Actiunile Fondul Proprietatea (FP) au coborat pe bursa cu 4,67%, cea mai mare scadere zilnica din ultimul an si jumatate, ca urmare a faptului ca luni, 6 martie, a fost prima zi (ex-date) in care cei care au cumparat titluri FP nu au mai beneficiat de prima distributie de cash pe care Fondul o face anul acesta. Corectia a fost insa mai mica decat valoarea distributiei de 0,05 lei/actiune anuntata de Fondul Proprietatea.

Astfel, titlurile FP au scazut luni cu 0,043 lei (-4,67%) inchizand la nivelul de 0,877 lei. Fondul va incepe sa faca distributia de 0,05 lei/actiune incepand cu data de 27 martie.

Actiunile FP au crescut puternic in 2017 pe bursa, ele pastrand in prezent cresteri de 10,6% fata de inceputul anului chiar si dupa corectia de luni. In aceste conditii, analistii considera ca in prezent titlurile FP inglobeaza deja majoritatea factorilor pozitivi.

“Credem ca impactul evolutiei bune a cotatiilor pe BVB de la inceputul anului, al Ofertei Publice de Cumpare, dar si o doza de optimism privind evolutiile viitoare sunt integrate deja in pret”, mentioneaza Calina Mihali, analist in cadrul casei de brokeraj Tradeville.

Pana pe 20 martie 2017, Fondul desfasoara o oferta publica de cumparare a propriilor actiuni in legatura cu cel de-al saptelea program de rascumparare aprobat de actionari in octombrie 2015. Fondul ofera 0,91 lei/actiune, cu 3,4% mai mult fata de pretul la care a inchis luni. Fondul vrea sa achizitioneze astfel pana la 640 milioane de actiuni sub forma de actiuni si/sau certificate de globale de depozit (GDR) ce au la baza actiuni si care se tranzactioneaza pe Bursa din Londra. In total, FP va cheltui 582,4 milioane lei pentru achizitionarea titlurilor in oferta publica.

“Impactul ofertei publice de cumparare derulate de FP asupra Valorii Unitare a Activului NET (VUAN), ca urmare a diminuarii activului net cu cash-ul platit pe actiuni si reducerii numarului de actiuni cu 640 milioane, ar fi de +1.66%”, potrivit calculelor analistilor Tradeville.

Fondul Proprietatea va face anul acesta o a doua distributie de numerar, de asemenea de 0,05 lei/actiune, aceasta fiind aprobata intr-o Adunare Generala a Actionarilor de saptamana trecuta. Distributia suplimentara vine dupa ce, tot in AGA de marti, actionarii au aprobat reducerea capitalului social subscris al Fondul Proprietatea prin reducerea valorii nominale a unui titlu FP pana la 0,52 lei.

Data platii distributiei de cash va fi 30 iunie 2017, data de inregistrare va fi 12 iunie 2017, iar ex-date a fost stabilita pentru 9 iunie 2017.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri