Deficitul major de muncitori, calificati sau nu, a dus la acutizarea unui fenomen intalnit de mai multi ani pe piata muncii, si anume absenteismul. Fie ca au munci agricole de desfasurat in gradina proprie, ca au un "ciubuc" sau ca n-au pur si simplu chef sa mearga intr-o zi la munca, lucratorii lipsesc de la job fara sa isi faca griji ca vor avea de suferit. Iar angajatorii, aflati sub presiunea de a ramane cu locurile de munca neocupate, nu iau nicio masura, nici nu se gandesc sa ii penalizeze, ba mai mult le ofera bonusuri angajatilor care reusesc sa ajunga la munca in fiecare zi lucratoare din luna.

"Oamenii fiind foarte cautati se afla intr-o situatie de lux, managementul s-a impacat cu ideea ca daca muncitorul nu vrea sa vina intr-o zi la munca nu vine, a doua zi poate veni ca si cum nu s-a intamplat nimic", a declarat Florin Godean, country manager al filialei romane a companiei internationale de recrutare si selectie de personal Adecco si presedinte al Asociatiei Romane a Agentilor de Munca Temporara (ARAMT).

Astfel de situatii apar in general in companiile care au productie, in diverse domenii, precum automotive, si este acordat angajatilor blue collar, nu si ce celor de la birouri.

Automotivele reprezinta industria in care este cel mai dificil pentru angajatori sa faca predictii

- Florin Godean, Adecco-

Citeste si:
Iorgulescu, ABSL: Importanta educatiei in PIB-ul Romaniei
OPINIE Iorgulescu, ABSL:...

Angajatii nu anunta inainte sa lipseasca, iar angajatorii intampina dificultati in a-si onora comenzile, in conditiile in care rata absenteismului poate sa depaseasca 20% din numarul total de angajati.

"Desi nu mai vorbim de o piata imprevizibila in Romania, ci, din contra, de o piata foarte previzibila, partea imprevizibila vine din partea candidatilor, pentru ca nu stii cine iti vine la munca a doua zi, iar absenteismul are loc chiar si in cazul angajatilor cu contracte nedeterminate. De exemplu, un angajator cu 100 de angajati are la munca efectiv, in prezent, doar 80 de oameni, iar problema lui cea mai mare este absenteismul", a explicat Godean.

Motivele pentru care acestia lipsesc pot sa varieze de la nevoia de a-si lucra pamanturile, in cazul angajatilor din zonele rurale, la posibilitatea de a face un ban in plus la "o lucrare" in particular si poate ajunge pana la dorinta de a sta o zi in plus acasa, chiar daca nu este weekend.

"Provocarea mare este atunci cand ai angajati din zonele rurale, care, in general, in perioada campaniilor agricole de primavara si de vara subit nu mai apar cate doua saptamani la locul de munca si raman acasa sa isi munceasca terenurile. Sau te poti astepta sa lipseasca si daca este o sarbatoare in sat", a explicat Felix Toma, country manager pentru Romania si Bulgaria in cadrul companiei de resurse umane GiGroup.

Citeste si:
SanoPass, aplicatia care ofera acces in sute de clinici medicale
SanoPass, aplicatia care...

Brusc, in perioada campaniilor agricole, 80% dintre angajati se imbolnavesc

- Felix Toma, GiGroup -

Din ce in ce mai multe companii acorda acest beneficiu

Felix Toma, GiGroup, arata ca numarul companiilor care acorda bonusuri de prezenta angajatilor a crescut incepand cu acest an.

"Bonusul de prezenta este practicat incepand din 2008-2009 in companiile din Romania, cand acest beneficiu era acordat de cateva companii multinationale, insa, in ultimul an, crescand rata absenteismului si candidatii fiind atat de dificil de gasit, din ce in ce mai multe organizatii isi fidelizeaza in acest mod angajatii", a precizat acesta.

Citeste si:
Cum poate o solutie bazata pe noile tehnologii sa te ajute sa angajezi
Cum poate o solutie bazata pe...

Dand bonus de prezenta, te asiguri ca acei oameni vor veni in fiecare zi la munca, pentru ca, in majoritatea companiilor o zi de concediu medical il impiedica pe angajat sa mai primeasca bonusul

- Felix Toma, GiGroup -

La cat se ridica bonusul de prezenta

Potrivit companiilor de recrutare, bonusul de prezenta poate sa varieze intre 100 si 300 de lei lunar.

Primesc pana la 300 de lei pe luna doar ca isi respecta programul si au prezenta 100% la locul de munca

- Florin Godean, Adecco -

In multe cazuri acesta suma reprezinta pana la 20% din salariu, avand in vedere ca venitul unui muncitor de pe linia de productie dintr-o fabrica de componente auto variaza in jurul valorii de 1.500 de lei net lunar.

De asemenea, spun specialistii, un astfel de beneficiu extra-salarial poate atrage candidati inca din faza de recrutare.

Foto:Nickola_Che, Shutterstock


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Patru pasi ca sa atragi oamenii buni si sa formezi echipe solide