Industria tehnologiei este unul dintre domeniile care atrage, de cativa ani, un numar important de investitori straini in tara noastra, ceea ce a dus la o crestere spectaculoasa a numarului celor care lucreaza in acest sector, precum si a castigurilor angajatilor, specialistii din IT castigand peste dublul mediei nationale. Iar perspectivele in domeniul IT-ului sunt dintre cele mai optimiste, in contextul in care o multime de investitori sunt inca cu ochii pe tara noastra.

In Romania anului 2000, in tara noastra lucrau in domeniul Activitati de servicii infomatice 4.400 de persoane, numarul acestora a crescut la 20.000 de salariati in anul 2007, inainte de criza economica, arata datele Institutului National de Statistica. Ulterior, intr-o perioada in care majoritatea activitatilor economice erau in declin, pierzand volume importante de personal, sectorul informatic a fost unul dintre putinele care au facut exceptie, iar numarul de angajati a crescut constant.

Astfel, in plina criza economica, in 2010, sectorul IT isi mai adauga 5.000 de angajati si ajungea la 25.000 de oameni, pentru ca in 2012 cifra acestora sa urce la 35.000 de persoane. Astazi, in 2017, numarul IT-istilor din tara noastra s-a dublat comparativ cu 2012 si a urcat la peste 70.000 de salariati in acest sector.

An Numar de salariati in domeniul IT
2000 4.400
2007 20.000
2010 25.000
2012 35.000
2017 70.000

De asemenea, daca ne uitam la intreaga ramura de Informatii si Telecomunicatii (IT&C) numarul salariatilor a crescut cu 38% in ultimii cinci ani si a ajuns de la 117.000 de angajati in 2012 la 161.700 de persoane in acest an.

Salariile au tinut pasul cu ritmul dezvoltarii

Castigurile specialistilor din domeniul IT au tinut pas cu ritmul dezvoltarii sectorului, iar angajatorii care se "bat" adesea pe aceiasi candidati au scos din buzunar de la an la an mai multi bani pentru a-i atrage pe cei mai buni oameni in companii.

Astfel, statistica nationala arata ca salariile in domeniul informaticii au crescut anual, indiferent ca vorbim de ani de crestere economica, fie ca vorbim despre perioada crizei economice, urcand, de exemplu, de la o medie nationala neta de 2.600 de lei in 2009, la 3.600 de lei patru ani mai tarziu, pentru ca in luna februarie a acestui an sa ajunga la peste 5.600 de lei pe luna (1.250 de euro).

Spre comparatie, in luna februarie a acestui an salariul mediu net pe tara se ridica la 2.236 de lei.

Desigur, aceste sume variaza foarte mult in functie de nivelul de specializare, iar daca incepatorii intra in piata cu salarii de debut de 500-600 de euro pe luna, angajatii cu experienta in tehnologii foarte cautate, precum Java, ajung la venituri care pot depasi 2.000 de euro net pe luna.

De exemplu, un studiu realizat in urma cu doi ani de Brainspotting, companie de recrutare in domeniul tehnologiei, arata ca salariile in domeniul IT&C incepeau de la 500 de euro pe luna pentru juniorii fara experienta in domeniul software si administrare de retea. Angajatii entry-level care se angajau ca dezvoltatori de software cu un salariu de pornire care incepe de la 750 de euro. In acelasi timp, in domeniul software cel mai bine castigau seniorii, categorie pentru care remuneratiile urca pana la 3.000 de euro pe luna.

Deficitul de specialisti urca salariile si creste numarul beneficiilor

In Romania, angajatorii, in special cei straini, lauda nivelul de pregatire si experienta al specialistilor IT, insa se plang in ultimii ani de numarul scazut de candidati pentru joburile pe care le au disponibile.

De exemplu, anual in jur de 7.000 de absolventi termina specializari IT&C, iar circa 5.700 dintre ei sunt in Bucuresti, insa nevoia de oameni este mult mai mare. De altfel, problema candidatilor pentru joburile din domeniul IT este una care se manifesta la nivel international, datele Comisiei Europene aratand ca exista un deficit de 500.000 de specialisti IT in Uniunea Europeana, potrivit presei internationale.

Recent, Felix Toma, seful companiei de recrutare Gi Group, care intermediaza, printre altele, si angajarea de specialisti in domeniul IT, caracterizeaza recrutarea din sectorul IT drept "o nebunie", in care pozitiile se diversifica, salariile cresc de la an la an, insa, chiar si asa, oamenii sunt foarte greu de gasit.

"Este nebunie in domeniul IT. De exemplu, vrem sa angajam 100 de persoane pentru o companie din domeniul IT din Timisoara, unde salariul incepe de la 2.000 de euro net plus prima de relocare. Prima de relocare este acordata pentru ca in Timisoara sigur nu vom gasi oameni, rata somajului fiind foarte mica, si reprezinta o sustinere pentru cei cei dispusi sa vina din alte orase. Insa chiar si in aceste conditii, nu gasim oameni care isi doreasca sa se angajeze, oameni dornici sa se relocheze", a declarat pentru wall-street.ro Felix Toma.

Desi pentru acest salariu multi romani ar fi dispusi sa lucreze oriunde, chiar si peste program, nu la fel stau lucruri cand vine vorba despre cei care s-au specializat in domeniul IT.

Si gigantul american Accenture se confrunta cu dificultati in recrutarea candidatilor din domeniul IT.

"Goana dupa IT-isti este imposibila, insa se pare ca inca se mai poate scoate ceva din aceasta piata, avand in vedere ca sunt atatia jucatori care intra in piata. Important este sa te duci catre nise pe care nu le-a explorat nimeni sau pe care le exploreaza foarte putin, iar un exemplu este cea de femei programator. Astfel, noi angajam in jur de 50-60% femei din cei 300 de programatori, iar in Accenture aceasta rata a femeilor este una care nu mai exista, la nivel global, insa noi, in Romania, ne-am adaptat in peisajul acesta, in care toata lumea angajeaza", a precizat Irina Minzala, country recruiting lead, Accenture.

Ea a aratat, citand datele ABSL, ca "lupta" pentru specialisti este cu atat mai acerba cu cat numarul de posturi disponibile in domeniul serviciilor a crescut cu 33% in ultimii ani.

Cele mai cautate beneficii de catre IT-isti

Studiile arata ca pe langa salarii, specialistii din domeniul informaticii isi doresc sa primeasca:

  • asigurare medicala
  • traininguri
  • program flexibil
  • tichete de masa
  • zile libere de sarbatori
  • abonamente la sala de sport
  • prime de vacanta

Investitiile in IT continua

In ciuda deficitului de candidati, angajatorii romani si straini au planuri mari de dezvoltare a business-urilor pe plan local si de angajare de specialisti.

Cel mai recent exemplu este cel al 3Pillar Global, companie americana de servicii IT, cu o prezenta activa pe piata din Romania din 2009, care a anuntat ca va deschide al treilea centru de dezvoltare din Romania la Iasi. In acest context, in acest an, compania isi propune sa angajeze un numar de 50 specialisti IT in centrul din Iasi, urmand sa depaseasca 100 pana in 2018. Compania doreste sa atraga specialisti cu o experienta de minim 2 ani de zile si competente dovedite in tehnologii utilizate pentru dezvoltarea de aplicatii web (Java, Phyton, Ruby on Rails, Front End) si mobile (iOS si Android).

In acelasi timp, companiile de recrutare arata ca cele mai mari cereri de personal le au in continuare pentru candidati din domeniul IT.

Foto: ESB Professional, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri