Iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana este asteptata sa produca o serie de modificari importante in Regatul Unit, iar piata muncii ar putea fi direct afectata. Deprecierea lirei sterline si, implicit, scaderea atractivitatii pachetelor salariale, ar putea reduce sansele companiilor care vor sa angajeze personal calificat din Uniunea Europeana. In acest context, nu sunt putine companiile care isi fac deja stocuri de talente si care au marit sau se gandesc sa creasca pachetele salariale oferite expatilor, pentru a fi mai atractive, se arata intr-un studiu realizat de compania americana Willis Towers Watson.

Studiul a fost realizat pe baza raspunsurilor a 100 de manageri de resurse umane si recompensare din companii multinationale.

Rezultatele cercetarii vin intr-o etapa importanta a Brexit, in contextul in care guvernul britanic a invocat recent articolul 50, moment care a marcat inceputul negocierilor oficiale ale Marii Britanii de a parasi UE.

Aproape doua treimi (59%) dintre companiile europene care au afaceri in Marea Britanie, considera Brexit un "factor disruptiv" pentru operatiunile lor, versus 26% care o vad ca pe "o schimbare fundamentala", arata cercetarea.

"Brexit este un eveniment cu o mare importanta pentru businessurile cu interese puternice in Marea Britanie, insa multi vad acest moment ca pe un factor disruptiv decat pe o schimbare fundamentala. Aceasta incredere relativa este incurajatoare pentru planificari si cresteri, insa multe companii sunt in mod clar preocupate despre cum isi pot derula in continuare operatiunile din UK cu angajati calificati si cum sa atraga si sa recompenseze talentele din restul Uniunii Europene”, a explicat Olaf Lang, Head of Talent and Reward pentru Europa de Vest, Willis Towers Watson.

Ingrijorari privind atragerea si retentia in UK a expatilor

Managerii de HR respondenti la studiu si-au aratat ingrijorarile legate de problemele care pot aparea in recrutarea si retentia talentelor necesare in sediile din Marea Britanie, cat si in ceea ce priveste plata si beneficiile acordate angajatilor de acolo.

Peste o treime dintre respondentii studiului (36%) au declarat ca organizatia pe care o reprezinta isi face griji in ceea ce priveste atragerea si retentia angajatilor cu competente specifice din Uniunea Europeana in Marea Britanie dupa Brexit. In acelasi timp, 31% se uita cu atentie asupra provocarilor legate de mobilitatea intre Regatul Unit si UE a personalului de conducere, iar 29% sustin ca aceasta preocupare se manifesta pentru toti angajatii companiei.

Companiile sunt ingrijorate de eventualele obstacole in identificarea candidatilor cu abilitati specifice care ar putea aparea in urma Brexitului si au inceput precaut sa isi faca stocuri de personal. Multi reprezentanti ai organizatiilor sunt preocupati de mobilitatea personalului, atat in ceea ce ii priveste pe angajatii cu functii de conducere, cat si pe specialisti, cum sunt vorbitorii de limbi straine. Deja se simte o anxietate privind pastrarea personalului non-britanic in Regatul Unit. Scaderea lirei sterline a facut pachetele de recompense mai putin atractive, iar unele companii au majorat deja pachetele salariale si beneficiile”, a explicat Lang.

Astfel, incepand de la primele discutii legate de Brexit, aproximativ 25% dintre companii si-au recrutat oamenii de care au nevoie, in timp ce 29% sunt in curs de angajare sau planuiesc sa gaseasca oamenii potriviti in urmatoarele trei luni.

Studiul mai arata ca unul din cinci specialisti de HR considera ca a devenit evident faptul ca pachetele salariale sunt mai putin atractive pentru angajatii proveniti din afara Marii Britanii. De asemenea, cand au fost intrebati daca au schimbat pachetele de acoperire a costului vietii pentru expati, 15% au aratat ca deja au luat masuri sau se gandesc sa o faca in urmatoarele trei luni, in timp ce 16% iau in calcul aceasta varianta.

Foto: Delpixel, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri