Ultima noutate in piata asigurarilor de raspundere auto (RCA) tine de intrarea pe piata a doi noi asiguratori in baza libertatii de prestare a serviciilor (FOS - Freedom of Services), anume societatea bulgara DallBogg, care a obtinut acordul de la Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) in februarie, si irlandezii de la Euro Insurance DAC (filiala LeasePlan Corporation). Asta inseamna ca, la ora actuala, piata de RCA din Romania este acoperita de 11 asiguratori. Bineinteles, intrarea oricarei societati de asigurari in piata RCA din Romania este, de principiu, un eveniment bun pentru industria financiara. In acest fel, ar trebui sa creasca gradul de concurenta in piata, cu presiuni pe scaderea pretului RCA.

Atat Dallbogg, cat si Euro Insurance DAC, desi opereaza in Romania in baza libertatii de prestare a serviciilor, trebuie sa respecte prevederile legislatiei specifice referitoare la asigurarile de raspundere civila auto obligatorii RCA date de Legea 237/2015, OUG 54/2016 si Norma 39/2016. DallBogg a fost infiintata in anul 2008 ca societate specializata pe domeniul asigurarilor de sanatate, iar din anul 2013 firma activeaza si pe piata asigurarilor generale. Euro Insurance DAC (LeasePlan Insurance) a fost infiintata in anul 1994 ca subsidiara a grupului irlandez LeasePlan Corporation.

Potrivit ASF, DallBogg poate oferi servicii pentru clasa RCA, incepand cu 22 februarie 2017, iar Euro Insurance DAC din 3 martie 2017. Totusi, cele doua companii nu apar pe lista celor 9 societati de asigurare autorizate sa practice asigurari obligatorii de raspundere civila auto RCA de pe site-ul ASF. Pe langa cele deja consacrate, in respectiva ista gasim si un nume nou insa: Grawe Asigurari, care a primit inca din 2016 licenta RCA de la ASF, dar problemele curente si plafonarea tarifelor RCA din piata de profil au determinat managementul companiei de asigurari sa amane startul subscrierilor.

"Am fost nevoiti sa ne regandim atat planul, cat si modelul de business. Si asa cum am spus, asta a intarziat lansarea vanzarii efective", spunea recent, pentru wall-street.ro, directorul general al Grawe, Paul Swoboda. Dar, de atunci si pana in prezent, Grawe Asigurari inca testeaza reticent terenul si probabil va da startul subscrierilor abia in a doua jumatate a lui 2017.

Si Ergo Asigurari ramane interesata de piata RCA, urmand sa depuna dosarul de autorizare la ASF de a vinde asigurari RCA - acest lucru este asteptat sa se intample in februarie sau martie, caz in care autorizatia ar putea fi obtinuta in luna aprilie. "Spuneti-mi un alt an in care au intrat atat de multi asiguratori noi pe piata RCA. Acest lucru arata ca un nou inceput pentru piata RCA. Evident RCA este considerat o oprtunitate", a spus Misu Negritoiu, presedintele ASF, cu ocazia unei conferinte din luna februarie a acestui an.

Aparitia unor noi asiguratori pe RCA este mult asteptata si de catre brokerii de asigurare, ce sustin ca singurul mod in care se poate regla piata este concurenta si aparitia unor noi competitori in piata. Dar, vor influenta aceste noi intrari tarifele, in sensul scaderii acestora, dupa perioada de plafonare a RCA, aplicata din 18 noiembrie 2016 si valabila 6 luni?

Pentru a cuantifica impactul acestora ar trebui sa analizam capacitate fiecarei companii nou intrate. Astfel, stim despre LeasePlan Insurance ca vinde RCA, exclusiv, pentru flota LeasePlan, companie de leasing operational membra a grupului irlandez, dar si pentru alte flote mari. Drept urmare, impactul Euro Insurance DAC se va resimti pe segmentul persoanelor juridice cu flote de autovehicule mici si medii, dar greu de crezut ca astfel cota de piata a asiguratorului irlandez va depasi 2-3% in urmatorii ani in Romania. Cel mai probabil Euro Insurance DAC va evita sa subscrie si flote de camioane in conditiile frecventei ridicate a daunalitatii pe acest segment in Romania.

In ceea ce priveste Dallbogg, desi societatea se afla in top cinci asiguratori RCA din Bulgaria, pe piata locala nu si-a pro­pus sa subscrie agresiv RCA. Astfel, potrivit lui Viorel Vasile, CEO Safety Broker, unul dintre brokerii care a sustinut intrarea bulgarilor in Romania, Dallbogg ar tinti o cota de cel mult 2% in primul an. Ca urmare, este putin probabil ca Dallbogg sa fie tentat sa urce la 5-10% in al doilea an si astfle sa isi asume pierderi importante, in contextul in care rata combinata pe RCA ajunge la 108%. Adica, la 100 de lei incasati, in medie, per asigurat, asiguratorii RCA platesc 108 lei.

Austriecii de la Grawe Asigurari au inaintat cererea pentru eliberarea licentei RCA la finalul anului 2015, dar nici acum nu au inceput sa subscrie, desi au obtinut autorizatia de la jumatatea anului 2016. In aceste conditii, o concurenta agresiva a Grawe in piata RCA este putin probabila in viitor. Grawe are peste 135.000 de clienti pe piata locala, iar cea mai mare parte a businessului vine din vanzarea politelor de viata, urmate de locuinte.

"Cota de piata pe domeniul asigurarilor auto obligatorii nu a fost niciun moment un obiectiv pentru Grawe. Argumentul principal pentru care am decis sa intram si pe piata auto a fost reprezentat de clientii nostri. Avand in vedere ca masina este foarte importanta pentru fiecare roman, am considerat ca este necesar sa includem in oferta noastra si acest produs. Asta face ca transportatorii sa nu fie clienti pe care sa ne concentram", spunea anul trecut Paul Swoboda pentru wall-street.ro.

Cat despre Ergo, impactul este cu atat mai dificil de anticipat, cu cat reprezentantii companiei nu au anuntat un plan concret cu privire la subscrierile si cota de piata dorita pe RCA. Piata de asigurari RCA s-a majorat cu 30% in 2016, pana la 4,03 miliarde lei, in special datorita majorarilor de preturi de pe parcursul anului trecut si mai putin ca urmare a cresterii numarului de contracte de asigurare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri