"Exista o diferenta foarte mare intre termenul de profitabilitate si cel de incasare efectiva a creantelor. Se poate ajunge la situatia in care pe foaie o companie sau un domeniu sa fie unul extrem de profitabil, dar in termen de cash-flow situatia sa fie una slaba, care sa nu permita plata datoriilor. Existenta unor zone aflate in curs de dezvoltare, care atrag creierele si forta de munca din intreaga regiune (Cluj-Napoca sau Municipiul Bucuresti sunt doar doua exemple), genereaza cresterea populatiei respectivei dezvoltari urbane, iar unul dintre efecte este cerere mare de locuinte. Aceasta cerere aduce dezvoltatorii imobiliari intr-o lupta acerba pentru cota de piata, iar corelat alte aspecte lasa dimensionarea corecta a afacerii in plan secundar", apreciaza Aurimas Kacinskas (foto), general manager CreditInfo.

O alta problema, in opinia sa, este data de costul ridicat al terenului pe care compania il achizitioneaza in vederea derularii lucrarii. Aceste lucrari se realizeaza in zone aflate in dezvoltare, in care exista cerere de astfel de produse si in care proprietarii terenului profita din plin de acest aspect. Mai mult, costul terenului este dat si de parametrii precum CUT si POT (POT - procent de ocupare al terenului, iar CUT - coeficientul de utilizare al terenului), iar in zonele urbane acestea au valori ridicate si obliga la realizarea unor lucrari pe masura - pentru ca investitia sa fie profitabila.

Vrei sa citesti articolul complet?

Aboneaza-te la Wall-Street!

Prin abonamentul Wall-Street devii parte a comunitatii de afaceri de top din Romania. Toate informatiile noastre sunt create pentru a te ajuta sa fii mai bun in activitatea ta zilnica.

Aboneaza-te! Am deja cont