Rusii de la Renaissance Capital dau sanse minime listarii pe bursa a Hidroelectrica in 2017, iar ca urmare au redus rating-ul actiunilor Fondul Proprietatea (FP), care, potrivit acestora, nu mai au un motor de crestere suficient de puternic pentru a continua evolutia foarte buna inregistrata de la inceputul anului.

Analistii bancii de investitii au redus astfel calificativul acordat FP de la “outperform” (n.red. depasire a evolutiei generale a pietei), la “market perform” (n.red. evolutie in linie cu piata), mentinand insa pretul tinta de 0,98 lei, care anticipeaza o apreciere de 12% in urmatorul an.

“Desi inca ne place Fondul Proprietatea si masurile meninte sa creeze valoare pentru actionari, reducem rating-ul la ‘market perform’ si recomandam asteptarea unor momente mai bune pentru a reintra la cumparare pe aceste titluri. Suntem mai putin optimisti pe termen scurt avand in vedere lipsa unor catalisti si a claritatii privind calendarul/structura IPO-ului Hidroelectrica”, mentioneaza Metin Esendal, analist Renaissance Capital.

Hidroelectrica, companie detinuta de statul roman (80%) si Fondul Proprietatea (20%), a inregistrat un profit brut record in 2016, de 1,5 mld lei, pe fondul cantitatii mai mare de electricitate vanduta in piata nereglementata si a reducerii taxei pe constructii speciale. Producatorul de energie era asteptat sa se listeze pe bursa anul acesta, dar amanarea luarii unor decizii la nivelul Guvernului va face cel mai probabil imposibil IPO-ul in 2017.

Pentru a putea sa se listeze, Hidroelectrica are nevoie de un nou Consiliu de Supraveghere, precum si de o decizie privind posibilul transfer in afara companiei a unor investitii nerentabile evaluate la 2 mld. euro. Ambele hotarari se afla in mana Guvernului, care insa nu se grabeste sa faca un anunt in acest sens.

“Credem ca intreaga confuzie politica ce a urmat dupa propunerea modificarii legislatiei penale (n.red OUG 13) si discutiile in desfasurare cu privire la posibila participare a Hidroelectrica in Fondul Suveran al Romaniei ar putea sa fie motivul incetinirii procesului de listare”, spune Metin Esendal.

Acesta adauga faptul ca desi nu s-a luat inca o decizie cu privire la posibila participare a Hidroelectrica in Fondul Suveran, orice schimbare in actionariatul companiei va duce cel mai probabil la schimbarea mandatului privind IPO-ul si va determina o extindere a calendarului listarii. “Daca acest lucru va avea loc, IPO-ul Hidroelectrica va fi foarte probabil amanat spre finalul anului 2018, sau chiar mai tarziu de 2018”.

Analistul Renaissance subliniaza faptul ca finalizarea ofertei publice de cumparare desfasurata recent de Fondul Proprietatea, precum si depasirea ex-date (6 martie) pentru distributia speciala de cash a FP (0,05 lei/actiune), au redus semnificativ din potentialul de crestere pe termen scurt al FP. Singurul catalist care ar putea propulsa actiunile Fondul Proprietatea in perioada urmatoare ar fi vanzarea unui alt pachet de actiuni din portofoliu.

Cele mai importante pachete de actiuni controlate de FP sunt cele de la Hidroelectrica (29,6% din activele nete Fondul Proprietatea), Petrom (16,2% din activele FP) si din subsidiarele Electrica (7,6% din activele FP).

Actiunile Fondul Proprietatea se tranzactionau joi la un pret de 0,88 lei/unitate, in crestere cu 0,5%. FP a urcat pe bursa cu 10,7% anul acesta, societatea avand in prezent o capitalizare de 8,81 mld. lei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri