Cele mai tranzactionate actiuni listate la Bursa de Valori Bucuresti, incluse in indicele principal BET, au inregistrat cresteri de 13% in 2017, Romania clasandu-se astfel pe locul al saselea in topul celor mai mari 50 economii ale lumii, dupa tari ca Argentina, Polonia sau Brazilia.

Bursa romaneasca, a sasea cea mai mare crestere din lume in 2017

Cele mai tranzactionate actiuni listate la Bursa de Valori Bucuresti, incluse in indicele principal BET, au inregistrat cresteri de 13% in 2017, Romania clasandu-se astfel pe locul al saselea in topul celor mai mari 50 economii ale lumii, dupa tari ca Argentina, Polonia sau Brazilia.

Cele mai mari burse din lume au urcat si ele, insa intr-un un ritm mai lent. Conform datelor Morgan Stanley Capital International (MSCI), bursele din intreaga lume au urcat, in medie, cu 6% in primele doua luni din 2017.

Cati bani vor castiga angajatii din multinationale in acest an

Salariile din mediul privat au crescut in medie cu 3,7% in 2016, nivel usor mai scazut decat cresterea planificata initial de companii (3,9%), arata datele editiei din 2016 a studiului salarial si de beneficii PayWell Romania realizat de PwC. Cele mai mari cresteri salariale medii au fost acordate in sectorul de retail (4,3%) si al bunurilor de larg consum (5,8%), in vreme ce cresteri sub media pietei au fost inregistrate in sectorul bancar (2,6%).

ANAF taie din sporurile inspectorilor antifrauda

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a precizat ca a redus de la 25% la 5% sporul de risc si suprasolicitare neuropsihica pentru angajatii sai de la 25% la 5%, printr-un ordin intrat in vigoare de la 1 martie, pentru ca bugetul institutiei a fost redus cu 4,6% in acest an fata de nivelul din 2016, astfel ca nu dispune de fonduri suficiente pentru plata sumelor.

Doua ordine semnate de presedintele ANAF, Bogdan Stan, si intrate in vigoare la 1 martie anuleaza sporul de 25% si introduce un spor de doar 5%, in locul beneficiului anulat, conform News.ro.

Cum vad specialistii eliminarea TVA din tranzactiile cu locuinte

Discutia despre eliminarea TVA la tranzactiile cu locuinte a surescitat piata imobiliara in ultimele zile. Specialistii din domeniu spun ca un efect cu adevarat pozitiv se va observa daca aceasta masura va fi aplicata pentru toate tranzactiile facute de o persoana, nu doar pentru prima, asa cum este in prezent TVA de 5%.

Gabriel Voicu, director divizie New Homes la Coldwell Bankers, nu a comentat impactul bugetar al eliminarii TVA, ci spune ca ar fi o masura benefica din punct de vedere al clientilor, dar care nu are avea un impact extraordinar. “Efectul cu adevarat pozitiv va fi daca vom avea TVA zero si la a doua sau a treia tranzactie, fapt c ear duce la cresterea numarului tranzactiilor imobiliare. Principalele intrebari pe care le avem in legatura cu reducerea TVA vizeaza data adoptarii unei asemenea masuri si daca ea se va aplica si la cea de-a doua sau a treia locuinta. La dezbaterea cu premierul Sorin Grindeanu ni s-a mentionat luna mai ca termen de finalizare. Indiferent daca vom avea sau nu un TVA zero, important este sa avem o decizie in luna mai”, a declarat Voicu in cadrul conferintei Reconstruct, un eveniment marca wall-street.ro.

Javier Garcia del Valle, Happy Tour: Cresterea economica se vede in business

Cresterea economica a Romaniei se vede si in business-ul din turism, sustine Javier Garcia del Valle, potrivit caruia grupul Happy Tour a inregistrat vanzari de 50 milioane de euro in 2016, in crestere cu 10%. Cresterea se bazeaza si pe faptul ca astazi calatoriile nu mai sunt un lux si oricine are nevoie de deplasari sau de o vacanta.

“Vedem in business cresterea economica a Romaniei. Este un semn bun. Cresterea salariului minim si scaderea TVA chiar s-au vazut in consum”, spune Javier Garcia del Valle. Compania isi bazeaza activitatea in mare parte, 70%, pe turismul de afaceri, pentru care are printre clienti firme din banking, telecom, pharma, electricitate.

Ce afaceri a facut Regina Maria anul trecut

Furnizorul de servicii medicale private Regina Maria a incheiat anul 2016 cu o cifra de afaceri de 91 milioane de euro, in crestere cu aproape 40% fata de 2015, a anuntat luni compania, care estimeaza pentru acest an o majorare cu 30% a afacerilor, mai ales ca urmare a noilor achizitii.

Compania a mai anuntat ca in 2016 si-a pastrat pozitia dominanta pe segmentul pachetelor medicale pentru companii, cu un portofoliu de aproape 400.000 de pachete de preventie – cu peste 20% mai mult fata de 2015 si cu 10% peste tinta bugetata pentru finalul anului trecut, conform News.ro.

Grupul Peugeot-Citroen a cumparat Opel

Grupul francez PSA a ajuns la un acord pentru preluarea Opel si Vauxhall de la General Motors, prin care va crea al doilea mare producator auto european, pentru 2,3 miliarde euro, iar producatorul auto american va iesi de pe piata europeana, transmite Bloomberg.

PSA, din care fac parte si brandurile Peugeot si Citroen, va plati 1,3 miliarde euro pentru constructorii auto Opel si Vauxhall. Restul sumei va fi platita pentru divizia financiara a Opel, care va fi detinuta impreuna cu GM si banca franceza BNP Paribas, conform News.ro.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri