Digi Communications, compania care controleaza RCS&RDS - liderul pietei locale de televiziune prin cablu si internet, vrea sa vanda pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) actiuni a caror valoare totala ar putea ajunge la 1,21 mld. lei (269 mil. euro). Primele reactii ale analistilor fata de datele publicate de companie in prospect au fost in general pozitive.

Oferta Digi pe scurt:

  • Perioada IPO-ului: 28 aprilie – 10 mai
  • Transa investitorilor de retail: 3.261. 616 actiuni (15% din oferta)
  • Transa Investitorilor institutionali: 18.482.492 actiuni (85% din oferta)
  • Intervalul de pret la care se vor face subscrierile (38 - 56 lei/actiune)
  • Discount de 7% pentru investitorii persoane fizice care cumpara in primele 5 zile ale ofertei (pana pe 5 mai), si de 3% pentru cei care subscriu ulterior
  • Data alocarii: 10 mai
  • Data listarii: 16 mai
  • Cine vinde: Carpathian Cable Investments, Celest Limited, ING Bank, Yarden Mariuma, Dorina Schelean, Nicusor Dorel Schelean, Sirian Radu-Traian si Zoltan Teszari
  • Ce actiuni se vand: Actiuni clasa B, in total 21.744.108 titluri + inca 2.174.411 titluri daca se va decide o supra-alocare. Fiecare Actiune de clasa B confera un drept de vot si fiecare actiune de clasa A confera 10 drepturi de vot. Actiunile de clasa B confera aceleasi drepturi la dividende ca si actiunile de clasa A.
  • Sindicatul de brokeraj care intermediaza oferta: Deutsche Bank, Citigroup, Raiffeisen, Societe Generale, BRD, Wood&Co, BT Capital Partners (subscrierile se pot face prin intermediul oricarei case de brokeraj autorizata pe Bursa de Valori Bucuresti)

Intentia de listare pe bursa a fost anuntata oficial cu doua saptamani in urma, iar cea mai importanta informatie asteptata de investitori era cea privind pretul care va fi cerut in cadrul IPO-ului. Intervalul de pret mentionat in prospect este de 38 – 56 de lei.

Micii investitori persoane fizice vor plasa ordinele la pretul maxim, urmand ca pretul de oferta sa se fie stabilit la finalul perioadei de subscriere, in functie de cererea investiorilor institutionali.

In prospect se subliniaza ca intervalul de pret are caracter orientativ. “La determinarea Pretului de Oferta, a Marimii Ofertei si a bazei de alocare, se vor lua in considerare mai multi factori, inclusiv nivelul si natura cererii pentru actiunile oferite in timpul procesului de bookbuilding, nivelul cererii din cadrul Transei Investitorilor de Retail, conditiile de piata predominante si obiectivul de stabilire a unei piete secundare ordonate pentru actiunile oferite”, se mentioneaza in prospect.

Per ansamblu, pretul maxim din prospect mi se pare apropiat de fair value, sau, mai exact, este un pret apropiat de nivelul pe care il vedeam si noi inainte de oferta

Dragos Manolescu - OTP Asset Management

La nivelul maxim de pret (56 lei), Digi ar intra la tranzactionare pe bursa cu un multiplu EV/EBITDA (enterprise value raportat la EBITDA - profitul operational inainte de dobanzi, taxe, depreciere si amortizare) de 9,1 in conditiile in care, in general vorbind, un nivel sub 10 este considerat “sanatos” pentru companii. Indicatorul variaza in functie de industrie, insa analistii mentioneaza ca nivelul este unul rezonabil pentru Digi Communications.

De asemenea, luand in calcul pretul maxim, Digi ar avea un multiplu P/E (price earnings ratio) de 104, unul cu mult peste nivelul de 20 considerat in general bun pentru companiile listate.

“Nivelul P/E nu este relevant in cazul acestei companii. De luat in considerare ar fi mai degraba nivelul EV/EBITDA, iar intervalul acestui indicator calculat pentru Digi pare este apropiat de companiile similare din regiune”, mentioneaza Dragos Manolescu, director general adjunct al OTP Asset Management. “Per ansamblu, pretul maxim din prospect mi se pare apropiat de fair value, sau, mai exact, este un pret apropiat de nivelul pe care il vedeam si noi inainte de oferta. De mentionat insa ca parerile erau destul de impartite inainte de publicarea prospectului, existand analisti care in propriile rapoarte vedeau Digi la un pret si cu 50% peste maximul anuntat acum in IPO”, a mai adaugat Manolescu.

Daca oferta Digi s-ar inchide la pretul maxim, compania ar fi evaluata pe BVB la a 5,6 mld. lei (1,23 mld. euro), in vreme ce daca tranzactia s-ar face la pretul minim, valoarea de piata ar fi de 3,8 mld. lei (837 mil. euro).

Sunt datoriile de peste 1 mld. euro cel mai mare risc al Digi?

Digi Communications avea la finalul anului trecut datorii pe termen lung de 746,4 mil. euro si datorii curente de 450,4 mil. euro, totalul ajungand astfel la 1,19 mld. euro. Dintre datoriile pe termen lung, cea mai mare parte este reprezentata de o emisiune de obligatiuni in valoare de 350 mil. euro, emise in noiembrie 2016 cu o dobanda de 5%, si de o facilitate de credit in valoare de 336,9 mil. euro.

Compania s-a imprumutat puternic in ultimii ani pentru a-si finanta dezvoltarea, obisnuind adesea sa refinanteze vechile datorii emitand obligatiuni corporative pe pietele internationale.

“Datoriile nu mi se par a fi foarte diferite fata de cele ale altor companii similare din domeniu, leverage-ul fiind destul de mare in sector. La capitolul riscuri, nu vad ceva care sa iasa puternic in evidenta in cazul Digi. Personal cred ca cele mai mari riscuri in cazul acestei companii sunt legate in primul rand de competitie si de schimbarile tehnologice care pot modifica situatia din piata”, considera Dragos Manolescu.

In prospect, oficialii Digi mentioneaza ca obligatiile semnificative privind gradul de indatorare si rambursarea datoriilor ar putea avea un efect negativ semnificativ asupra activitatii, a perspectivelor, a rezultatelor operatiunilor si a situatiei financiare. “In plus, este posibil ca indatorarea noastra sa creasca pe viitor, ceea ce ar agrava consecintele acestor obligatii substantiale privind gradul de indatorare si de rambursare a datoriei”, spun reprezentantii Digi.

Acest fapt este inclus insa intr-o lunga lista de riscuri pe care investitia in actiunile Digi le implica, printre care riscul de tara, riscul valutar, riscuri ce tin de concurenta sau riscul politic.

Cine sunt actionarii, cine vinde si ce se intampla cu actiunile Clasa A?

Fondul de investitii Carpathian Cable Investment este principalul vanzator in cadrul IPO-ului Digi, acesta urmand sa puna pe masa 19% din companie. Carpathian Cable Investment detine in prezent 20,6% din Digi Communications.

Ceilalti actionari care vor vinde sunt Celest Limited, ING Bank, Yarden Mariuma, Dorina Schelean, Nicusor Dorel Schelean, Sirian Radu-Traian si Zoltan Teszari.

Zoltan Teszari este fondatorul si presedintele Digi Communications. Dupa listare, acesta va continua sa controleze 62% din companie si 91,2% din drepturile de vot prin intermediul RCS Management (companie pe care o controleaza).

Puterea de vot a lui Teszari va fi mai mare decat actiunile Digi controlate deoarece omul de afaceri va controla toata actiunile Clasa A pe care Digi le va avea dupa listarea pe bursa. O actiune Clasa A confera 10 drepturi de vot, in vreme ce o actiune clasa B confera un singur drept de vot. Amble clase de actiuni confera aceleasi drepturi la dividende.

“Nu vad nicio problema legata de faptul ca pe BVB vor fi vandute doar actiuni clasa B. Noi de exemplu detinem actiuni Google fara niciun drept de vot. Este ceva normal pentru companiile straine, insa o situatie atipica pentru Romania. Dupa listare, actionarii care au actiuni clasa A vor avea perioade de lock-up de 360-720 zile, iar daca vor vrea sa vanda ulterior vor exista doua posibilitati: fie sa fie listate pe bursa si actiunile clasa A – varianta putin probabila; fie sa isi transforme actiunile clasa A in actiuni clasa B, legislatia olandeza permitand acest lucru”, a explicat Manolescu.

Digi Communications este inregistrata la Camera de Comert din Olanda, are sediul social in Amsterdam si rezidenta fiscala in Romania.

In oferta vor fi vandute 21.744.108 titluri clasa B, la care se pot adauga inca 2.174.411 titluri clasa B daca se va decide o supra-alocare.

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) va subscrie in IPO-ul Digi, in prospect mentionandu-se ca oficialii bancii au aprobat deja o decizie in acest sens. Suma finala a investitiei BERD va fi determinata in timpul procesului de bookbuilding si alocare efectuat in legatura cu Oferta.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri