Mandatul de CEO al Bursei de Valori Bucuresti (BVB), pe care Ludwik Sobolewski l-a obtinut in 2013, expira in luna august, actionarii urmand sa decida anul acesta daca ii vor oferi polonezului un nou contract. Chiar daca nu toti actionarii BVB sunt multumiti de cifrele cu care piata romaneasca se poate lauda in ultimii ani, Sobolewski are sanse ridicate sa primeasca o prelungire a mandatului.

Reprezentantii Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), unul dintre principalii actionari ai BVB, cu o detinere de aproximativ 5%, spun ca nu au luat inca o decizie cu privire la acest aspect, insa cel mai probabil vor vota in functie de un acord comun cu ceilalti actionari importanti ai bursei.

“In principiu vom ajunge la un acord in functie de ce va dori si majoritatea actionarilor; cea mai mare detinere in cadrul BVB ajunge la aproape 9%, asa ca nu cred ca un anumit investitor indiviual va decide soarta CEO-ului. Indiferent daca Ludwik Sobolewski ramane sau nu in functie, acest proces de reformare al pietei trebuie continuat, lucru care nu va fi clar pana cand nu ne apropiem de acea data (n.red. a expirarii mandatului lui Sobolewski)”, a raspuns Jim Turnbull, senior manager capital markets development in cadrul BERD, atunci cand a fost intrebat daca institutia pe care o reprezinta il sustine in continuare pe directorul general al BVB.

Dupa schimbarea legislatiei in 2014, investitorii pot detine cel mult 20% din titlurile Bursei de Valori Bucuresti. In prezent, cel mai important actionar al BVB este grupul NN (fost ING), care a ajuns sa controleze 8,67% din bursa locala. Ceilalti actionari sunt casele de brokeraj locale, prezente in actionariat inca de la infiintarea BVB, precum si investitori institutionali romani si straini, precum fondurile de pensii sau cele de investitii.

“Ca participant in piata, cred ca este o eroare sa asociem o persoana cu o institutie. Ludwik Sobolewski nu este Bursa de Valori Bucuresti, asa cum nici Cristian Agalopol nu este Citi. Din punctul nostru de vedere, cel mai important este ca indiferent cine va fi la conducerea BVB sa continue procesul de reforma al pietei de capital, poate usor accelerat, si sa creeze acele punti de dialog foarte importante pe care bursa trebuie sa le aiba cu participantii si actorii din piata”, spune Cristian Agalopol, director executiv – departament piete de capital Citi Romania si Bulgaria.

Citeste si:
Franciza de pizza - costurile si investitiile unui restaurant
Francize de pizza - care sunt...

Cu doar patru ani de mandat, Ludwik Sobolewski este unul dintre directorii generali care au rezistat cel mai mult la conducerea Bursei de Valori Bucuresti, in trecut puternic macinata de conflicte interne care au dus la schimbarea a patru directori in cinci ani. Anterior, Sobolewski a condus Bursa din Varsovia in perioada de glorie (2006 – 2013), venirea la Bucuresti aducandu-i acestuia si un venit mediu lunar de 25.000 euro (potrivit declaratiei de avere din anul 2015).

“Din punctul meu de vedere, toate progresele care au avut loc in ultimii ani in piata de capital din Romania au inceput foarte tarziu, dar au inceput odata cu venirea conducerii actuale a BVB, iar acest mod de organizare si de a gandi lucrurile trebuie sa continue. Eforturile trebuie sustinute si cred ca cei care sunt la conducerea bursei in momentul de fata sunt cei mai in masura sa le duca mai departe”, a declarat Nicu Grigoras, director front office al casei de brokeraj Intercapital Intercapital Invest, membra fondatoare a BVB.

Procesul de reformare al pietei, inceput dupa preluarea functiei de catre Sobolewski, a culminat anul trecut cand Romania a fost inclusa de agentia FTSE Russell pe lista scurta a pietelor de capital ce pot fi promovate la categoria “emergente”. In schimb, numarul de investitori activi prezenti pe Bursa de Valori Bucuresti a continuat sa scada dupa ce polonezul si-a inceput mandatul, iar valoarea tranzactiilor zilnice facute in piata a ramas la un nivel mediocru.

Cititi mai mult despre ce a facut CEO-ul BVB in primii trei ani de mandat

Citeste si:
Companiile de stat nu stiu la ce sa foloseasca banii de pe bursa
Kurt Weber, Horvath &...

Foto: Agerpres


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Fondurile de pensii au batut bancile in 2019. Topul castigurilor