Codul Fiscal in vigoare de la 01 ianuarie 2016 a introdus o serie de modificari referitoare la regimul obligatiilor declarative si a modului de plata privind veniturile obtinute din transferul titlurilor de participare detinute in cadrul societatilor. Diferentele nu sunt sub aspectul cotei de impozitare aplicate, aceasta mentinandu-se la nivelul de 16%.

Conform prevederilor noului Cod Fiscal, persoana juridica ale carei titluri de participare sunt transferate nu va mai avea obligatia ca, pana la data la care se depun documentele pentru transcrierea dreptului de proprietate la Registrul Comertului ori se inregistreaza cesiunea in registrul actionarilor, sa calculeze, sa retina si sa plateasca impozitul pe venit obtinut de cedentul persoana fizica.

Beneficiarul va avea obligatia de declarare a unui astfel de venit, pana la 25 mai a anului urmator celui de realizare a castigului.

Din perspectiva persoanei juridice ale carei titluri de participare sunt transferate, pozitia acesteia este simplificata pentru ca nu mai are obligatiile aferente stopajului la sursa pana la data la care se depun documentele pentru transcrierea dreptului de proprietate la Registrul Comertului ori in registrul actionarilor.

Avantajele se observa atat sub aspectul operatiunilor financiar contabile concrete pe care le implica regimul fiscal anterior, cat si prin prisma facilitarii si accelerarii inregistrarii transferului participatiilor fie in registrul actionarilor, fie in Registrul Comertului.

  1. Ce sunt titlurile de participare si ce inseamna notiunea de transfer in sensul Codului Fiscal

In prezent, titlul de participare este definit potrivit art. 7 pct. 40 din Codul Fiscal ca orice actiune sau alta parte sociala intr-o societate in nume colectiv, societate in comandita simpla, societate pe actiuni, societate in comandita pe actiuni, societate cu raspundere limitata sau intr-o alta persoana juridica ori la un fond deschis de investitii.

Practic, titlul de participare este o specie a titlului de valoare. Acesta din urma este definit in art. 7 pct. 41 ca reprezentand orice titlu de participare si orice instrumente financiare calificate astfel prin legislatia in materie din statul in care au fost emise.

Sub aspectul notiunii de transfer, Codul Fiscal include orice vanzare, cesiune sau instrainare a dreptului de proprietate, schimbul unui drept de proprietate cu servicii ori cu un alt drept de proprietate, precum si transferul masei patrimoniale fiduciare in cadrul operatiunii de fiducie potrivit Codului civil.

  1. Cum si cand se determina castigul din transferul actiunilor sau partilor sociale

In ipoteza unui transfer de titluri de participare, actiuni sau parti sociale, castigul obtinut dintr-o astfel de operatiune este determinat conform dispozitiilor art. 94 din Codul Fiscal.

In acest sens, castigul reprezinta diferenta dintre valoarea de instrainare sau pretul de vanzare si valoarea fiscala a titlurilor, care include costurile aferente tranzactiei, dovedite cu documente justificative.

Notiunea de valoare fiscala, reglementata in cuprinsul art. 7 pct. 44 din Noul Cod Fiscal, a inlocuit termenii de valoare nominala sau pret de cumparare utilizati in Codul Fiscal anterior.

Valoarea fiscala din perspectiva titlurilor de participare reprezinta fie valoarea de achizitie fie valoarea de aport, utilizata pentru calculul profitului impozabil.

Valoarea de achizitie nu reprezinta altceva decat pretul de cumparare. Valoarea de aport, respectiv suma aportata / valoarea bunului aportat la capitalul social in schimbul obtinerii titlului respectiv se determina in functie de modalitatile de constituire a capitalului social, categoria activelor aduse ca aport sau modalitatea de impozitare a aportului. In valoarea fiscala se includ si evaluarile inregistrate potrivit reglementarilor contabile aplicabile.

Notiunile din noul Cod Fiscal sunt preluate din legislatia contabila, respectiv Ordinul Ministrului Finantelor Publice nr. 1802/2014 – capitolul 3 privind regulile generale de evaluare.

Trebuie sa declari si dobandirea prin mostenire a titlurilor de valoare

Interesanta este si dispozitia referitoare la transmiterea titlurilor de valoare pe calea succesiunii. In aceasta ipoteza pretul de cumparare/valoarea fiscala la momentul transferului ulterior reprezinta pretul de achizitie platit de detinatorul defunct dovedit cu documente justificative, al carui mostenitor este persoana care dobandeste titlurile de valoare in cauza, la care se adauga cheltuielile aferente intocmirii actelor de succesiune.

De asemenea, in cazul in care nu exista documente pentru justificarea pretului de cumparare/valoarea fiscala de catre detinatorul defunct, valoarea fiscala este considerata zero.

Noul Cod Fiscal prevede ca beneficiarul de venit determina castigul/pierderea din transferul titlurilor de participare la data la care se plateste pretul tranzactiei, pe baza documentelor justificative, daca operatiunea nu se efectueaza printr-un intermediar sau intermediarul nu este rezident fiscal roman.

In conformitate cu prevederile art. 96 din Codul Fiscal, castigul net anual/pierderea neta anuala se determina ca diferenta intre castigurile si pierderile inregistrate in cursul anului fiscal respectiv, cumulat de la inceputul anului, din transferul titlurilor de valoare, si orice alte operatiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate, precum si din transferul aurului financiar.

  1. Care sunt obligatiile declarative si de plata ale contribuabilului?

Prin urmare, contribuabilul va determina castigul net anual/pierderea neta anuala, pe baza declaratiei privind venitul realizat (Declaratia 200), depusa potrivit prevederilor art. 122.

Aceste din urma dispozitii legale amintite prevad ca declaratia 200 privind venitul realizat se completeaza si se depune la organul fiscal competent pentru fiecare an fiscal pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a castigului net anual/pierderii nete anuale potrivit prevederilor cap. V - Venituri din investitii.

In consecinta, beneficiarului de venit este obligat sa declare venitul obtinut din transferul actiunilor sau partilor sociale pana la 25 mai a anului urmator celui de realizare a castigului.

Impozitul anual datorat se va stabili de organul fiscal competent pe baza declaratiei privind venitul realizat astfel depusa.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri