Economia romaneasca a crescut in trimestrul al patrulea al anului trecut cu 4,7%, pe serie bruta, fata de aceeasi perioada din 2015, astfel ca avansul pe intregul an 2016 a fost de 4,8%, arata primele estimari publicate de Institutul National de Statistica (INS).

Economia Romaniei a crescut cu 4,8% in 2016

Economia romaneasca a crescut in trimestrul al patrulea al anului trecut cu 4,7%, pe serie bruta, fata de aceeasi perioada din 2015, astfel ca avansul pe intregul an 2016 a fost de 4,8%, arata primele estimari publicate de Institutul National de Statistica (INS).

Rata de crestere a economiei este usor sub cea estimata de Comisia Europeana, de 4,9%, dar in linie cu ultima estimare a Comisiei Nationale de Prognoza (CNP). Cresterea economica din 2016 este cea mai mare inregistrata de Romania dupa 2008. In 2015, economia romaneasca a avansat cu 3,9%, conform News.ro.

OUG 14, aprobata in unanimitate de Senat

OUG 14, care abroga ordonanta de modificare a codurilor penale, a fost aprobata in unanimitate de Senat, conform News.ro.

Astfel, au fost inregistrate 118 voturi ”pentru”, numarul senatorilor prezenti la vot. Senatul a dezbatut in regim de urgenta proiectul de aprobare a OUG 14. Senatul este prima camera sesizata, iar Camera Deputatilor este forul decizional.

MedLife a afisat pentru anul trecut pierderi de 1,66 milioane lei

MedLife, unul dintre cei mai importanti furnizori de servicii medicale private din Romania, a afisat pentru anul trecut pierderi de 1,66 milioane lei, la o cifra de afaceri in crestere cu 29%, pana la 503 milioane lei, potrivit rezultatelor financiare consolidate neauditate transmise Bursei de Valori Bucuresti.

La finalul anului trecut, MedLife avea creante de 43,2 milioane lei, fata de 41,79 milioane lei in decembrie 2015. Datoriile totale ale societatii se ridicau la sfarsitul anului trecut la 373 milioane lei, fata de 297,5 milioane lei la 31 decembrie 2015.

Peste 2.000 de medicamente generice au disparut de pe piata in ultimii ani

Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR), organism reprezentativ al companiilor producatoare de medicamente generice din Romania, isi afirma disponibilitatea de a colabora cu Ministerul Sanatatii pentru asigurarea de alternative generice la medicamentele iesite de sub brevet care ar putea disparea de pe piata in urma alinierii preturilor.

Conform calculelor APMGR, peste 2.000 de medicamente generice au disparut de pe piata in ultimii ani, fiind inlocuite cu alternative mult mai scumpe.

Contract de 12 milioane de euro pentru Uzina Roman din Brasov

Uzina Roman din Brasov, care mai are 300 de angajati si este supusa unui plan de reorganizare dupa ce initial s-a aflat in insolventa, a incheiat un contract de 12 milioane de euro pentru livrarea a o suta de camioane in Taiwan. De asemenea, fabrica mai are in derulare un contract cu Armata Romana si este in negocieri si cu o companie din Pakistan.

”Avem acest contract de o suta de autobasculante ce vor fi livrate in Taiwan. Suntem in discutii si cu o companie din Pakistan, iar camioanele sunt deja in probe acolo. Mai avem in derulare un contract cu Ministerul Apararii dupa ce am castigat licitatia. Este vorba despre 23 de camioane militare in valoare de doua milioane de lei“, a declarat Carol Rugacs, directorul de productie si administratorul Roman SA, conform News.ro.

Prima ferma plutitoare va fi "lansata la apa" in decembrie

Olanda isi propune sa devina pana in 2050 prima tara din Europa cu o economie complet circulara, in care recuperarea resurselor trece la un nou nivel. In fiecare industrie exista exemple care iti demonstreaza ca niciodata nu atingi limita inovatiei. Un astfel de model de business integrat este prima ferma de vaci, care va pluti in portul Rotterdam din luna decembrie. O investitie de 2,5 milioane de euro care a impresionat o lume intreaga.

Investitia de 2,5 milioane de euro presupune constructia pe o platforma plutitoare a unei ferme de 1.200 mp, dispusa pe 3 niveluri, care poate adaposti pentru inceput pana la 40 de vaci. Aceasta ferma va avea, pe al doilea nivel o unitate de productie cu o capacitate de 1.000 de litri de lapte pe zi, care vor fi folositi pentru obtinerea de lapte pasteurizat si doua tipuri de iaurturi.

GFR vrea sa angajeze femei mecanic de locomotiva

Grup Feroviar Roman (GFR), companie parte din grupul Grampet, a demarat programul „Femei, mecanic de locomotiva: sanse egale in profesii feroviare”, prin care vizeaza formarea profesionala a noilor resurselor umane.

Obiectivul programului este dublu: atragerea de noi resurse umane si dezvoltarea profesionala a acestora in cadrul Grup Feroviar Roman, precum si promovarea unei noi perceptii asupra domeniului feroviar prin oferirea de sanse egale de pregatire pentru femei, intr-o meserie perceputa traditional pentru barbati, precum cea de mecanic de locomotiva.

PSA este in negocieri pentru a cumpara Opel de la GM

Grupul PSA este in discutii pentru a achizitiona Opel, constructor auto european rival, de la General Motors.

Producatorul auto francez discuta preluarea Opel si a brandului britanic Vauxhall de la grupul american GM, iar acordul ar putea fi convenit in urmatoarele cateva saptamani, au spus persoanele, care au adaugat insa ca discutiile ar putea sa nu duca la un rezultat, scrie News.ro, care citeaza Bloomberg.

PSA a anuntat ca este in discutii cu Opel pentru extinderea unor proiecte de cooperare. Un purtator de cuvant al Opel a refuzat sa comenteze imediat.Actiunile PSA au urcat in urma informatiilor cu 5,9%, la 18,99 euro pe unitate, evaluand compania la 16,5 miliarde de euro.

Eximtur s-a afiliat retelei de travel management Uniglobe Travel

Eximtur, una dintre cele mai mari agentii de turism din tara, detinuta de Lucia Morariu, s-a afiliat la reteaua globala de travel management Uniglobe Travel. Aderarea la Uniglobe este in primul rand utila pentru tot ce inseamna calatorii de afaceri, de care se ocupa divizia Eximtur Business.

In anul 2025, vor fi produse 20 mil. de masini hibride si electrice

Bosch se asteapta ca in anul 2025 sa fie produse 20 de milioane de vehicule hibrid si electrice, iar pe sosele sa mai existe 85 de milioane de vehicule pe benzina si pe motorina.

Furnizorul de tehnologie si servicii infiinteaza acum o unitate operationala dedicata electromobilitatii. Unitatea va face parte din noua divizie, Powertrain Solutions. De la inceputul anului 2018, aceasta va ingloba activitatile companiei in materie de electromobilitate, precum si diviziile existente in prezent, respectiv Gasoline Systems si Diesel Systems.

Bosch le va furniza clientilor existenti si celor noi, toate tehnologiile pentru grupuri motopropulsoare dintr-o singura sursa. Alaturi de extinderea electromobilitatii, Bosch va depune eforturi intense pentru a imbunatati in continuare tehnologia motorului cu ardere interna.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri