Actiunile pe care Digi Communications le-a scos la vanzare zilele acestea in oferta publica pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) par a fi destul de scumpe luand in considerare gradul de indatorare al companiei si comparand indicatorii Digi cu cei ai celorlalte companii de pe bursa locala, dar si cu cei ai unor companii straine care activeaza in acelasi domeniu. Totusi, pozitia de lider in piata si actionariatul inca antreprenorial face din Digi (RCS&RDS) o posibila tinta pentru o achizitie in urmatorii ani.

Actiunile Digi sunt vandute in IPO la un pret cuprins intre 38 si 56 de lei, ceea ce inseamna ca acestea ar fi evaluate la un indicator P/E(pretul impartit la profitul pe actiune) intre 71,7 si 104,8. De asemenea, Indicatorul P/BV (pretul impartit la valoarea contabila pe actiune) ar fi intre 19,7 si 29.

“Este vorba de multipli de piata foarte mari, mult peste nivelul intalnit in mod normal la BVB. Pe de alta parte, utilizand multipli care iau in calcul afacerea propriu-zisa, ignorand modul de finantare, compania nu mai pare la fel de scumpa. Multiplul EV/EBITDA este intre 7,91 si 9,46, iar EV/S este intre 2,40 si 2,87, mai ales cel din urma fiind intr-o zona destul de confortabila. Romgaz are un multiplu EV/S de 3,80, Transgaz 2,68, Nuclearelectrica 2,23. In cazul EV/EBITDA, nivelul este mai mare decat la alte companii, insa diferenta nu este comparabila cu cea de la P/E sau P/BV”, spune Marius Pandele, analist in cadrul casei de brokeraj Prime Transaction. Acesta subliniaza ca trebuie avut in vedere si faptul actiunile listate pe BVB sunt de clasa inferioara (B – cu un singur drept de vot), iar cele de clasa A (cu 10 drepturi de vot) valoreaza in mod normal mai mult decat ele, multiplii de piata fiind asadar chiar mai mari pentru actiunile clasa A.

Luand in considerare toti acesti indicatori, se poate spune ca Digi este o actiune destul de scumpa, insa acest lucru este justificabil in mare parte prin perspectivele de dezvoltare, dar si prin faptul ca societatea va fi singura din acest domeniu listata la Bursa de Valori Bucuresti”, mentioneaza Marius Pandele.

Pe termen mediu si lung, exista cateva riscuri importante, determinate in principal de gradul de indatorare foarte mare , concurenta foarte puternica de pe piata de telecomunicatii si faptul ca societatea este inmatriculata in afara Romaniei . “Pe de alta parte, exista si o mare oportunitate, compania putand fi tinta unei achizitii in anii urmatori, avand in vedere ca este lider de piata si are un actionariat antreprenorial, format in principal din fondatorii sai”, considera analistul Prime Transaction.

"S-a discutat destul de mult in media despre volumul datoriilor angajate de catre Digi Communications. Sunt de parere ca o gestiune eficienta a acestora, poate aduce un plus semnificativ companiei. Datoriile pe termen lung ale companiei au fost contractate pentru a dezvolta afacerea, pentru a se putea face investitii in infrastructura acesteia, asadar ne asteptam ca aceste investitii sa se reflecte in rezultatele financiare viitoare ale companiei", mentioneaza Ioana Sechel, analist in cadrul companiei de intermediere si servicii financiare BRK Financial Group.

Digi vs. alte companii similare din Europa

Si analistii casei de brokeraj Tradeville atrag atentia asupra gradului de indatorare foarte mare al Digi si al faptului ca raportul activelor totale asupra capitalurilor proprii era de 29,1 la finalul anului 2016, de aproximativ trei ori mai mare decat la 31 decembrie 2015.

“Aceasta, in conditiile in care media pentru un grup de peers europeni la finele anului trecut era de doar 3,14. Totusi, raportul datorii financiare nete/EBITDA ajustata este de 2,96, peste media companiilor comparabile de 2,20, iar raportul intre EBITDA si cheltuielile financiare nete, ajustate pentru a elimina elementele nerecurente, a fost de 5,2, fata de 5,4, indicand, totusi, o capacitate similara cu a companiilor comparabile de a-si achita datoriile si acoperi serviciul datoriei”, mentioneaza analistii Tradeville intr-un raport adresat clientilor.

La nivel de fluxuri de lichiditati (cash flow-uri), operatiunile Digi au generat un nivel ridicat de cash-flow operational, care sustine investitiile semnificative pentru continuarea dezvoltarii, dar si o crestere a nivelului datoriilor financiare nete si o reducere importanta a nivelului de lichiditati in ultimul an.

Pentru o comparatie la nivel sectorial, analistii Tradeville au ales 15 companii europene de telecomunicatii considerate similare la nivel operational cu Digi. “Am calculat multiplii de pret pe baza ultimelor rezultate anuale si presupunand ca oferta se incheie la mijlocul intervalului de subscriere, adica 47 lei/actiune. Astfel, actiunile DIGI par puternic supraevaluate fata de media companiilor comparabile la nivelul multiplilor P/B si P/E, lucru de asteptat avand in vedere gradul ridicat de indatorare al Digi Communications si costurile ridicate cu dobanzile si deprecierea mare a activelor fixe, care ii afecteaza profitabilitatea. Totusi, indicatorii EV/Vanzari si EV/EBITDA (calculati pe baza datoriilor financiare nete) indica o subevaluare fata de media sectorului, ceea ce pentru noi sugereaza ca principala provocare pentru companie nu este cresterea veniturilor, ci reducerea indatorarii”, spun analistii casei de brokeraj.

Din acest motiv se explica si de ce evaluarea relativa a Tradeville, pornind de la mediile multiplilor EV/Vanzari si EV/EBITDA, indica un pret de 50,8 lei/actiune, respectiv de 49,2 lei/actiune, in timp ce in baza multiplului P/BV rezulta un pret pe actiune de doar 4,4 lei.

Datoriile Digi

Situatiile financiare ale grupului Digi reflecta politica de extindere agresiva adoptata pana acum, finantata in cea mai mare parte prin indatorare. Totalul datoriilor era la 31 decembrie de 96,56% din activele totale (1,19 mld euro), facand din Digi unul dintre emitentii cu cele mai mari grade de indatorare de la Bursa de Valori Bucuresti, mai mult chiar si decat in cazul bancilor.

In momentul de fata, cele mai mari datorii ale grupului sunt cele din emisiunea de obligatiuni derulata in octombrie 2016, in valoare totala de 350 mil. euro, cu scadenta 2023. Tot in octombrie 2016, RCS&RDS a incheiat un Contract de Facilitate de Credit Senior in lei structurat pe trei transe, cu mai multe banci, printre care BRD, Citibank Londra, ING Bank si Unicredit. La 31 decembrie 2016, din acest contract fusesera folosite in total echivalentul a 336,9 mil. euro, in principal pentru rambursarea unor datorii mai vechi. Alte datorii mai mici includ contracte de credit cu ING Bank si Citibank, o facilitate pentru scrisori de garantie bancara de la BRD, facilitati de credit pe termen scurt de la Santander, Caixa, BBVA si Unicredit si doua credite de la Libra Bank, respectiv OTP Bank Ungaria. De asemenea, holdingul a convertit in imprumuturi dividendele catre doi actionari, Carpathian Cable Investments si Celest Limited, in total 8,1 milioane de euro.

Per total, datoriile purtatoare de dobanda ale grupului erau la 31 decembrie 2016 de 710 mil. euro, echivalent cu 59,3% din datoriile totale si cu 57,2% din activele totale. Dintre acestea, Contractul de Facilitate de Credit Senior are dobanda variabila, 2,65% pe an plus ROBOR, fiind expus riscului de crestere a ratei dobanzii. In momentul de fata, dobanda ROBOR la trei luni, aplicabila in acest caz, este de 0,89%, aproape de minimul istoric, in urmatorii ani fiind asteptata o crestere.

Obligatiunile au dobanda fixa, insa ele sunt in euro, in conditiile in care cea mai mare parte a incasarilor grupului sunt in lei romanesti si forinti maghiari. “De aici poate aparea un risc valutar, in cazul in care euro se apreciaza fata de cele doua monede. Trebuie mentionat ca majoritatea datoriilor purtatore de dobanda sunt garantat, inclusiv cele din emisiunea de obligatiuni si cele din conversia dividendelor. In ultimii trei ani datoriile totale au crescut, insa motivul principal a fost cresterea datoriilor comerciale, nu a celor purtatoare de dobanda, acestea ramanand la un nivel asemanator”, spune Marius Pandele.

Reclasificarea rezervelor drept venituri in 2016

Digi si-a redus puternic capitalul propriu in ultimul an, de la 102,8 mil. euro la finalul lui 2015, la 42,6 mil. euro in decembrie 2016. Scaderea nu a avut la baza rezultatele financiare, ci reducerea profitului reportat si a rezervelor, dupa ce anul trecut au fost acordate dividende catre actionari, iar o parte a rezervelor au fost reclasificate ca venituri financiare.

Activele totale ale Digi au avut un trend constant crescator, ajungand la aproape 1,2 miliarde de euro in decembrie 2016, cu 19,2% mai mult decat la finalul anului 2014. Cresterea a avut la baza in principal investitiile in proprietati, instalatii si echipamente, restul activelor avand evolutii mai putin dinamice.

Costul net de finantare a ramas relativ constant in ultimii trei ani, scazand usor in 2016, de la 60,9 mil. euro pana la 56,2 mil. euro. Totusi, cheltuielile financiare au fost in crestere constanta, de la 61,1 mil. euro in 2014 pana la 101,5 mil. euro in 2016, ele fiind compensate de fiecare data de o crestere a veniturilor financiare.

In 2016, veniturile financiare au fost crescute substantial de valoarea justa a castigurilor din instrumente disponibile pentru vanzare, acestea nefiind trecute anterior in contul de profit si pierdere. Mai exact, este vorba de actiuni detinute de Digi Communications pana anul trecut la RCS Management, actionarul majoritar al holdingului. Pana in 2015, castigurile rezultate din detinerea actiunilor au fost trecute in capitalul propriu, la rezerve, iar in 2016 toate aceste rezerve (33,7 mil. euro) au fost reclasificate ca venituri financiare.

“Prin urmare, este vorba de un venit financiar nerecurent, la care nu ne mai putem astepta si in anii urmatori. Din nou, remarcam faptul ca si aceasta reclasificare este mai mare decat tot rezultatul brut din 2016 al grupului, fiind un factor determinant pentru obtinerea acestuia”, subliniaza analistul Marius Pandele.

IPO-ul Digi se desfasoara in perioada 28 aprilie – 10 mai. La pretul maxim, IPO-ul ar ajunge sa aiba o valoare de 1,21 mld. lei (269 mil. euro), fiind astfel cea mai mare oferta publica initiala realizata de o companie privata pe Bursa de Valori Bucuresti.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri