Producatorul de medicamente Antibiotice Iasi (ATB) va avea de infruntat in 2017 un context dificil de piata, in conditiile in care taxa clawback se mentine la un nivel ridicat, insa pe termen de cinci ani exista premise favorabile companiei, avand in vedere cresterea exporturilor si asteptarile privind reducerea taxei clawback. In acest context, analistii casei de brokeraj Intercapital Invest recomanda acumularea actiunilor ATB, insa atrag atentia ca potentialul de crestere este limitat la doar 4,3% in urmatoarele 12 luni (pret tinta 0,5946 lei/actiune).

Producatorul de medicamente Antibiotice Iasi (ATB) va avea de infruntat in 2017 un context dificil de piata, in conditiile in care taxa clawback se mentine la un nivel ridicat, insa pe termen de cinci ani exista premise favorabile companiei, avand in vedere cresterea exporturilor si asteptarile privind reducerea taxei clawback. In acest context, analistii casei de brokeraj Intercapital Invest recomanda acumularea actiunilor ATB, insa atrag atentia ca potentialul de crestere este limitat la doar 4,3% in urmatoarele 12 luni (pret tinta 0,5946 lei/actiune).

Taxa clawback presupune aplicarea unui procent (“p”) la valoarea medicamentelor decontate de Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate (CNAS). Coeficientul “p” a fost de 18,9% in T4 2016, in crestere cu 6,3% fata de T4 2015 si cu 4% fata de T3 2016. Majorarea taxei din ultima perioada se datoreaza cresterii consumului de medicamente inovative, conform asociatiei Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice (APMGR).

Nivelul maxim a fost atins in T1 2015, cand ponderea taxei clawback a fost de 26,1% din vanzarile de medicamente suportate din fondul national. Impactul taxei clawback este mai mare cu cat pretul medicamentelor este mai mic, ceea ce a dus la disparitia a peste 2000 de medicamente generice in ultimii ani, in urma analizelor APMGR. In comparatie cu medicamentele originale, taxa clawback are un impact fiscal de trei ori mai mare la medicamentele generice.

Mizam in continuare pe scaderea taxei clawback si credem ca exista o probabilitate mare ca acest lucru sa se intample in circa un an de zile, fiind in derulare discutii intre reprezentantii statului si asociatiile de producatori pe tema in cauza. In anul 2015 au fost agreate unele demersuri legislative pentru reducerea acestei poveri fiscale in cazul producatorilor de medicamente generice, insa de atunci nu au mai intervenit alte masuri concrete. O alta problema care s-a mentinut in ultimul an a fost trendul descendent al preturilor, fiind pastrat principiul celui mai mic pret din 12 tari de referinta”, spune, intr-un raport adresat investitorilor, Daniela Ropota, seful departamentului de analiza al casei de brokeraj Intercapital Invest.

Taxa clawback a fost puternic contestata de producatorii de medicamente, fiind realizate mai multe studii ce au aratat probleme in forma actuala si ineficienta acesteia pe termen lung pentru sistemul de sanatate si economie. Dintre probleme, se numara lipsa de transparenta asupra modului de calcul, mentinerea sumei alocate anual pentru medicamentele compensate in bugetul de stat la nivelul anului 2011, aplicarea taxei la pretul de raft al medicamentelor ce include adaosul distribuitorilor si farmacistilor si, nu in ultimul rand, aplicarea in mod egal la medicamente generice si inovative, chiar daca preturile de vanzare a medicamentelor generice sunt fixate la 65% fata de cele originale.

Proiectul de lege privind calculul diferentiat al taxei clawback a fost adoptat de Senat in anul 2015 si a ramas in dezbatere la Camera Deputatilor, aceasta fiind forul decizional. In prezent au loc discutii cu reprezentantii producatorilor de medicamente, crescand sansele de a fi realizate modificari asupra taxei clawback printr-o lege separata, sau printr-un cod al sanatatii, care ar trebui finalizat pana la finalul anului.

Cresterea exporturilor, unul dintre principalele motoare pentru Antibiotice Iasi

De cealalta parte, analistii Intercapital subliniaza ca exista si o serie de argumente favorabile dezvoltarii activitatii Antibiotice Iasi.

“Compania intentioneaza sa realizeze investitii mai mari in anii 2017-2018 ce ar putea sustine un trend ascendent al vanzarilor pe termen mediu si lung, cu precadere pe piata externa, unde marjele de profit sunt mai ridicate. Astfel, luam in calcul cresterea contributiei exporturilor la cifra de afaceri de la 31% in anul 2016 la 39% in anul 2021. De asemenea, cheltuielile publice si private cu sanatatea pe cap de locuitor in Romania sunt in continuare printre cele mai mici din Europa, reprezentand circa 5% din PIB, insa ritmul de crestere al acestora este unul lent”, spune Daniela Ropota.

Livrarile pe piata externa ale Antibiotice au urcat cu 13% in anul 2016, dupa o alta crestere de 8,2% in 2015 ca urmare a materializarii proiectelor demarcate in anii anteriori prin obtinerea de autorizatii de punere pe piata.

TABEL 22222


2014 2015 2016
Vanzari Antibiotice - Spitale 62,9 mil. lei 71,8 mil. lei 76,5 mil. lei
Cota la nivel de piata 17% 18,7% 18,3%
Vanzari Antibiotice - Retail 194,5mil. lei 215,5 mil. lei 223,6 mil. lei
Cota la nivel de piata 4,2% 4,6% 4,6%

Principala piata de desfacere ramane Asia, cu o pondere de 40% din vanzari, urmata de America de Nord si Europa, cu ponderi de 24% si respective de 19% in total vanzari externe. Planurile companiei privesc mentinerea ca lider mondial la Nistatina si cresterea cotei de piata pe pietele reglementate, in special in SUA avand in vedere detinerea de certificatele necesare pentru activarea pe aceste piete. Referitor la pietele emergente, Antibiotice a deschis in anul 2016 o reprezentanta in Vietnam, unde anticipeaza un potential de dezvoltare semnificativ.

Alaturi de reprezentanta noua deschisa in Vietnam, ce devine operationala in anul curent, Antibiotice Iasi mai are doua reprezentante deschise in Moldova si Serbia.

In sprijinul cresterii afacerilor pe plan intern si extern, Antibiotice urmeaza sa construiasca in anii 2017 si 2018 o noua facilitate de productie pentru realizarea de produse semisolide, ce ar trebui pusa in functiune incepand cu anul 2019.

Antibiotice Iasi si-a bugetat de asemenea un profit net de 27,9 milioane lei in anul 2017, in scadere cu 5,7% fata de cel obtinut anul trecut, pe fondul unor afaceri in scadere cu 3,2%. Producatorul de medicamente estimeaza depasirea profitului obtinut in anul 2016 de abia in anul 2019, cand anticipeaza un profit de 31,6 milioane lei.

Totusi, in ultimii 3 ani, Antibiotice Iasi a avut o atitudine conservatoare in realizarea bugetelor, rezultatele depasind estimarile atat pe partea de venituri, cat si pe cea de profit.

Anul trecut, emitentul a realizat 103% din tinta pe venituri de exploatare si 102% din tinta profitul brut, profitul net fiind mai mare decat asteptarile ca urmare a reducerii cheltuielilor cu impozite. Profitul net al Antibiotice a urcat cu 11,7% in 2016, pana la nivelul de 30,4 mil. lei.

Actiunile Antibiotice au crescut cu 9,2% anul acesta, compania fiind evaluata pe Bursa de Valori Bucuresti la 381,3 mil. lei.

Plusurile si minusurile Antibiotice Iasi

Avantaje

  • Asteptari de reducere a taxei clawback;
  • Trend ascendent al exporturilor;
  • Lider in productia mondiala de Nistatina;
  • Lider la vanzarile catre spitale si pe locul 5 la vanzarile pe retail;
  • Politica de dividend stabila.

Dezavantaje

  • Cash din exploatare si numerar in conturi mult mai mici in anul 2016;
  • Colectarea dificila a incasarilor de la Stat;
  • Tendinta de scadere a preturilor de vanzare;
  • Posibilitate de intrare in insolventa a partenerilor;
  • Bariere legislative protectioniste in unele tari;
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri