Ruxandra Soare (48 ani), brand manager Seat in cadrul Porsche Romania, vorbeste intr-un interviu acordat wall-street.ro despre noul SUV Ateca, a carei productie pentru 2017 a fost deja vanduta, si despre viitoarele modele care vor ajunge in gama marcii spaniole.

Fabricat in Cehia, la Kvasiny, alaturi de Skoda Kodiaq, SUV-ul Seat Ateca a avut un succes neasteptat, iar intreaga productie pentru 2017 a fost vanduta la inceputul anului.

"Productia SUV-ului Ateca pe 2017 este sold out. Cine comanda anul acesta un SUV Ateca ii va fi livrat anul viitor."

Ruxandra Soare, brand manager Seat

SUV-ul Ateca ar fi putut ajunge anul acesta pe locul 2 in topul vanzarilor marcii in Romania. In prezent, cel mai vandut model este Seat Leon cu 1.000 de unitati si Seat Toledo cu 400 de unitati.

Urmeaza inca doua SUV-uri, masini electrice si hibride

Seat va aduce anul acesta in Romania crossover-ul Arona in toamna, septembrie - octombrie, model de dimensiunea unui Audi Q2. Seat Arona va fi fabricat la Martorell in uzina Seat, unde sunt mai asamblate si modelele Ibiza, Mii si Leon.

Pe lista de modele Seat mai este si un SUV mai mare decat Ateca, de dimensiunea modelului Skoda Kodiaq, care va intra in productie in 2019. De asemenea, peste 2 ani, Seat va lansa si cateva modele hibride, dar si masini electrice.

Anul acesta, in vara, va ajunge in showroom-urile din Romania si cea de-a cincea generatie Ibiza, dupa ce la inceputul anului modelul Leon a primit un facelift.

Transmisiile automate, noul trend in industria auto

Tendinta europeana de a cumpara crossovere si SUV-uri a adus un nou trend in piata auto, si anume, comenzi in crestere pentru transmisiile automate, care se pare ca a fost imprumutat si de catre romani.

"Romanii isi comanda din ce in ce mai mult masini cu transmisii automate. Din totatul vanzarile Seat in Romania peste 10% dintre comenzi sunt cu astfel de transmisii. Este o schimbare de gust, este o evolutie. Pe SUV-ul Ateca, romanii au dorit cutie automata si tractiune integrala", a precizat Ruxandra Soare.

Pe langa transmisiile automate, romanii isi mai doresc, cand vine vorba de SUV-ul Ateca, motorizari mari, tractiune integrala si echipari de varf.

Piata auto creste, nu si numarul clientilor care vin in showroom-uri

Piata auto a crescut in ultimii ani, cu toate acestea numarul de clienti persoane fizice ramane destul de redus, la fel si prezenta vizitatorilor in showroom-uri.

"Nu este o imbunatatire a prezentei clientilor in showroom-uri si probabil ca nu vor mai veni vremurile acelea din 2005-2008 cand se inghesuia lumea sa vina la showroom-uri. Acum, cand oamenii vin la showroom-uri vin bine informati. Este clar ca si procesul de vanzare si abordarea clientilor trebuie adaptata vremurilor pe care le traim", a mai spus managerul Seat.

Potrivit brand managerului Seat, romanii adora la modelele marcii senzatia la volan, dinamica, designul si gama mare de echipari in standard. In ceea ce priveste culorile, romanii vor Ibiza cu nuante stridente, Toledo cu nuante sobre, iar in ceea ce priveste Leon, nu exista o regula.

Fanii Seat isi doresc ca brandul spaniol sa tina pasul cu prezentul si sa ofere tot ce este nou in industrie, tehnologie, digitalizare, conectivitate. Circa 40% dintre clientii Seat in Romania sunt persoane fizice, iar 60% sunt persoane juridice.

Vanzarile Seat in Romania ar putea depasi 2.000 de unitati, pe o piata in crestere cu 5-7% anul acesta. Prin Rabla, Seat a livrat anul trecut 200-250 de unitati, dintr-un total de 1.800 de masini.

Seat are in tara 12 showroom-uri si circa 30 de oameni de vanzari. In ultimii ani au fost dealeri care s-au retras din business, dar au si reaparut alti parteneri care s-au alaturat marcii. Ultimul contract de distributie este cel din Timisoara, showroom-ul va fi inaugurat anul acesta, de catre un partener care reprezinta si brandul VW. Anul acesta sunt planificate deschideri de showroom-uri, dar deocamdata nu a fost batuta palma cu niciun investitor.

Ruxandra Soare a fost numita brand manager Seat in ianuarie 2015, dupa ce in perioada 2012-2014 a fost project manager in departamentul de Analiza, Planificare si Prognoza in cadrul Porsche Romania. Managerul conduce un Seat Ateca albastru, cu transmisie manuala, tractiune integrala si propulsorul de 2 litri TDI 150 CP. Inainte de Ateca, Ruxandra Soare conducea un Leon FR gri cu motorizarea de 1,4 litri TSI si 150 CP.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri