a economiei Romaniei in 2017 cu 0,5 puncte procentuale, la 4,4%, potrivit prognozei de iarna publicata luni de institutie, in care se arata ca avansul va fi sustinut de consumul intern si de investitii.

Pentru 2018, prognoza a fost majorata cu 0,1 puncte comparativ cu raportul de toamna al Comisiei, la un ritm de 3,7%. Executivul UE estimeaza ca economia Romaniei a avansat in 2016 cu 4,9%, un nou record post-criza, datorita masurilor de stimulare si a majorarilor succesive ale salariilor din sectorul public si a salariului minim pe economie, care au urcat consumul cu 9%, conform News.ro.

Referendumul pe tema justitiei, primul organizat cu un nou prag de validare

Referendumul pe tema justitiei se va desfasura pe baza Legii referendumului amendata in 2013, astfel incat validarea plebiscitului este conditionata de prezenta la urne a cel putin 30% din numarul persoanelor inscrise in listele electorale si de un numar de voturi valabil exprimate reprezentand 25% din numarul alegatorilor.

Desfasurarea referendumului este reglementata prin Legea 3/2000, insa aceasta a fost amendata consistent prin Legea 341/2013. Noua forma a legii a fost adoptata dupa invalidarea referendumului din 2012 privind demiterea presedintelui Traian Basescu. Pentru a fi validat acel plebiscit era nevoie de participarea a cel putin jumatate plus unul din numarul persoanelor inscrise in listele electorale, conform News.ro.

Islandezii organizeaza un protest in semn de solidaritate cu romanii

Islandezii vor organiza luni seara o manifestatie in fata legislativului din Reykjavik in semn de solidaritate cu sutele de mii de romani care au participat in ultimele doua saptamani la proteste antiguvernamentale masive atat in Bucuresti, cat si in marile orase din Romania, transmite The Reykjavik Grapevine.

Romanii Gabriela Radulescu si Claudiu Eduard Nedelciu se numara printre organizatorii protestului solidar din metropola islandeza Reykjavik. Acestia au explicat ca protestele antiguvernamentale din Romania sunt inspirate de masivele proteste care au izbucnit in aprilie 2016 la Reykjavik fata de implicarea premierului islandez in scandalul Panama Papers, conform News.ro.

Romania este importator de energie electrica

Romania a ajuns sa importe, in aceasta perioada, energie electrica, in conditiile in care preturile sunt mai mici la producatorii din unele state din regiune comparativ cu preturile din productia interna, a declarat luni, pentru News.ro, Octavian Lohan, membru al directoratului Transelectrica, monopolul transportului de energie electrica.

In prezent, energia costa in Romania, Ungaria si Slovacia 65,01 euro/MWh, in timp ce in Cehia pretul era de 43,70 euro/MWh. ”Daca exista preturi mai mici in afara, un broker desemnat de cele patru tari care si-au cuplat Pietele pentru Ziua Urmatoare (Romania, Cehia, Ungaria si Slovacia) poate achizitiona energie de pe piata mai ieftina si sa o vanda pe piata mai scumpa, pana se egalizeaza preturile sau pana se atinge capacitatea maxima de transfer intre doua piete. Daca un producator vinde mai scump, el este scos de pe PZU de preturile mai mici din afara”, a spus Lohan, pentru News.ro.

Economiile tuturor statelor membre ale UE vor creste in 2016, 2017 si 2018

Toate statele membre ale Uniunii Europene vor inregistra cresteri economice in 2016-2017 si 2018, pentru prima oara in aproape un deceniu, sustinute de redresare, dar perspectivele raman totusi umbrite de un nivel de incertitudine mai ridicat ca de obicei, se arata in prognoza de iarna publicata de Comisia Europeana.

In zona euro, PIB-ul real este in crestere de 15 trimestre consecutive, ocuparea fortei de munca progreseaza intr-un ritm incurajator iar somajul continua sa scada, desi ramane peste nivelurile din perioada anterioara crizei. Consumul privat este in continuare motorul redresarii. Cresterea investitiilor continua, dar la un nivel modest, conform News.ro.

Romcab Targu-Mures isi anunta insolventa

Producatorul de cabluri cu fibra optica Romcab Targu-Mures (simbol bursier MCAB), companie listata la bursa, a depus cererea de intrare in procedura insolventei la Tribunalul Mures, compania motivand decizia prin intentia de a-si redresa activitatea printr-un plan de reorganizare.

“In urma epuizarii celorlalte alternative de surmontare a perioadei dificile in care ne aflam, asa cum le-am prezentat in comunicatul nostru din 22 ianuarie 2017, prin prezenta va informam asupra intentiei noastre de a initia procedura de reorganizare juridica, ca solutie identificata pentru redresarea financiara eficienta si efectiva a activitatii Romcab”, arata un comunicat transmis luni de Bursa de Valori Bucuresti (BVB), citat de News.ro.

Angajatorii britanici sunt ingrijorati ca angajatii din UE vor pleca in acest an

Peste un sfert din angajatorii britanici au declarat ca angajatii proveniti din alte state ale Uniunii Europene s-au gandit sa plece din companii sau din tara in 2017, dupa votul pro-Brexit de anul trecut, potrivit unei organizatii industriale, transmite Reuters.

In sectorul educatiei proportia este de 43%, iar in cel al sanatatii de 49%, potrivit unui sondaj efectuat in peste 1.000 de companii, efectuat de Chartered Institute of Personnel and Development (CIPD). Piata britanica a muncii ramane puternica, dar decizia votantilor de a iesi din Uniunea Europeana va obliga probabil companiile sa isi regandeasca strategiile de training, in perspectiva unui numar mai mic de angajati din UE, in viitor, conform News.ro.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri