Cererea europeana de SUV-uri si crossovere nu a prezentat semne de incetinire anul trecut, motiv pentru care modelele au beneficiat in mod disproportionat de vanzari mai bune decat cele asteptate in regiune.

Vanzarile combinate de modele care au inclus Renault Captur, Nissan Qashqai, BMW X1 si chiar modelul anterior Volvo XC60 a crescut cu 22% la aproape 3,8 milioane de unitati, potrivit datelor de la JATO Dynamics. Aceasta crestere a depasit cu usurinta avansul de 6,5% al pietei globale, care a urcat la 15 milioane unitati, scrie Automotive News Europe.

In plus, SUV-urile si crossoverele au reprezentat un sfert din totalul vanzarilor de vehicule de pasageri din Europa anul trecut, in crestere de la 21% in 2015.

SUV-urile si crossoverele au continuat sa fure din vanzarile de hatchback, sedan si break, si au pus mare presiune pe monovolume. Anul trecut, noul Ford S-Max si Galaxy a ajutat segmentul minivan mare sa-si revina cu o treime, cresterea depasind 200.000 de unitati. Sosirea noului Renault Scenic ar putea avea un efect similar pe segmentul minivan compact, care a scazut cu 6,6% anul trecut. Segmentul ar trebui sa beneficieze, de asemenea, de cererea puternica pentru noul Volkswagen Touran, care a crescut cu 52%, pana la 112.850 unitati in 2016.

Segmentul SUV si crossover de mici dimensiuni au crescut cu 20%, la 1,26 milioane de unitati anul trecut, in timp ce subcompactele traditionale, conduse de hatchback-urile Renault Clio si Volkswagen Polo, au pierdut cota.

In mod similar, SUV-urile compacte si crossoverele medii au crescut cu 21%, pana la 1,45 milioane de unitati in timp ce alternativele traditionale, conduse de hatchback-ul VW Golf, au pierdut cota.

Cand vine vorba de modele mari, consumatorii europeni au ales SUV-urile si crossoverele premium mari, ale caror vanzari au crescut cu 22% la 271.014 de unitati anul trecut. Pe de alta parte, SUV-urile mari si crossoverele de la brandurile de volum au scazut cu 12% la 70.473 unitati, fiind singurul segment SUV care a suferit un declin.

Segmentul cu cea mai rapida crestere europeana anul trecut au fost SUV-urile si crossoverele compacte premium, care au avut un castig de 40% la 338.428 de unitati. Segmentul subcompact a ramas cel mai mare din Europa, cu vanzari de 2,82 milioane de unitati, o crestere de 2,4%, care a extins avansul fata de al doilea cel mai mare segment al regiunii, cel compact.

FOTO: LeStudio / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri