Peste un trilion de dolari au migrat in ultimul deceniu din fondurile de investitii active, care se bazeaza pe priceperea administratorilor de bani in alegerea actiunilor, in fondurile de investitii pasive, in special cele de tip ETF (exchange traded fund), care pur si simplu investesc in actiunile din componenta unui indice bursier. Recent, si brokerii romani incearca sa convinga investitorii sa isi diversifice astfel investitiile, unele firme lansand platforme dedicate ETF-urilor.

Potrivit companiei de cercetare Morningstar, circa 1.200 miliarde de dolari au fost retrasi din fondurile americane administrate activ de la inceputul lui 2007 si pana in martie 2017. Aproape aceeasi suma (1.100 miliarde de dolari) au reprezentat intrarile nete de bani in fondurile de investitii administrate pasiv.

Evolutia vine in contextul in care performanta fondurilor de investitii pasive a fost net superioara celor administrate activ in ultimii 15 ani, arata un raport publicat saptamana aceasta de catre S&P Dow Jones Indices, divizia de indici a S&P Global. Potrivit raportului, 82% dintre toate fondurile americane de investitii administrate activ au avut evolutii mai slabe decat indicele benchmark la care se raporteaza, sau altfel spus, doar 18% din fondurile active au reusit depaseasca evolutia de ansamblu a pietei. In schimb, ETF-urile si in general fondurile pasive de investitii au o evolutie aproape identica indicilor pe care ii urmaresc.

Si in Romania managerii fondurilor de investitii se chinuie sa bata piata, exemplul primului trimestru din 2017 fiind relevant in acest sens. Astfel, cel mai performant fond mutual romanesc in T1 2017 a fost BT Index ROTX (+12,7%), un fond pasiv care replica indicele ROTX. Urmatoarele doua locuri in top sunt ocupate de doua fonduri administrate activ (OTP Avantis si Erste Equity) care insa nu au reusit sa depaseasca cresterea de 13,8% inregistrata de BET, principalul indice al Bursei de Valori Bucuresti, in primele trei luni din 2017.

In schimb, principalul ETF din piata romaneasca, ETF BET Tradeville, a urcat cu 14,2% in intervalul ianuarie - martie. De altfel, casa de brokeraj Tradeville a lansat recent Ulise.ro, o platforma prin care ofera investitorilor posibilitatea de a tranzactiona fonduri de investitii listate (ETF) din pietele externe.

„Evolutiile bursiere nu sunt liniare, motiv pentru care cel mai indicat lucru este ca investitorii sa isi diversifice portofoliile atat intre burse, cat si intre clase de active. ETF-urile prezente pe platforma Ulise nu replica doar indici de actiuni, ci si evolutia unor clase de obligatiuni sau a unor marfuri fungibile. Trebuie sa invatam ce inseamna ‚gandirea laterala’ in investitii: cum sa nu privim doar la ceea ce credem ca va fi cea mai profitabila investitie a momentului, ci sa alegem un pachet de mai multe idei de investitii reducand astfel riscul asociat cu plasarea tuturor banilor intr-o singura idee”, a declarat Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct al Tradeville.

Potrivit acestuia, prin lansarea platformei de ETF-uri casa de brokeraj nu vizeaza inlocuirea unei investitii pe piata de capital romaneasca, ci urmareste atragerea si mentinerea de capitaluri noi prin oferirea de optiuni pentru diversificarea portofoliului, care acum lipsesc nu doar la bursa locala, ci si in general pe piata locala de investitii.

Pentru a putea sa investeasca intr-unul dintre ETF-urile prezente pe platforma Ulise, clientii Tradeville trebuie sa isi deschida un cont de tranzactionare de actiuni internationale. Suma minima pentru deschiderea unui cont este de 10.000 de lei, iar comisionul standard este de 0.5% (minim 25 euro / ordin executat integral sau partial).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri