Piata spatiilor de birouri devine din ce in ce mai specializata, iar managerii din industrie sunt increzatori intr-o "dezvoltare imobiliara intensa" pe termen mediu si lung, in conditiile in care Romania se prezinta drept "o oaza de stabilitate in regiune". Asadar, "exista clar un ton de optimism foarte pronuntat", evidentiat de participantii prezenti la panelul destinat discutiei despre piata de spatii de birouri din cadrul (Re)Construct 2017.

Ovidiu Sandor: Vom vedea o dezvoltare imobiliara intensa

"Consider ca perioada 2017-2018 are premisele sa devina una foarte buna pentru Romania, in general si pentru Real Estate daca nu va avea loc o noua criza financiara. Romania este extrem de bine pozitionata in regiune si vom vedea o dezvoltare imobiliara intensa, in contextul in care exista cerere, iar finantarea este destul de ieftina. Desigur, aceasta dezvoltare imobiliara implica si niste riscuri, in sensul ca am putea avea o supra-oferta de locuinte", a declarat Ovidiu Sandor, CEO, Mulberry Development.

"Nu cred ca este cazul insa, dar trebuie sa vedem ce se va intampla in viitor. In general sunt optimist, cred in continuare ca este nevoie sa ai un concept coerent, intr-o locatie destul de buna si nu orice proiect va mai fi de succes asa cum s-a intamplat in perioada 2007-2008. Industria constructiile se va afla intr-o ampla miscare si vom vedea un val de dezvoltari rezidentiale", a mai spus el.

"Trebuie sa fim in stare sa ne asezam si sa profitam de aceeasta ocazie asa cum trebuie si sa livram proiecte imobiliare care sa duca in continuare la maturizarea pietei. Am facut ceva pasi dar ne aflam inca la adolescenta si mai avem pana la maturitate si sunt de acord ca toti incearca sa contribuie la acest deziderat", a incheiat antreprenorul.

Raluca Munteanu: Tara noastra ramane o oaza de stabilitate

"In pofida a ceea ce se intampla in strainatate, inclusiv cu alegerile viitoare din Franta, tara noastra ramane o oaza de stabilitate la nivel economic. Facilitatile fiscale care au avut loc atat la nivel de TVA in ultima perioada cat si cresterile salariale determina o crestere a consumului", a declarat Raluca Munteanu, Business Development Manager in cadrul Iulius Group.

Asadar, per total, arata ea, "daca ne referim la retail, vor fi mai multi consumatori care isi vor petrece timpul in locatii de retail, vom putea estima de aceeasi maniera un optimism fata de chirii, dar si o crestere a consumului la nivel de centre comerciale. In ceea ce priveste proiectele care vor avea un viitor sustenabil, sunt cele super-regionale. A trecut de faza unui proiect care se raporteza doar la oras. Noi nu m adresat niciodata doar piata orasului in care activam, ci intreaga regiune".

Mihai Paduroiu: Exista clar un ton de optimism foarte pronuntat

"Exista clar un ton de optimism foarte pronuntat. Avem livrari record, pre-inchirieri record, o absorbie neta foarte buna. In provincie, Cluj, Iasi si Timisoara, avem o rata de neocupare de sub 5%, la jumatate fata de Bucuresti, ceea ce inseamna ca pietele de acolo sunt extraordinar de performante", a declarat Mihai Paduroiu, Head of advisory & transaction services, Investor leasing, Office CBRE.

"Tocmai de aceea cunosc si aceste investitii si au generat atatea povesti de succes. Asadar, cu siguranta 2017 si 2018 vor fi niste ani foarte buni, poate chiar cei mai buni. Trebui insa putina atentie la supra-entuziasm. Ceea ce cred ca ar trebui sa facem este sa mutam putin lumina si asupra administratiei. Cel utin in Capitala partea de infrstructura ar putea fi foarte mult imbunatatita", conchide managerul CBRE.

Sursa foto: Ovidiu Udrescu

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri