Listarea pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a Digi Communications, compania care controleaza RCS&RDS, nu va aduce o explozie de tranzactii in piata locala, insa va demonstra antreprenorilor romani ca pot face oricand un exit pe BVB, fara a fi nevoie sa isi vanda actiunile pe o bursa straina, considera Mihai Caruntu, seful departamentului de analiza piete de capital din cadrul BCR.

“Nu ma astept ca listarea Digi sa aiba un impact major asupra lichiditatii Bursei de Valori Bucuresti; probabil vom vedea o crestere a rulajelor cu inca aproximativ 1 mil. de euro pe zi. Mult mai important este faptul ca in acest fel se va dovedi ca pe bursa romaneasca se poate face fara probleme un exit dintr-o companie. IPO-ul Digi arata ca antreprenorii romani nu au de ce sa isi duca firmele pe bursele straine”, spune Mihai Caruntu.

Digi desfasoara in perioada 28 aprilie – 10 mai o oferta publica secundara initiala pe BVB, prin intermediul careia se vand aproximativ 25% din actiunile companiei pentru cel mult 1,21 mld. lei (269 mil. euro). Aceasta este cea mai mare oferta publica de vanzare facuta vreodata de o companie privata pe Bursa de Valori Bucuresti.

“Pe BVB nu mai sunt emotii atunci cand vine vorba despre vanzarea unor IPO-uri bune; nu se pune problema ca nu exista bani, in special dupa intrarea in piata a fondurilor de pensii. Nici Medlife, nici Digi, nu au venit pe bursa pentru ca aveau nevoie de finantare, ci pentru exit-uri ale actionarilor. Piata arata acum ca, daca esti antreprenor si ti-ai construit un business in Romania dupa anii ’90, poti vinde o parte din afacere oricand investitorilor locali”, spune Mihai Caruntu.

Potrivit acestuia, recenta listare a Medlife, precum si anticipata listare a Digi Communications, vor largi oferta de actiuni de pe bursa – una dintre marile probleme ale pietei locale, adesea adusa in discutie de catre reprezentantii fondurilor de investitii si pensii.

“Daca Hidroelectrica ar fi listata, Bursa de Valori Bucuresti ar insemna 65-70% companii de energie si utilitati, din punct de vedere al capitalizarii free-float-ului si al lichiditatii. Societatile din energie sunt vazute ca fiind companii ‘de venit’, cu risc scazut si cu o politica stabila de dividend; Medlife si Digi le vor oferi acum investitorilor sansa de a paria pe companii care nu se pot lauda cu dividende, dar care ofera o crestere organica a business-ului”, mentioneaza seful pe analiza al BCR.

Oferta Digi a luat startul vineri, 28 aprilie, iar micii investitori de pe bursa au subscris in mai putin de o ora intreaga transa de actiuni garantate IPO-ului.

Investitorii persoane fizice care vor sa cumpere actiunile companiei trebuie sa trimita ordine de subscriere pentru minim 50 de actiuni a caror valoare totala este de 2.800 lei (56 lei/actiune). Acestia au avut o alocare garantata de 267 de actiuni, in limita unei transe de 534.000 de actiuni. Toate aceste titluri erau deja subscrise la mai putin de o ora de la deschiderea sedintei bursiere de vineri.

“Actiunile garantate s-au vandut ‘ca painea calda’. Transa era deja subscrisa integral la ora 10:40. Persoanele care mai vor sa cumpere pot trimite in continuare ordine si vor primi actiuni Digi in functie de cat de ridicat va fi nivelul final al subscrierilor, dupa metoda ‘pro rata’”, a declarat Marcel Murgoci, directorul de tranzactionare al casei de brokeraj Estinvest.

Cel mai mare ordin trimis de o singura persoana in prima ora a ofertei Digi a fost pentru 17.590 de actiuni (echivalentul a 879.500 lei). Pe langa ordinele din transa garantata de actiuni Digi, in piata se mai inregistrau ordine pentru alte 140.336 de titluri.

Cititi mai mult despre oferta Digi si primele reactii fata de pretul cerut la listare de companie.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri