Dan Stancu, CEO-ul Electrica, poate castiga 420.000 euro pe an. Cum sunt rasplatiti ceilalti sefi ai companiei

Dan Stancu, fostul sef de strategie al E.ON Romania, in prezent CEO al Electrica (EL), poate castiga pana la 420.000 euro (1,91 mil. lei) intr-un an, un sfert din aceasta cifra fiind reprezentata de salariul brut. In cel mai pesimist scenariu, Stancu poate incasa un venit anual de 235.000 euro (1,07 mil. lei).

Pachetul salarial detinut de seful Electrica este format dintr-un salariu lunar fix, o remuneratie variabila in functie de realizarea obiectivelor de performanta si un pachet de actiuni virtuale.

Potrivit politicii de remunerare aprobata de administratorii Electrica, CEO-ul companiei va avea un salariu mediu brut cuprins intre 7.000 euro si 10.000 euro, suma finala urmand sa fie decisa de Consiliul de Administratie in limitele aprobate de catre Adunarea Actionarilor. Avand in vedere aceste limite, Dan Stancu poate incasa anual, din salariu, o suma bruta cuprinsa intre 84.000 euro si 120.000 euro.

Bonusurile de performanta pot fi cuprinse intre 30 si 50% din remuneratia anuala fixa, asadar intre 25.200 euro si 60.000 euro. Ca si in cazul salariului, procentul exact este decis de board si trebuie aprobat de actionari.

CEO-ul Electrica mai primeste si un pachet de optiuni de actiuni virtuale (OAVT). Valoarea acestui pachet este calculata intre 150% si 200% din remuneratia anuala fixa, Dan Stancu avand dreptul sa incaseze banii doar la finalul mandatului. Valoarea OAVT poate sa varieze astfel intre 126.000 euro si 240.000 euro, in functie de procent si de valoarea finala a salariului.

Citeste si:
Studiu: Peste jumătate dintre companii vor să angajeze mai multe...
Studiu: Peste jumătate dintre...

Directorul general Electrica ar putea sa devina astfel unul dintre cei mai bine platiti executivi din sectorul romanesc al utilitatilor, in 2015, seful Transgaz incasand 400.000 de euro, insa doar dupa ce firma de recrutare a recomandat o reducere a bonusurilor cu aproape 50%.

Electrica a fost privatizata prin intermediul bursei in vara anului 2014, statul pastrand insa pachetul semnificativ de actiuni (48,7%).

Politica de salarizare a Electrica este bazata pe recomandarile facute de consultantii de la AT Kearney si Pedersen & Partners, ca urmare a unui raport din 2015 cu privire la bunele practici la nivel national si international in aceasta privinta.

Directorii executivi Electrica, salarii de 5.500 – 9.000 euro brut

In ceea ce priveste directorii executivi ai Electrica, salariile lunare vor fi cuprinse intre 5.500 si 9.000 euro brut (anual 66.000 – 108.000 euro brut). Structura veniturilor acestora este identica celei din cazul CEO-ului, cu diferenta ca sumele sunt mai mici.

Citeste si:
Ce ar trebui să știi când îți cumperi teren pentru casă: ponturi utile
Ce ar trebui să știi când îți...

Astfel, pe langa salariul fix, un executiv Electrica primeste un bonus anual de 15-40% din remuneratia anuala fixa precum si un pachet OAVT calculat intre 60% si 160% din remuneratia anuala fixa.

Directorii executivi ai companiei sunt Iuliana Andronache (director financiar), Alexandra Borislavschi (director strategie si guvernanta corporativa), Livioara Sujdea (director executiv distributie) si Dan Crisfalusi (director IT).

Presedintele companiei: 4.000 euro/luna si 1.200 euro bonus de participare la sedinte

Remuneratia lunara a membrilor Consiliului de Administratie Electrica este de 3.000 euro brut, la care se adauga 1.000 euro pentru fiecare participare la sedintele de board si la cele ale comitetelor (ex: comitetul de remunerare, comitetul de audit, etc.). Presedintele CA are o indemnizatie lunara de 4.000 euro brut si primeste 1.200 euro pentru participarea la sedinte.

Numarul anual de sedinte platite este limitat la 12 pentru Consiliul de Administratie si la 6 pentru fiecare dintre comitete. Pentru a primi bonusul, administratorii trebuie sa participe la sedinte fizic, sau printr-o conferinta audio-video.

Citeste si:
Semnarea electronică a documentelor de muncă, sfârșitul unei ere
Semnarea electronică a...

Nu in ultimul rand, administratorilor le sunt decontate toate cheltuielile “rezonabile aferente indeplinirii mandatului”. Printre acestea, compania da ca exemplu calatoria la business class, hotel/cazare, transport (inclusiv taxi), telefon si mese.

Din Consiliul de Administratie (CA) al Electrica fac parte Cristian Busu (presedinte), Arielle Malard de Rothschild, Corina Popescu, Ioana Dragan, Pedro Alvarez, Willem Schoeber si Bogdan Iliescu.

Electrica a raportat un profit net de 469 mil. lei la nivel de grup in 2016, in scadere cu 3% fata de anul precedent, si venituri operationale de 5,8 mld. lei, in crestere cu 1%. Actiunile EL se tranzactioneaza pe Bursa de Valori Bucuresti, acestea inchizand luni la un pret de 13,9 lei/titlu. Avand in vedere aceasta cotatie, compania este evaluata la 4,77 mld. lei (1,4 mld. euro).

Sursa foto: Compania

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Sișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-sef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri