Doua analize realizate recent de CrediInfo, furnizor de servicii de management al riscului comercial, evidentiau o serie de aspecte contradictorii in ceea ce priveste sustenabilitatea financiara a industriei de constructii si imobiliare din Romania. Pe de o parte, CreditInfo arata ca segmentul de profil se numara printre cele mai profitabile domenii de activitate din piata locala, ceea ce constituie un aspect sanatos al pietei, dar, pe de alta parte, afla tot de de la CreditInfo ca in constructii si afaceri imobiliare se inregistreaza al doilea cel mai mare numar de falimente, ca urmare a neplatii facturilor, din Romania, dupa industria comertului. De altfel, cel mai afectat de intarzieri la plata in 2016 a fost chiar domeniul constructiilor, unde exista facturi neincasate de peste un an si jumatate. Aceste intarzieri se propaga exponential in sistem, astfel incat companiile cu restante mari la incasari au devenit, la randul lor, rau-platnice, cu intarzieri care au depasit chiar si opt ani.

"Exista o diferenta foarte mare intre termenul de profitabilitate si cel de incasare efectiva a creantelor. Se poate ajunge la situatia in care pe foaie o companie sau un domeniu sa fie unul extrem de profitabil, dar in termen de cash-flow situatia sa fie una slaba, care sa nu permita plata datoriilor. Existenta unor zone aflate in curs de dezvoltare, care atrag creierele si forta de munca din intreaga regiune (Cluj-Napoca sau Municipiul Bucuresti sunt doar doua exemple), genereaza cresterea populatiei respectivei dezvoltari urbane, iar unul dintre efecte este cerere mare de locuinte. Aceasta cerere aduce dezvoltatorii imobiliari intr-o lupta acerba pentru cota de piata, iar corelat alte aspecte lasa dimensionarea corecta a afacerii in plan secundar", apreciaza Aurimas Kacinskas (foto), general manager CreditInfo.

O alta problema, in opinia sa, este data de costul ridicat al terenului pe care compania il achizitioneaza in vederea derularii lucrarii. Aceste lucrari se realizeaza in zone aflate in dezvoltare, in care exista cerere de astfel de produse si in care proprietarii terenului profita din plin de acest aspect. Mai mult, costul terenului este dat si de parametrii precum CUT si POT (POT - procent de ocupare al terenului, iar CUT - coeficientul de utilizare al terenului), iar in zonele urbane acestea au valori ridicate si obliga la realizarea unor lucrari pe masura - pentru ca investitia sa fie profitabila.

"Nu in ultimul rand, pentru a crea contextul specific al industriei de constructii imobiliare trebuie amintit ca, desi cererea exista, iar parghiile oferite de stat (Prima Casa) faciliteaza vanzarea locuintelor, timpul de la demararea proiectului pana la incasarea efectiva a facturilor este de ordinul aniilor. Ajungem astfel la problema structurala a intregii industrii si anume relatia companiei imobiliare cu furnizorii sai. Constructia unui ansamblu rezidential presupune relationarea cu un numar mare de furnizori. Realizarea unor lucrari de mari dimensiuni atrage dupa sine cresterea necesarului de bunuri, lucrari sau servicii pe care trebuie sa le ofere acesti furnizori si implicit pune presiune pe cash-flowul respectivului dezvoltator dar si al furnizorului care la randul sau are propriile plati", mai spune Aurimas Kacinskas.

Firme subcontractate, in cazul unor astfel de lucrari:

  • Companii de proiectare;
  • Servicii de pregatirea terenului;
  • Beton - care implica de la balastiere la fabrici de ciment;
  • Producatorii de caramizi;
  • Companii specializate in realizarea lucrariilor de instalatii - termice, sanitare sau electrice;
  • Companii lifturi;
  • Companiile specializate in lucrarile de finisare;
  • Producatorii de termopane si usi;

"Se poate observa cate domenii sunt puse in miscare in vederea finalizarii unor constructii imobiliare si aducerea ei in stadiul de a genera cash-flow", apreciaza managerul CreditInfo.

Dimensiunea lucrarii este asadar cheia intregului proces, arata el. "Este suficient ca dezvoltatorul imobiliar sa nu calculeze corect toate aspectele si sa incerce realizarea unor lucrari care ii depasesc posibilitatiile, iar o intarziere de plata catre un furnizor sa se transforme intr-o problema sistemica. Acesta va incepe sa plateasca cu intarziere subcontractorii care la randul lor incep sa inregistreze probleme deoarece au de platit proprii furnizori, proprii angajati, propriile linii de credit si propriile datorii catre bugetul de stat".

De multe ori, spune Aurimas Kacinskas, "finalul cercului vicios este intrarea in insolventa a dezvoltatorului imobiliar a carui bunuri detinute rareori acopera datoriile iar toti creditorii raman in pierdere de pe urma respectivei afaceri. Lipsa incasarilor acestora poate insemna reducerea activitatiii, neplata datoriilor, disponibilizari si in cazuri mai grave, inchiderea afacerii. Astfel, problema identificata este dimensionarea incorecta a afacerii, realizarea unor lucrari mai mici scazand atat costul initial cat si timpul de finalizare al lucrarii".

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri