Guvernul roman a continuat lupta la nivel inalt impotriva coruptiei, iar reprezentanti publici importanti si oameni de afaceri au fost anchetati si urmariti cu succes, insa, in pofida unor progrese, coruptia a ramas o problema, scrie Departamentul de Stat american in sectiunea a patra a Raportului cu privire la practicile in domeniul drepturilor omului in Romania din 2016, subliniind ca mita a ramas un lucru obisnuit in sectorul public.

In Romania, mita si coruptia au ramas un lucru obisnuit in sectorul public

Guvernul roman a continuat lupta la nivel inalt impotriva coruptiei, iar reprezentanti publici importanti si oameni de afaceri au fost anchetati si urmariti cu succes, insa, in pofida unor progrese, coruptia a ramas o problema, scrie Departamentul de Stat american in sectiunea a patra a Raportului cu privire la practicile in domeniul drepturilor omului in Romania din 2016, subliniind ca mita a ramas un lucru obisnuit in sectorul public.

Legile nu au fost implementate intotdeauna eficient, iar oficiali, inclusiv judecatori, s-au angajat uneori in practici corupte in deplina impunitate, se arata in sectiunea a patra a raportului, intitulata ”Coruptia si lipsa de transpenta a Guvernului”, potrivit News.ro. ”Imunitatea fata de urmarirea penala a unor actuali si fosti ministri, care au fost de asemenea membri ai Parlamentului, a blocat in unele cazuri anchetele”, subliniaza diplomatia americana.

Mitsubishi vrea sa deschida o fabrica de motoare in Romania

Mitsubishi ar putea deschide o fabrica de motoare in Romania, iar judetele vizate sunt Timis si Prahova. Investitia este estimata la peste 200 de milioane euro, potrivit stirileprotv.ro.

Potrivit unor surse guvernamentale, suntem in competitie cu Ungaria si Slovacia. Japonezii de la Mitsubishi au fost la Guvern sa intrebe ce le-ar oferi Romania ca sa-si deschida aici fabrica de motoare cu turbina pe care ar vrea sa o construiasca anul viitor.

Anul trecut, compania Mitsubishi a fost cumparata de concernul Renault-Nissan. Experienta francezilor cu Dacia ar putea fi decisiva, dar deocamdata negocierile vizeaza mai multe facilitati, beneficii, scutiri de taxe, de impozite - adica un ajutor de stat.

Taxa de mediu nu va fi inlocuita cu o alta taxa

Vicepremierul Daniel Constantin a declarat vineri, intr-o conferinta de presa, ca taxa de mediu nu va fi inlocuita cu o alta taxa, legislatia in domeniu urmand a fi „reformulata” in grupul de lucru de la Ministerul Mediului pentru a se introduce un certificat de calitate a aerului.

„Am prezentat in coalitia de guvernare colegilor cateva propuneri pentru inlocuirea timbrului de mediu. Intentia noastra a fost si ramane aceea sa facem tot posibilul ca in perioada urmatoare sa degrevam cat mai mult populatia de ceea ce inseamna taxe si impozite. Plecand de la acest considerent, sigur ca nu vom inlocui taxa de timbru pe care am avut-o cu o alta taxa, ci cu un concept pe care incepem sa-l introducem gradual. In perioada imediat urmatoare vom pregati legislatia asa cum ea a fost agreata si cum va fi reformulata in grupul de lucru de la nivelul Ministerului Mediului sa introducem acel certificat de calitate a aerului, acele vignete de care s-a vorbit in aceasta perioada care vor avea un cost redus”, a afirmat Daniel Constantin, potrivit News.ro.

In ultimii 20 de ani au fost consolidate doar 79 de imobile

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, precizeaza ca municipalitatea a decis infiintarea unei societati comerciale pe actiuni cu obiectul principal de activitate consolidarea cladirilor cu risc seismic, in conditiile in care in peste 20 de ani au fost consolidate doar 79 de imobile, dintre care doar 20 cu surse de la bugetul local.

Acordul de principiu pentru infiintarea societatii comerciale pe actiuni a fost dat in sedinta CGMB din 28 februarie, municipialitatea precizand ca, inainte de preluarea mandatului actualei administratii a Primariei Capitalei, mai multe institutii din cadrul municipalitatii se ocupau de situatia cladirilor cu risc seismic, neexistand o singura institutie care sa se dedice exclusiv rezolvarii problemei, potrivit News.ro.

Voucherele de vacanta intra in vigoare de la 1 iulie

Ministrul Turismului, Mircea Titus Dobre, a anuntat, la Constanta, ca voucherele de vacanta vor intra in vigoare de la 1 iulie si vor fi valabile un an, insa hotelierii de pe litoral au cerut ca acest lucru sa se intample mai devreme pentru ca oamenii sa poata folosi tichetele pentru sejururi la mare.

Prim-vicepresedintele Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc, Nicolae Bucovala, a declarat ca, potrivit programului de guvernare, voucherele ar fi trebuit sa intre in vigoare la 1 martie. ”Acum se duc undeva la 1 iulie. L-am rugat pe domnul ministru, ca este tarziu pentru litoral la 1 iulie, si l-am rugat sa devanseze cu o luna, de la 1 iunie, in asa fel incat cei care beneficiaza de vouchere sa aiba posibiltaea sa si cumpere un sejur la mare. Sigur ca nici la 1 iulie nu e rau, dar vor functiona mai putin pentru litoralul romanesc, dar mai mult probabil pentru zona de munte”, a afirmat Nicolae Bucovala, potrivit News.ro.

Fiscul a colectat 32 miliarde lei la buget in primele doua luni

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a colectat 32 miliarde lei la buget in primele doua luni din acest an, cu 0,9% mai putin fata de aceeasi perioada din 2016, iar presedintele institutiei a covocat o sedinta pentru luni cu sefii de directii din ANAF, pentru un plan urgent de actiune in scopul cresterii incasarilor, a anuntat institutia fiscala.

Anuntul vine dupa ce, vineri dimineata, premierul Sorin Grindeanu s-a intalnit cu ministrul Finantelor, Viorel Stefan, si cu presedintele ANAF, Bogdan Nicolae-Stan, la Palatul Victoria, principalul subiect al discutiilor fiind situatia ingrijoratoare a incasarilor la buget, conform News.ro.

Premierul a cerut masuri pentru cresterea incasarilor.

China tinteste o crestere economica de 6,5% in 2017

China, a doua mare economie a a lumii, a stabilit ca obiectiv in acest an o crestere economica de aproximativ 6,5%, sub ritmul de 6,7% inregistrat in 2016, cel mai lent din ultimii 26 de ani, pe fondul unor reforme dificile prin care vrea sa limiteze amplificarea datoriei publice si sa se protejeze de riscurile financiare, relateaza Reuters.

Cresterea creditarii si cheltuielile guvernamentale mari au amplificat ingrijorarea in randul creditorilor Chinei legata de nivelul datoriei publice si supraincalzirea pietei imobiliare, potrivit News.ro. Estimarea referitoare la cresterea masei monetare a fost redusa la circa 12%, de la 13% in 2016, in timp ce tinta pentru deficitul bugetar a fost mentinuta la 3% din PIB.

China va continua sa implementeze o politica fiscala proactiva si sa mentina o politica monetara prudenta, a spus premierul Li Keqiang, adaugand ca guvernul va continua masurile de control al riscurilor si al sigurantei sectorului financiar. ”Vom aplica o gama intreaga de instrumente de politica monetara, vom mentine stabilitatea lichiditatilor, dobanzile la un nivel corespunzator si vom imbunatati mecanismul de transmitere a politicii monetare”, a explicat Li Keqiang.

Marea Britanie poate iesi din UE fara sa ii plateasca nimic

Marea Britanie poate iesi din Uniunea Europeana fara sa fie obligata sa ii plateasca nimic, potrivit juristilor guvernului britanic, care coincid cu concluziile unei comisii din Camera Lorzilor si care intaresc pozitia premierului Theresa May inainte de negocierile pentru Brexit, potrivit publicatiei Times, citata de Reuters.

Juristii guvernului au spus ca nicio lege sau tratat nu pot obliga Marea Britanie sa plateasca pentru obligatiile financiare catre blocul comunitar, au spus persoane citate de Times, potrivit News.ro. Potrivit juristilor, Articolul 50, care declanseaza oficial discutiile pentru Brexit, va pune capat si obligatilor financiare, dupa doi ani de negocieri.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri