"Faptul ca 96% dintre companiile romanesti genereaza doar 8% din profit are ca efect un numar foarte mare de companii aflate pe piedere sau fara activitate (profit 0, nu neaparat inactive). Efectul economic al acestui lucru este acela ca exista multe afaceri care nu sunt sustenabile, fiind insuficient de bine pregatite la momentul lansarii. Rezulta, in cazul acestor companii, un risc ridicat de a nu-si putea plati datoriile la buget, furnizorii sau angajatii, iar efectul este ca, de exemplu, respectivii furnizori nu isi vor plati nici ei propriile datorii. Iar pe termen mediu si lung, aceste companii vor deveni urmatoarele companii inactive, aflate in stare de insolventa sau faliment", spune Aurimas Kacinskas (foto).

Efectul este nefavorabil si din punctul de vedere al creditelor bancare, spune seful CreditInfo - acele companii care au accesate linii de credit pot ajunge in situatia de a nu le rambursa - bancile putand creste dobanzile sau ingreuna si mai mult procesul de acordare a liniilor de finantare. "Nu in ultimul rand, un numar atat de mare de companii aflate in aceasta situatie poate avea ca efect descurajarea tinerilor de a incepe noi afaceri, ceea ce ar duce la monopolizarea treptata a mediului de afaceri de catre cele 4% firme care produc 92% din profit", arata el.

Vrei sa citesti articolul complet?

Aboneaza-te la Wall-Street!

Prin abonamentul Wall-Street devii parte a comunitatii de afaceri de top din Romania. Toate informatiile noastre sunt create pentru a te ajuta sa fii mai bun in activitatea ta zilnica.

Aboneaza-te! Am deja cont