Persoanele care au investitii in actiunile unor companii listate pe bursa sau in fonduri mutuale mai au doua luni pentru a-si depune la administratiile fiscale, sau online, Declaratia 200, in care se mentioneaza castigul si pierderea din anul anterior. Desi sistemul s-a simplificat in ultimii ani, investitorii au in continuare probleme atunci cand vine vorba despre obligatiile fiscale, mai ales daca tranzactioneaza si pe burse straine sau sunt actionari in companii ce risca falimentul.

Insolventa Romcab readuce in discutie problema compensarii investitiilor in companii falimentare

In februarie anul acesta, producatorul de cabluri cu fibra optica Romcab Targu-Mures (MCAB) a intrat in insolventa, dupa ce datoriile societatii evaluata la 17,6 mil. lei pe bursa au ajuns la 925 mil. lei. Evenimentul a readus in discutie problema companiilor care intra in faliment, dar care, cel putin in faza initiala, nu figureaza ca pierdere in portofoliul actionarilor acestora.

Mai exact, daca de exemplu Romcab ar intra in faliment, actionarii companiei nu ar figura in evidentele ANAF ca ar fi pierdut integral intreaga suma investita in titlurile MCAB, deoarece acestea nu au fost vandute niciodata si asadar pierderea teoretic este inexistenta din moment ce nu a fost marcata pe bursa.

Marcarea unei pierderi este importanta pentru investitori, deoarece in fiecare an eventualele castiguri sunt compensate cu pierderile anterioare, iar in cazul in care pierderile depasesc castigurile, investitorii sunt scutiti de plata impozitului de 16%.

Avocatii specializati in litigii consultati de wall-street.ro spun ca in situatia falimentului unei companii listate, o pierdere poate fi constatata doar atunci cand societatea ajunge sa se lichideze.

“Practic vorbind, actiunile intr-adevar nu mai valoreaza nimic pe bursa intr-o asemenea situatie, dar in momentul lichidarii actionarii pot sa primeasca niste bani. Teoretic abia la acel moment s-ar putea vorbi de o marcare a pierderii pe actiunile in cauza. Pana la lichidare insa nu este foarte clar in ce fel pot fi evaluate actiunile; teoretic, din moment ce sunt necotate, singura solutie ar fi evaluarea la valoare nominala, insa repet, legislatia este neclara”, explica un avocat.

O alta problema cu care toti mai multi investitori se confrunta in ultimii ani este reprezentata de faptul ca tranzactiile din pietele externe nu se compenseaza cu cele de pe bursa locala.

De exemplu, daca un investitor a inregistrat in 2016 o pierdere de 10.000 lei de pe urma tranzactiilor facute pe Bursa din New York, dar in acelasi an a avut un castig de 5.000 lei din tranzactiile facute pe Bursa de Valori Bucuresti, ANAF va considera ca acesta a avut, per ansamblu, un castig de 5.000 de lei in 2016. In aceste conditii investitorul va fi nevoit sa plateasca impozitul de 16% pe un castig de 5.000 de lei, chiar daca respectivul a avut la nivelul anului o pierdere neta de pe urma tranzactiilor cu valori mobiliare, pentru care nu ar trebui sa plateasca impozit.

Ce se intampla cu fisa de portofoliu si cum se completeaza Declaratia 200

Investitorii cu plasamente in actiuni sunt impozitati cu 16% pe castigurile obtinute. Initial, anul acesta urma sa fie introdusa si contributia de asigurari sociale (CASS) de 5,5% pe veniturile din investitii, insa in ianuarie Guvernul a decis eliminarea acestei plati. De asemenea, investitorii de pe bursa platesc si un impozit de 5% pe dividende, insa acesta este retinut direct la sursa.

Firmele de brokeraj au inceput deja sa trimita investitorilor fisa de portofoliu pentru anul precedent (2016) in varianta fizica, sau online. Documentul detaliaza castigurile si pierderile inregistrate de investitor in anul precedent din tranzactiile facute pe bursa (vezi exemplul de mai jos).

In cazul in care investitorul nu a vandut nicio actiune in anul precedent, acesta nu va mai primi fisa de portofoliu si nici nu va mai fi nevoit sa isi declare veniturile suplimentare la ANAF. Presupunand insa ca a realizat o pierdere sau un castig, respectiva suma va trebui sa fie completata in Declaratia 200, disponibila pe website-ul ANAF sau la administratiile fiscale.

Dupa trimiterea Declaratiei 200 in forma fizica sau online, investitorul primeste la domiciliu o decizie de impunere de la ANAF in care se mentioneaza impozitul aferent tranzactiilor de pe bursa pe care il are de platit. Impozitul se plateste la administratiile fiscale locale.

Daca intr-un an investitorul a realizat pierderi pe bursa, el nu plateste impozit. De asemenea, daca in urmatorul an acesta inregistreaza profit, se realizeaza o diferenta intre cele doua sume (pierderea din primul an si profitul din cel de-al doilea an), iar daca rezultatul este negativ investitorul este din nou scutit de impozit. Regularizarea pierderilor si a castigurilor sa face pe un interval de 7 ani.

Incepand cu anul 2016, investitorii pot completa si depune online Declaratia 200. Pentru varianta online, investitorii trebuia sa aiba un cont in cadrul portalului ANAF “Spatiul Privat Virtual”.

Dupa accesarea contului, declaratia poate fi gasita in menu-ul Declaratii -> Completare declaratii -> D200 -> D200 2016.

Numele si datele personale sunt completate automat conform datelor furnizate anterior catre ANAF.

In sectiunea II, punctul 1, un investitor in actiuni (sau in fonduri mutuale) trebuie sa aleaga optiunea numarul 10 (Castiguri din transferul titlurilor de valoare si orice alte operatiuni financiare). In continuare, tot in sectiunea II, punctul 1, trebuie aleasa Determinarea venitului net -> Sistem real.

Ultimul lucru pe care un investitor trebuie sa il completeze in varianta online a declaratiei 200 este sectiunea privind Castigul net anual sau Pierderea fiscala anuala (punctul 1B - vezi exemplul de mai jos).

Daca de exemplu in fisa de portofoliu primita de la firma de brokeraj ati avut un castig de 300 lei si o pierdere de 500 lei in ultimul an, va trebui facuta diferenta dintre aceste doua cifre, iar cifra rezultata trebuie completata in categoria aferenta (in cazul unui castig, cifra trebuie completata la punctul 4 “Castig net anual”; in cazul unei pierderi, cifra trebuie completata la punctul 5 “Pierdere fiscala anuala / Pierdere neta anuala”. Toate celelalte campuri din aceasta sectiune (venit brut, cheltuieli deductibile, etc.) raman completate cu cifra 0 (vezi exemplul anterior).

Nu in ultimul rand, la varianta online a Declaratiei 200 trebuie investitorii trebuie sa ataseze si fisa de portofoliu primita de la firma de brokeraj.

Dupa trimiterea Declaratiei 200, la sectiunea “Mesaje” de pe website-ul ANAF, investitorul va primi doua mesaje: primul reprezinta varianta PDF a declaratiei tocmai completate, iar al doilea reprezinta confirmarea faptului ca declaratia a fost depusa si nu exista erori de validare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri