Realitatea din prezent este ca asteptarile clientilor au generat ritmuri incredibil de mari de schimbare si niveluri de complexitate fara precedent pe piata de dezvoltare software IT, spune, intr-un interviu exclusiv cu wall-street.ro, Dan Tudor, business development manager la CA Technologies. „Consider ca solutia acestor provocari este de a schimba mentalitatea oamenilor si cultura organizationala. Suntem in mijlocul unei revolutii la nivel global in ceea ce priveste modul in care afacerile sunt gestionate”. Citeste ce transformari si-ar dori Dan in industrie, dar si ce strategii are in plan pentru dezvoltarea CA Technologies in Romania.

Dan Tudor a fost numit business development manager la CA Technologies in august 2016, acesta fiind unul dintre primele interviuri oferite catre presa. Dan Tudor a activat in cadrul UTI Group din 2003 pana cand a fost numit in functia de conducere a CA Technologies.

Wall-Street.ro: Cum s-a dezvoltat piata de software din Romania, in comparatie cu pietele vestice, in ultimii ani?
Dan Tudor:
Avand in vedere faptul ca pietele IT&C din vestul Europei sunt piete stabile, caracterizate prin cresteri graduale de la an la an, piata din Romania a inregistrat o dezvoltare dinamica in ultima perioada; Un astfel de comportament dinamic are atat parti bune, cat si parti negative. Daca investitiile realizate in sectorul IT pana in 2016 au alimentat o crestere constanta a pietei, in prezent se inregistreaza o incetinire constanta, cu foarte putine investitii care vizeaza sectorul IT.

W-S.ro: Cum s-au modificat, cum au evoluat cererile clientilor CA Technologies Romania, comparat cu 4-5 ani in urma? Ce vor mai mult, mai diferit sau mai putin, clientii vostri?
DT:
In primul rand, clientii sunt mult mai bine informati si educati atunci cand se intalnesc cu furnizorii. Cu o multime de informatii disponibile pe internet, clientii realizeaza o preevaluare a solutiilor inainte de a avea primul contact cu producatorii / furnizorii. De asemenea, au nevoie ca totul sa se intample cu o viteza cat mai mare, pentru a le permite sa tina pasul cu schimbarile din piata si noile provocari.

Nu in ultimul rand, in prezent, pentru a realiza un proiect, nu este suficient sa doar prezinti o fisa tehnica sau o propunere tehnica foarte frumoase si detaliate - clientii asteapta o demonstratie reala a functionalitatilor solutiei tale in mediul lor propriu de testare. CA Technologies are un avantaj datorita faptului ca in ultimii ani o mare parte din eforturile si investitiile companiei s-au concentrat asupra imbunatatirii utilizabilitatii solutiilor noastre si asupra cresterii vitezei de implementare, pentru a scurta ciclurile de implementare si de invatare, si pentru a oferi clientilor o trecere in productie a solutiilor cat mai rapida.

Outsourcing-ul este benefic. Insa...

W-S.ro: Ce ai schimba, daca ai putea, la piata de software autohtona ?
DT:
Daca analizam statisticile, o mare parte din piata de software de astazi este orientata catre outsourcing. Acest lucru este bun, deoarece creeaza locuri de munca si ajuta la mentinerea specialistilor IT in tara.

Insa, pe de alta parte, aceasta abordare reduce crearea de valoare adaugata si de proprietate intelectuala in Romania. Eu as utiliza o parte din resursele companiei pentru a dezvolta propriile produse software romanesti, ceea ce ar genera business-uri cu venituri recurente si valoare adaugata pentru companiile de dezvoltare software.

NOTA EDITOR – in aceasta perceptie, Dan Tudor se aliniaza cu cea a Ministrului Telecomunicatiilor, care, in recentul interviu exclusiv acordat wall-street.ro, subliniaza cateva deziderate pe care le are in ceea ce priveste intreaga piata IT&C din tara. Printre ele, se numara si „folosirea” fortei de munca din tara pentru ceva mai mult decat outsourcing.

W-S.ro: Ce ai schimba, daca ai putea, la nivel legislativ, astfel incat piata de software sa se dezvolte si mai puternic si, implicit, clientii sa fie si ei mai multumiti?

DT: Desi conceptul si initiativele de e-guvernare sunt prezente in mod constant pe lista de prioritati a guvernului, implementarea serviciilor electronice este destul de redusa, iar interconectarea si inter-operabilitatea intre diferite institutii nu se realizeaza la nivelul asteptat de cetateni. Pentru a accelera acest proces, cadrul legislativ ar putea fi imbunatatit pentru a stabili termene limita pentru lansarea de catre institutii a serviciilor electronice pentru cetateni si pentru a pregati o strategie clara privind modul de indeplinire a acestor termene limita.

De asemenea, semnatura digitala a documentelor si utilizarea documentelor electronice semnate digital ar trebui sa fie incurajate de cadrul legal si de pregatirea adecvata a angajatilor care trebuie sa proceseze astfel de documente.

W-S.ro: Ce venituri estimati pentru CA Technologies Romania pe anul curent? Comparatie cu 2016.

DT: Nu va pot oferi detalii despre rezultatele financiare partiale corespunzatoare unui teritoriu, iar CA dezvaluie numai rezultatele financiare globale. Acestea vor fi disponibile in curand, avand in vedere ca anul fiscal CA Technologies s-a incheiat la 31 martie.

Asteptarile clientilor au generat ritmuri incredibil de mari de schimbare.

W-S.ro: Care sunt principalele 2-3 segmente de activitate ale voastre, cele care genereaza cele mai mari venituri pentru companie?

DT: In opinia CA Technologies, orice business - de la producatori de bunuri la sectorul energetic - include o componenta software in expansiune si trebuie sa devina o companie digitala pentru a supravietui si pentru a creste in noua economie bazata pe aplicatii. Deci nu putem defini niciun segment specific care genereaza cea mai mare parte a veniturilor noastre. Clientii nostri variaza de la Nike si Amazon la Tesco si General Electric, deoarece solutiile noastre sunt independente de industrie.

In Romania, industriile pe care ne concentram cel mai mult sunt intreprinderi mari din sectoarele bancar, telecom si sectorul public. Acestea sunt domeniile in care strategia de transformare digitala cuprinde crearea si implementarea de noi aplicatii mai rapid si intr-un mod care asigura ca aceste aplicatii sunt cea mai buna calitate.

W-S.ro: Cati angajati aveti in prezent, cati estimati ca veti avea la final de an. Daca mai angajati, pe ce pozitii?

DT: CA Technologies are 11.600 de angajati in peste 40 de tari, cu mai mult de 5.000 de angajati in proiectarea, dezvoltarea si suportul de software. Atat in Romania, cat si in intreaga regiune a Europei de Sud-Est, modelul "go-to-market" al CA se bazeaza puternic pe partenerii, integratorii de sisteme si furnizorii de servicii, pentru a oferi solutii IT care incurajeaza inovatia si succesul in afaceri. Prin urmare, echipa noastra din Romania poate fi luata in considerare doar in contextul de ansamblu, incluzand toti partenerii nostri.

W-S.ro: Spune-mi ceva ce tu consideri ca este adevarat, despre industria software sau, in general, despre business, insa esti contrazis deseori de interlocutori.

DT: Realitatea de astazi este ca asteptarile clientilor au generat ritmuri incredibil de mari de schimbare si niveluri de complexitate fara precedent. Clientii nostri sunt cei care vin cu initiative de transformare digitala, pentru a raspunde la provocari cum ar fi: "Cum aduc noi aplicatii si servicii pe piata mai repede?", "Cum pot oferi o experienta uimitoare pentru clienti prin toate modurile de contact?" sau "Cum sa livrez aplicatii robuste care sunt pregatite pentru a fi scalabile?"

Exista unii oameni care cred ca toate aceste obiective nu pot fi atinse. Eu consider ca solutia acestor provocari este de a schimba mentalitatea oamenilor si cultura organizationala. Suntem in mijlocul unei revolutii la nivel global in ceea ce priveste modul in care afacerile sunt gestionate. Metodele conventionale in materie de management, de resurse umane si de management financiar sunt contestate. Toate acestea necesita atat o noua mentalitate – cat si agilitate in cadrul organizatiei - in modul in care se utilizeaza tehnologia si in modul in care este construit software-ul. Trebuie sa optimizam capacitatea de reactie pentru a valorifica noi oportunitati, a face loc inovarii si a oferi o valoare unica clientilor nostri.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri