As fi putut incepe articolul pe un ton serios, “clasic”, vorbind despre perspectivele mondiale si nationale la nivel ICT, despre inovatiile pe care le vom afla in viitorul foarte apropiat. Nu o sa fac acest lucru, deoarece, de-a lungul interviului alaturi de irlandezul David Harmon, ex membru al Cabinetului Comisiei Europene pentru Cercetare si Inovare, actualmente VP global public affairs pentru Huawei, am realizat ca Romania este ATAT de in urma, incat nu as face decat sa creez “sange rau” pentru tine, cititorule.

Este, de altfel, o senzatie pe care o traiesc deseori cand discut cu un strain despre viitorul oraselor, al mijloacelor de transport, al infrastructurii. Ei povestesc despre cele mai noi tendinte, folosind cuvinte precum “Smart City”, “Green City”, infrastructura inteligenta, legaturi de transport internationale, ba chiar, dupa cum o sa vedeti mai jos, taxi drone, iar noi, romanii in general si bucurestenii in particular, ne luptam inca cu probleme ale secolului trecut – strazi carpite, gropi ca dupa bombardamente, poluare cat incape, lipsa de spatii verzi, indiferenta crunta din partea primarilor si primariilor.

David Harmon are un accent simpatic, tipic irlandez de altfel, si vorbeste foarte mult – fara intrerupere, practic. Din momentul in care ne asezam la masa, incepe sa imi povesteasca ce face.

“Practic, la Huawei, intretin relatii cu guvernele internationale, oferind acestora prezentari care sa reliefeze importanta tehnologiei, inovatiei IT, in vietile oamenilor. De fiecare data cand un Guvern organizeaza un simpozion sau conferinta pe teme IT, pot sustine prezentari, putem dialoga pentru a gasi solutii de viitor pentru societate”, explica el. Practic, se foloseste de fiecare oportunitate pentru a sprijinii investitiile ICT ale guvernelor lumii.

“Daca cresti penetrarea broadband cu 10% in orice stat din lume, PIB creste cu 1%. Daca cresti cu 20% investitiile in ICT, PIB creste, de asemenea, cu 1%”.

Practic, investitiile in ICT sunt baza, fundamentul societatii moderne, si la fel si R&D-ul facut la nivel statal.

Pana in 2020, numarul de conexiuni la Internet va exploda si, practic, toate industriile vor fi interconectate – asta intr-un stat modern, Romania inca nu a fost capabila sa conecteze nici macar dificilul aparat de stat.

“Transportul, industria energetica, HoReCa, zonele financiare, media, toate vor fi interconectate, creand si construind premisele unui oras inteligent si mai sigur”.

Traim schimbarea. De fapt, altii traiesc schimbarea

Huawei are 80.000 de cercetatori la nivel global – mai multi decat are intreaga Romanie, care, practic, aproape ca nu are deloc buget de cercetare.

“Prezentam guvernelor lumii, inclusiv ale Romaniei – anul trecut am inceput discutii -, varietati de solutii pentru retele inteligente, WiFi rapid si sigur. De exemplu, solutiile noastre sunt implementate pe mai multe stadioane din lume, pentru a oferi Internet rapid si sigur la zeci de mii de fani ai fotbalului, simultan”.

Datele financiare ale companiei indica faptul ca 60% din veniturile Huawei provin din oferirea de tehnologie pentru companiile telecom (36 miliarde de dolari in 2015), 33% din zona de consumer (20 mld. $) si 7% in zona de enterprise.

Ce ar imbunatati?

Reusesc sa il intrerup pe David, cat sa il intreb ce anume ar imbunatati acum, pe loc, daca ar putea.

Dupa un moment de gandire si o gura de apa, David spune ca ar accelera trecerea la 5G. De ce?

“5G va schimba intreaga lume. Huawei singura investeste sute de milioane de dolari pentru a aduce tehnologia aceasta in piete, tehnologie care va permite noi servicii si a imbunatati in mod consistent unele aflate acum in stadiu incipient – vorbim de realitate virtuala, realitate amplificata sau inteligenta artificiala. Viitorul ESTE azi, iar in 2020, vom avea o putere de calcul pe care inca nu suntem capabili sa ne-o imaginam complet”.

De exemplu, 5G va fi folosit in proiectul Horizon 2020, care va permite pilotilor de avion de pe sol sa asiste la zborurile colegilor, in timp real, si nu doar din cabina de control, ci si de pe aripi, de la nivelul motoarelor. Pilotii, la randul lor, vor vedea pe geamuri, in timp real, informatii despre zonele pe care le survoleaza.

“De exemplu, un pilot de avion care survoleaza Himalaya va vedea, in cabina, in timp real, ce varfuri se afla sub nava, apreciind de asemenea, tot in timp real, inaltimea, date topografice, curentii de aer si asa mai departe. Zborurile vor deveni mult mai sigure”.

Asta, in timp ce TAROM este “infundata” de ani de incompetenta si furturi – gandesc eu.

David nu imi ghiceste gandurile (inca nu s-a inventat posibilitatea, dar cine stie?), asa ca isi continua exemplele, neabatut.

In iulie, in Dubai, va fi lansat primul serviciu de drone taxi. Practic, ca in filmele SF, te vei urca intr-un taxi fara sofer, taxi-ul va decola (!) si vei zbura la destinatie pe trasee sigure, prestabilite. Totul se realizeaza automat, pe baza Internetului de mare viteza si a unui centru de control.

“Da, abia astept sa testez aceste drone taxi! Exista, evident, si masuri de siguranta, dar nu parasute”, glumeste el.

Sfat pentru guvernul roman

Sfatul specialistului ICT, fost membru al Comisiei Europene, pentru guvernul romaniei? “Sa creasca investitiile in ICT!”

Aceste investitii sunt direct legate si de sistemul de educatie, eEducation. De asemenea, Romania ar trebui sa depuna eforturi mai mari pentru a elimina din diferentele mari intre penetrarea Internetului in mediu rural vs urban”.

Lipsa de Internet in zonele rurale reprezinta, de altfel, o problema majora a Romaniei si care, completeaza David, impacteaza in mod negativ economia statului. Agenda digitala a tarii obliga Romania ca, pana in 2020, sa reduca drastic aceste diferente intre zonele rural-urban. Din pacate, pana acum, exceptand cei cativa pasi facuti anul trecut de guvern, nu se simt schimbari majore in zona aceasta, mai ales din cauza birocratiei, lipsei unei platforme comune care sa lege primariile de centru si incompetentei autoritatilor.

Conform datelor UE, in 2015 existau 4,4 miliarde de oameni care inca nu au acces la broadband, la nivel global.

Viitorul oraselor inteligente

Un subiect care pe mine personal ma doare si, simultan, ma intereseaza in mod special. Ma doare, pentru ca vad in ce hal arata Bucurestiul, sa nu mai vorbim de alte orase mai ales din sudul tarii sau nord est, ma intereseaza pentru ca imi da sperante de un viitor mai bn.

Ce tehnologii exista, deja, si sunt implementate (de Huawei sau alte companii), in orase inteligente? De exemplu, senzori pe conductele de apa.

Una dintre principalele probleme ale Bucurestiului, dar si al altor orase, este faptul ca se pierde foarte multa apa pe tevi, pana la consumatorul final. Cu anumiti senzori “plantati” pe tevi, aceste pierderi pot fi cuantificate in timp real, reparate zonele cu probleme si pot semnala chiar si cand sunt probleme mai grave sau ar trebui curatate tevile. Tehnologia a fost implementata, deja, in mai multe orase din lume, inclusiv in China.

In Romania, nu exista nicio intentie in acest sens.

O alta problema majora a Bucurestiului, si nu numai, o reprezinta lipsa parcarilor. 25% din congestia urbana, spune specialistul Huawei, este cauzata de masini care nu fac decat sa caute…loc de parcare.

“Aici vorbim de solutii inteligente de parcare, bazate pe senzori si geolocalizare, care sa anunte soferii cate locuri mai sunt libere in zona lor si sa le indice directia de mers pentru a ajunge mai rapid acolo. Vorbim, de asemenea, de analize big data pe infrastructura”.

La fel, desi primarul Bucurestiului, Gabriela Firea, promitea rezolvarea problemelor din trafic, nu face nimic in acest sens.

“Parte din provocarile mele este de a incerca sa conving autoritatile de beneficiile palpabile si rapide ale tehnologiei in viata de zi cu zi a cetatenilor. Inca una dintre tendinte este, de exemplu, construirea de cladiri mult mai eficiente energetic si transformarea celorlalte in cladiri mai verzi”.

Internetul WiFi va juca, de asemenea, un rol esential in ridicarea traiului oamenilor. Specialistul Huawei vine cu un exemplu din China.

“Am mers cu trenul cateva sute de kilometri, pornind din Shanghai. Trenul mergea cu pana la 434 de kilometri pe ora si, de-a lungul calatoriei, am avut Internet tot timpul, fara nicio intrerupere”. Mai mult, din 2018, va fi implementata o cursa cu trenul de marfa dinspre Londra spre Beijing, o alta “minune” a tehnologiei moderne si a infrastructurii. Romania se chinuie sa salveze din groapa un CFR obosit, imbatranit si deloc modern.

“Orasele pot invata unele de la altele, tarile pot invata unele de la altele! Ce inseamna “smart city” intr-o regiune a lumii, poate nu este posibil sa fie transpus in alta, insa elemente comune vor exista, cu siguranta”.

Populatia Terrei creste constant si, pana la finalul secolului, Pamantul va gazdui 11 miliarde de oameni. ICT-ul joaca un rol esential, in toate sectoarele. Guvernele trebuie sa aiba mare grija ca diviziunea digitala sa dispara.

Un lucru greu de crezut, dar adevarat

Pana in 2025, 10% din masinile din SUA vor fi fara sofer. Este un lucru greu de crezut, dar, considera David Harmon, se va dovedi adevarat.

“Mai mult, unele companii vor avea angajat cel putin…un robot”, spune el, zambind. “Un alt lucru care se va schimba va fi checkin-ul la hoteluri – totul se va automatiza, nu vor mai exista atatia angajati. O sa fie ca self checkin-ul din aeroporturi”, spune el.

Trecerea de la Comisia Europeana la companie privata

David a facut o trecere interesanta in cariera. Daca pana in 2014 a lucrat in cadrul Comisiei Europene, din 2014 pana in prezent a trecut “de partea cealalta”, intr-o companie ICT privata – Huawei.

“Trecerea m-a facut sa realizez cat de mare este cooperarea intre industriile si partenerii din IT&C. Nu realizam ca industria telecom este atat de…atat de…la 360 de grade, interconectata. Practic, pe langa concurenti, operatorii telecom si providerii de servicii, de aplicatii, de retele, coopereaza intre ele, pentru binele comun – cresterea intregii industrii. De exemplu, 70% din componentele unul telefon mobil vin din afara propriei companii”, spune specialistul.

Un alt lucru pe care l-a realizat este faptul ca guvernele trebuie neaparat sa se consulte cu mediul privat. “Cheia este sa aduci ce este mai bun din sectorul public in cel privat si, invers, din sectorul privat in cel public”.

Si, iarasi, ma gandesc de ce oare guvernul actual nu a solicitat intrevederi transparente cu liderii mediului privat de la noi, mese rotunde in care sa se discute, pe fata, despre solutii pentru diferite industrii.
Viitorul suna, intr-adevar, bine. Pentru multe state suficient de deschise la minte incat sa realizeze ca bunastarea cetatenilor trebuie sa primeze si, daca guvernele vor reusi sa aduca in mod real aceasta bunastare, voturile nu vor intarzia sa le fie acordate. Din pacate, Romania este ultimul stat in ceea ce priveste investitiile in infrastructura, si unul dintre ultimele in ceea ce priveste implicarea Guvernului in ICT.

Sursa foto - Vimeo

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri