Dorel Goia, principalul actionar al Teraplast si unul dintre fondatorii Bancii Transilvania, spune nu vrea in prezent sa renunte la procesatorul de PVC, mai ales in conditiile in care valoarea de piata a companiei abia a revenit la nivelul din 2008 – atunci cand s-a listat pe Bursa de Valori Bucuresti.

“Orice lucru este de vanzare la un moment dat, dar acum nu pot spune ca ma gandesc sa vand Teraplast. Compania poate sa creasca mult mai mult fata de unde este in momentul de fata. Pe bursa suntem evaluati la 65-70 mil. euro… la 130-150 milioane de euro mai putem discuta”, a raspuns Goia unei intrebari cu privire la momentul cand ar vrea sa faca un exit de la procesatorul de PVC Teraplast Bistrita (TRP).

Teraplast s-a listat pe Bursa de Valori Bucuresti in 2008, chiar inainte de prabusirea pietelor financiare globale. Timp de 9 ani, Teraplast a ramas singura companie privata care a reusit sa atraga bani de pe bursa prin intermediul unei oferte publice initiale (IPO).

La momentul listarii, compania din Bistrita era evaluata la 247 mil. lei (66 mil. euro la cursul mediu al BNR din 2008), in vreme ce in prezent Teraplast are o capitalizare de 307 mil. lei (67 mil. euro), reusind astfel sa revina la nivelul pre-criza, in special datorita triplarii valorii actiunilor in anul 2015.

Dorel Goia este implicat in mai multe afaceri din zona Transilvania, in ultimii ani acesta realizand exit-uri din businessuri precum Rombat Bistrita (cumparata de sud-africanii de la Metair Holding) si Maestro Industries (cumparata de Caroli Foods).

“Vreau sa raman activ, modelele mele sunt oamenii care si la 80 de ani merg la munca; nu ma vad stand in cafenea sau in parc. In urmatorii cinci ani Teraplast trebuie sa creasca, atat in mod organic, dar si prin achizitii. Totusi, nu vreau sa ne indepartam puternic de activitatea de baza. De exemplu, in trecut am refuzat propuneri sa intram in asocieri pentru achizitia unei parti din combinatul Oltchim, pentru ca ne-am fi diversificat mult prea mult activitatea”, a declarat Goia.

Potrivit acestuia, Teraplast vrea sa isi rasplateasca actionarii care au sustinut compania, astfel ca in urmatorii ani distributiile de dividende incepute anul trecut ar putea continua. “Pana in 2015 nu am acordat dividende, insa recent am inceput sa facem distributii, iar anul acesta acordam si o actiune gratuita pentru fiecare doua titluri detinute. Vom reinvesti o parte din profit in urmatorii ani, insa mai trebuie sa acordam si dividende pentru ca cei care au investit in Teraplast trebuie sa isi primeasca drepturile”, a concluzionat omul de afaceri clujean.

Actionarii Teraplast au aprobat la finalul lunii trecute un dividend brut de 0,0169 lei/titlu (randament 3%) si distributia unei actiuni gratuite pentru fiecare 1,95 titluri detinute. In 2016, compania a acordat dividende pentru prima data dupa listarea pe Bursa de Valori Bucuresti.

Principalii actionari ai Teraplast sunt Dorel Goia (46,7%), fondul finlandez KJK (10%), grupul international Marley Magyarorszag (7,9%) si fondul de pensii NN (6,6%).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri