Productia noua de credite de consum a BRD ar putea creste in acest an cu "single digit" (pana in 10%), dupa ce in 2016 creditarea pe acest segment a avansat cu doua cifre. Cresterea mai mica va fi cauzata de o incetinire a consumului, spune Gheorghe Marinel, directorul general adjunct al bancii detinute de francezii de la Societe Generale.

Oficialul BRD ia in calcul si o incetinire fortata a creditarii de consum, de catre BNR, care teoretic are mai multe mijloace prin care poate raci apetitul pentru imprumuturi al consumatorilor.

"Banca centrala va lua deciziile pe care le va considera necesare in conditiile in care va observa o supraincalzire a creditarii, dar noi am fost destul de conservatori in estimarile noastre pentru acest an. Cresterea pe care noi o anticipam pe partea de credite de consum este de single digit", a explicat Marinel.

Bancherul a mai precizat ca BRD incearca sa gestioneze riscurile foarte bine si sa aplice cu strictete conditiile de acordare, astfel incat sa nu ajunga in situatia de dinainte de criza, cand "multe dintre credite au explodat".

Anul trecut, soldul creditelor de consum a inregistrat un usor declin, de circa 2%, pana la circa 52 miliarde lei, insa evolutia negativa a fost cauzata de scaderea puternica pe segmentul creditelor de nevoi personale in valuta. Pe zona creditelor de consum in moneda locala, avansul a fost considerabil, de 11,6%, pana la un sold de 35 miliarde de lei.

Pe de alta parte, in ceea ce priveste productia noua, creditele noi de consum acordate populatiei in moneda locala s-au ridicat la aproape 18 miliarde de lei (4 miliarde de euro), o crestere semnificativa, de 14%, fata de productia din 2015. BRD SocGen s-a incadrat astfel in media sistemului bancar, cu avansul de "double digit" al productiei de credite de consum pe 2016.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri