Numarul in scadere de candidati, alaturi de dorinta companiilor de a-si eficientiza procesele de recrutare, readuce pe piata recrutarii moda interviurilor fata in fata. Chiar daca presupun un efort mai mare al departamentelor de recrutare, avantajele sunt pe masura, sustine Felix Toma, country manager pentru Romania si Bulgaria in cadrul companiei Gi Group.

Daca in urma cu cativa ani, cand pe piata erau disponibile putine joburi, iar candidati erau cu sutele pentru fiecare pozitie, interviurile se mutasera aproape exclusiv in online sau la telefon, in prezent, numarul mare de locuri de munca disponibile si scaderea cifrei candidatilor duce la o inversare a trendului, iar interviurile fata in fata revin in practicile angajatorilor.

"In anii trecuti a fost un malaxor si o nebunie in domeniul recrutarii, iar, de multe ori, interviurile fiind sustinute doar telefonic, chiar daca durau si o ora. Cumva, datorita faptului ca lucrurile s-au asezat, spre sfarsitul anului trecut, in continuare se cauta oameni, insa am ajuns la o concluzie. Costurile de recrutare sunt foarte mari, iar daca nu ii vedem pe candidati in fata si nu incercam sa vedem motivatiile lor pierdem bani", a explicat Felix Toma.

Acesta recunoaste ca numarul mult mai mic al candidatilor pentru posturile disponibile permit departamentelor de HR sa aloce timpul necesar pentru a se vedea cu candidatii.

A revenit trendul interviurilor face to face, chiar daca vorbim de interviuri pe Skype. Vorbim in special de functii de nivel inalt

- Felix Toma -

Potrivit lui Toma, companiile resimt puternic deficitul de candidati, doar in compania pe care o conduce numarul candidatilor analizati scazand cu 30% in doar doi ani.

"Interviul la telefon este impersonal"

Managerul arata ca pentru functiile entry-level metoda interviului prin telefon poate functiona inca, insa pentru posturile specializate, contactul este esential.

"Interviul telefonic este foarte impersonal, pentru anumite pozitii functioneaza, insa pentru anumite pozitii, de la un alt nivel in sus contactul este foarte important, pentru a vedea reactii, motivatii", a explicat Felix Toma, country manager pentru Romania si Bulgaria in cadrul companiei de recrutare Gi Group.

Trei principale avantaje ale interviului fata in fata

  • limbajul corpului si expresiile fetei sunt mai clar observate si intelese, potrivit LinkedIn
  • angajatorul poate cere explicatii ale raspunsurilor oferite de candidat
  • lungimea interviului poate fi considerabil mai mare, deoarecere candidatul este mai implicat sa participe

In acelasi timp, interviurile fata in fata au si o serie de dezavantaje, intre care se numara timpul mai mare pe care trebuie sa il aloce angajatorul si pot creste costurile angajarii, daca presupun o deplasare a celor implicati.

Foto: baranq, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri