Timpul este cu siguranta cea mai importanta resursa de care dispunem. De aceea, un trend care castiga tot mai mult teren consta in aparitia proiectelor mixte, adica formate din cladiri rezidentiale, spatii de birouri si comerciale, la pachet. Deja sunt o multime de astfel de proiecte, atat in Capitala, cat si in marile orase din tara si depind in foarte buna masura de dezvoltarea infrastructurii si reducerea birocratiei, apreciaza Daniel Tudor, CEO al companiei de consultanta imobiliara The Concept.

"Birocratia care persista atat in cadrul autoritatilor locale, cat si a celor nationale este atat de mare incat efectiv nu poate sa tina pasul cu cererea din piata rezidentiala. Desi sunt mentionate foarte multe proiecte rezidentiale care ar urma sa inceapa in 2017 si urmatorii ani, putini stiu ca sunt, de fapt, foarte multe discutii cu autoritatile pana la startul propriu-zis al proiectelor. Sunt proiecte pe care noi lucram si in cazul carora au durat si doi ani pana la autorizare", spune Daniel Tudor (foto).

El arata ca "un dezvoltator imobiliar care vine si investeste, mai ales daca este din strainatate, nu va accepta sa ramana cu plasamentele blocate intr-un teren pana la momentul in care autoritatile vor dori sa aprobe acel proiect. Eu consider ca autoritatile nu sunt puse degeaba acolo si nici nu ne pun piedici si bariere sau nu ne fac sa pierdem timpul «intamplator». Ele sunt exact expresia si media constiintei noastre, a celor care i-au votat, dar si a celor care nu i-au votat. In esenta, practic, cine este primar, in orice oras din Romania, este exact ceea ce noi in momentul de fata suntem", arata seful The Concept.

Retail jobs

Piata rezidentiala, dependenta de TVA de 5%

"Exista tot mai multe voci ingrijorate in piata rezidentiala pe motiv ca preturile cresc de la an la an. Cresc dintr-un motiv foarte simplu. Cererea creste pentru ca este sustinuta prin credite usor de obtinut, adica prin programul guvernamental Prima Casa, dar si credite ipotecare, si mai este sustinuta si de faptul ca autoritatile vin cu tot felul de masuri fiscale in sensul reducerilor de taxe. Anul acesta a fost redus impozitul pe tranzactii, la zero. S-a tot discutat si de TVA zero la prima achizitie. Bine ca nu s-a votat aceasta masura. Sper insa sa fie votata propunerea jucatorilor din piata, adica de TVA 5% la achizitii multiple si renuntarea la plafonul de 100.000 euro", afirma Daniel Tudor.

In opinia sa, "pe masura ce se iau astfel de decizii la nivel de legislatie, cererea va tot creste. Daca ne dorim o piata imobiliara matura si predictibila, tot in noi sta puterea de a schimba acest lucruri, prin presiune continua, prin asocierea cu diverse asociatii sau prin sustinerea unor ONG, iar autoritatile nu vor mai putea sa reziste tavalugului si vor trebui sa voteze pentru a ajuta piata rezidentiala", conchide reprezentantul The Concept.

Citeste si:
Genesis investește 50 de milioane de euro pentru a transforma Novo...
Genesis investește 50 de...
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri