Piata imobiliara din Romania se dezvolta continuu, adaptandu-se nu numai la noile standarde de trai romanesti, ci si la noul context economic. Anul trecut a fost, de exemplu, unul tumultuos, plin de schimbari neprevazute in politicile Guvernului si cele bancare. Avansul pentru creditele bancare a crescut cu pana la 40%, moment urmat de o revenire foarte lenta la o rata de 15%, in mai putin de 6 luni. Aceasta schimbare majora, cauzata de acordarea dreptului de plata, trebuia sa scada preturile cu cel putin 10%. Realitatea a demonstrat ca, si in aceste conditii precare, cererea pietei a continuat sa creasca, generand o majorare a preturilor pe metru patrat, de 4% la nivel national. In ceea ce priveste constructia de locuinte noi, zona Bucuresti-Ilfov este singura din Romania care a depasit nivelul inregistrat in 2008. Restul principalelor zone ale tarii sunt inca mult sub nivelul maxim in 2008.

In ultimele douasprezece luni (perioda cuprinsa intre primul trimestru al anului 2016 si pana in aceeasi perioada a anului 2017), Romania a inregistrat cea mai rapida rata de crestere a preturilor solicitate dupa anul de criza 2008, ajungand la 12,9%, potrivit unei analize Imobiliare.ro. Valoarea curenta a acestui indice particular (Q1 2017) este de 99, aproape valoarea de baza luata in calcul, anul 2010 (100). Cu toate acestea, exista inca o distanta considerabila de cea mai mare valoare atinsa de piata locala, de 176 in primul trimestru din 2008.

Pentru acelasi interval de timp, tot o tendinta ascendenta, dar cu o usoara scadere in trimestrul trei al anului 2016 (posibil datorita tuturor schimbarilor si incertitudinilor de pe piata creditelor ipotecare), este aratata si de indicele Institutului National de Statistica (INS) - care ia in considerare preturile de vanzare efective. In Q4 2016, acest nivel a atins un nivel de aproximativ 90 (fata de 95 pentru indicele preturilor solicitate). Astfel, este clar ca, cel putin pentru anul trecut, rata de crestere a preturilor solicitate este mai abrupta comparativ cu preturile de vanzare.

"Estimam ca suntem intr-o etapa de crestere organica. Exista cerere si capital in piata, in buna parte acumulate dupa perioada de criza, care sustin cresterile de pret actuale si noul val de dezvoltari noi. In acest moment nu exista un risc de supra incalzire in piata rezidentiala", spune Daniel Crainic, head of marketing & communications Imobiliare.ro.

Este interesant de remarcat faptul ca amandoi indicii locali mentionati se afla la un nivel inferior fata de Indicele prețurilor locuintelor (HPI) calculat la nivelul Uniunii Europene. La nivel comunitar, preturile tranzactiilor au revenit la valoarea de referinta din a doua parte a anului 2014 si au crescut lent la nivelul actual de aproape 108 (Q4 2016). Comparativ cu piata romaneasca, piata europeana este vizibil mai stabila in ceea ce priveste schimbarile de pret, chiar si in ciuda recesiunii economice, potrivit analizei Imobiliare.ro.

"Cand ne uitam la piata europeana, vorbim in general de niste tari care in toate domeniile sunt mult mai asezate, unde cresteri de 2-3-5 procente reprezinta un fapt demn de luat in seama, atat in zona salariala, cat si in zona oscilarii preturilor. Romania este intr-o faza economica mult mai dinamica, unde companiile targeteaza si inregristreaza cresteri anuale de doua cifre, unde salariile cresc cu 10-15-20% in urma unor decizii guvernamentale, e normal ca piata imobiliara sa reflecte aceasta realitate", mai spune Daniel Crainic.

Rate sustenabile de crestere in piata rezidentiala?

Potrivit analizei Imobiliare.ro, pe baza graficului de mai jos, se poate concluziona ca piata rezidentiala, odata cu anul 2014, a iesit efectiv din perioada de criza. Valoarea locuintelor a inregistrat o tendinta de crestere pe piata locala in ultimele unsprezece trimestre (mai exact, din trimestrul al treilea din 2014), cu o rata medie de 2,4%. Drept urmare, preturile la locuinte, astazi, se situeaza la acelasi nivel cu anul 2010.

Asa cum se observa mai sus, in primul trimestru al anului 2017, preturile din piata rezidentiala au inregistrat o crestere destul de solida fata de cele trei luni anterioare, de aproximativ 4%. Aceasta evolutie este de fapt cea de-a doua ca marime din ultimii doi ani si jumatate, fiind depasita doar de avansul de 4,2% din trimestrul patru 2014. Este important de mentionat insa ca, desi ratele actuale de crestere a preturilor sunt semnificative, sunt totusi considerabil mai scazute decat cele inregistrate in perioada 2006-2008, moment in care au depasit, in general, 5% pe trimestru si au atins pana la 16% (Q1 2008). Asadar, piata rezidentiala cunoaste in ultima perioada o crestere sustenabila.

Sursa foto: Billion Photos/ Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri