Piata imobiliara, prin cererea pe care o creeaza si dinamica acesteia are capacitatea sa traga economia in sus. Este strans legata de domeniul constructiilor, sector care in orice tara dinamica reprezinta unul din motoarele economiei. Desigur ca exista si reversul medaliei, piata imobiliara fiind conditionata de cerere, care la randul sau este conditionata de puterea de cumparare si accesul investitorilor si populatiei la finantare, apreciaza Andreea Comsa, managing director in cadrul companiei de consultanta imobiliara Premier Estate Management.

"In acest moment vorbim de o perioada de crestere sustenabila, organica, data de o nevoie clara in piata imobiliara. Din punct de vedere a numarului de tranzactii cu scop investitional, apetitul investitorilor, ramane in continuare ridicat pe retail, office si terenuri, in chiar aceasta ordine ca si clasament", spune Andreea Comsa (foto).

In opinia sa, "un alt tip de investitie care a inceput sa se contureze si sa fie din ce in ce mai cautat printre cerintele investitorilor este si segmentul de "bulk residential investment", pe care l-am descrie ca fiind un proces de achizitie a mai multor apartamente / parcari / spatii depozitare, de preferat (dar nu obligatoriu) in acelasi condominium / proiect rezidential la un pret de achizitie la care sa faca sens si investitia (un minim de 20-30% profit brut) si care mai apoi sa fie scoase la vanzare in sistem retail".

Intrebata cum am putea sa urbanizam pana la jumatate din zona rurala a Romaniei in urmatorii 10 ani, Andreea Comsa apreciaza ca reprezinta un obiectiv extrem de ambitios care, dincolo de dinamica pietei, si care ar tine de o strategie guvernamentala pe termen lung.

"Odata ce iesim din marile orase avem probleme de infrastructura, de locuri de munca, de investitii. La fel ca si in alte tari europene din regiunea noastra, principalele motoare de dezvoltare sunt Capitala, care concentreaza cele mai multe lichiditati disponibilie, urmata de centrele urbane secundare ce pot asigura o dezvoltare durabila", arata Andreea Comsa.

"Ne referim in special la Timisoara, Cluj si Iasi care au in spate centre universitare solide, care atrag forta de munca din judetele invecinate si care se vor dezvolta. Insa nu cred ca ne aflam in punctul in care sa spunem ca jumatate din zona rurala a Romaniei poate fi urbanizata in 10 ani. Romania este o tara agricola si are un potential agricol ridicat", mai spune directorul Premier Estate Management.

Compania detine in portofoliu mai multe proiecte rezidentiale importante din Capitala cu un total de peste 1.000 de apartamente, precum Asmita Gardens, Doamna Ghica plaza, Ibiza Sol sau Green Vista. Recent, compania de consultanta a Andreei Comsa a devenit si agent exclusiv pentru proiectul mixt de birouri, ISHO, pe care omul de afaceri Ovidiu Sandor il dezvolta in Timisoara, prin compania Mulberry Development.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri