Digi Communications, proprietarul RCS&RDS, se afla in randul celor mai indatorate companii europene din domeniu, insa chiar si asa diferentele nu sunt imense in comparatie cu acestea, arata o analiza a casei de brokeraj Intercapital Invest.

Digi are un nivel al datoriilor nete /EBITDA de 2,9, in vreme ce in cazul gigantilor europeni Orange si Vodafone indicatorul ajunge la 2, respectiv 2,1. Datoriile nete ale Digi erau de 757,4 mil. euro la finalul anului trecut.

Cheltuielile nete cu dobanzile ale companiei romanesti au fost de 45,1 mil. euro in 2016, cu 8,5% mai mici fata de cele inregistrate in 2015. Rata de acoperire a dobanzilor, calculata ca EBITDA ajustata per cheltuiala neta cu dobanzile, s-a imbunatatit in 2016, atingand valoarea de 5,8 fata de 4,8 la 31 decembrie 2015.

Compania Tara Datorii nete/EBITDA
EV/EBITDA (2017) Marja EBITDA (2017)
Digi Communications Romania 2,9 5,4-6,7 31,2%
BT Group Marea Britanie 1,4 5,4 31,6%
Com Hem Holding Suedia 3,3 9,8 44,2%
Deutsche Telekom Germania 2,2 5,6 29,3%
Magyar Telekom Ungaria 1,8 4,4 32,3%
Netia Polonia 0,9 4,7 27,4%
O2 Cehia 0,6 9,4 27,2%
Swisscom Elvetia 1,6 7 36,2%
Orange Franta 2 5 30,8%
SFR Group Franta 4,1 7,5 34,8%
Vodafone Marea Britanie 2,1 6,2 28,9%
Mediana Europa (25 de companii) 2,1 6,6 32,9%


Sursa date: Intercapital Invest, Thomson Reuters

Luand in calcul mentinerea marjei EBITDA ajustate actuale si o crestere a cifrei de afaceri de 8%/an in perioada 2017-2018 (fata de 13%/an in ultimii doi ani), analistii casei de brokeraj Intercapital Invest au calculat un interval EV/EBITDA de 5,4 - 6,7 in 2017 si de 5,0 - 6,2 in 2018 pentru Digi.

“Mediana EV/EBITDA pe telecomunicatii integrate in Europa este de 6,6 in 2017 si respectiv de 6,3 in 2018. Daca ne uitam doar in regiunea CEE, valoarea EV/EBITDA coboara mai jos, insa trebuie tinut cont ca sunt putine companii analizate si emitentul are marja EBITDA mai mare, ceea ce justifica un premium fata de acestea. De asemenea, grupul Digi este al treilea jucator din Europa pe segmentul de cablu TV, ca si numar de RGUs (n.red. abonati). Prin urmare, pretul din oferta ar putea fi stabilit dupa un EV/EBITDA al emitentului mai aproape de media europeana, insemnand jumatatea superioara a intervalului de pret”, mentioneaza analistii Intercapital intr-un raport adresat clientilor.

Digi desfasoara in prezent o oferta publica secundara initiala de actiuni pe Bursa de Valori Bucuresti, aceasta urmand sa se incheie miercuri, 10 mai. Intervalul de pret cerut in cadrul IPO-ului este cuprins intre 38 si 56 de lei.

Analistii au calculat un idicator de evaluare P/E de 61,2 – 90,2 pentru Digi (mult peste media obisnuita), insa mentioneaza nivelul P/E si al marjei nete nu sunt reprezentativi pentru emitent, avand in vedere costul finantarii ca urmare a CAPEX-ului (investitii) ridicat din ultimii 3 ani.

“De asemenea, emitentul are in plan mentinerea acestui nivel de investitii pana in anul 2018, ceea ce va sustine cresterea profitabilitatii. Evolutia rapida a tehnologiei si standardele la nivel de sector conduc la investitii substantiale din partea companiei pentru a ramane competitiva si pentru a mentine calitatea serviciilor oferite”, spun analistii casei de brokeraj. Digi a realizat un CAPEX de 213,4 milioane euro la sfarsitul lui 2016, cu 9,8% peste CAPEX din 2015.

Cea mai mare parte din investitii in ultimii ani a fost indreptata catre extinderea si imbunatatirea retelei de fibra optica si de telecomunicatii mobile din Romania si Ungaria, extinderea retelei 3G si dezvoltarea retelei 4G, dezvoltarea propriilor canale de televiziune si dezvoltarea serviciilor de operator virtual de retea in Spania si Italia.

Plusurile Digi Communications…

  • Numarul mare de clienti permite economii de scara, cum ar fi oferirea de content premium si exclusiv la un cost mediu/client redus.
  • Infrastructura avansata a retelei de fibra optica permite oferirea de servicii la preturi reduse si viteze ridicate.
  • Pozitii de lider pe segmentele principale de business; DIGI este cel mai mare jucator in Romania pe segmentele de internet si date si respectiv de televiziune si ocupa locul doi pe segmentul de telefonie fixa. In Ungaria compania detine a 3-a cota de piata pe segmentele de televiziune si respectiv de internet fix si date.
  • Cea mai mare crestere de RGUs (revenue generating units - abonati) din Romania pe segmentul de telecomunicatii mobile.
  • Cele cinci linii de business ofera posibilitatea de vanzare incrucisata de servicii si in plus contribuie la retinerea clientilor.

… si minusurile companiei

  • Compania activeaza intr-un sector controlat de institutii de reglementare.
  • Rezultatul net este afectat de costurile cu finantarea.
  • Cerinte ridicate de investitii, pentru a tine pasul cu avansul tehnologic si a mentine serviciile oferite la o calitate superioara.
  • Competitivitate ridicata in sector.
  • Grad de indatorare ridicat.
  • Riscul de dobanda. Creditele si imprumuturile pe termen lung purtatoare de dobanda reprezinta peste jumatate din totalul datoriilor iar o crestere a dobanzilor de referinta ar conduce la cresteri semnificative ale cheltuielilor cu dobanzile.
  • DIGI are mai multe litigii pe rol care ar putea sa-i afecteze activitatea.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri