Timpul este cu siguranta cea mai importanta resursa de care dispunem. De aceea, un trend care castiga tot mai mult teren consta in aparitia proiectelor mixte, adica formate din cladiri rezidentiale, spatii de birouri si comerciale, la pachet. Deja sunt o multime de astfel de proiecte, atat in Capitala, cat si in marile orase din tara si depind in foarte buna masura de dezvoltarea infrastructurii si reducerea birocratiei, apreciaza Daniel Tudor, CEO al companiei de consultanta imobiliara The Concept.

"Birocratia care persista atat in cadrul autoritatilor locale, cat si a celor nationale este atat de mare incat efectiv nu poate sa tina pasul cu cererea din piata rezidentiala. Desi sunt mentionate foarte multe proiecte rezidentiale care ar urma sa inceapa in 2017 si urmatorii ani, putini stiu ca sunt, de fapt, foarte multe discutii cu autoritatile pana la startul propriu-zis al proiectelor. Sunt proiecte pe care noi lucram si in cazul carora au durat si doi ani pana la autorizare", spune Daniel Tudor (foto).

El arata ca "un dezvoltator imobiliar care vine si investeste, mai ales daca este din strainatate, nu va accepta sa ramana cu plasamentele blocate intr-un teren pana la momentul in care autoritatile vor dori sa aprobe acel proiect. Eu consider ca autoritatile nu sunt puse degeaba acolo si nici nu ne pun piedici si bariere sau nu ne fac sa pierdem timpul «intamplator». Ele sunt exact expresia si media constiintei noastre, a celor care i-au votat, dar si a celor care nu i-au votat. In esenta, practic, cine este primar, in orice oras din Romania, este exact ceea ce noi in momentul de fata suntem", arata seful The Concept.

Piata rezidentiala, dependenta de TVA de 5%

"Exista tot mai multe voci ingrijorate in piata rezidentiala pe motiv ca preturile cresc de la an la an. Cresc dintr-un motiv foarte simplu. Cererea creste pentru ca este sustinuta prin credite usor de obtinut, adica prin programul guvernamental Prima Casa, dar si credite ipotecare, si mai este sustinuta si de faptul ca autoritatile vin cu tot felul de masuri fiscale in sensul reducerilor de taxe. Anul acesta a fost redus impozitul pe tranzactii, la zero. S-a tot discutat si de TVA zero la prima achizitie. Bine ca nu s-a votat aceasta masura. Sper insa sa fie votata propunerea jucatorilor din piata, adica de TVA 5% la achizitii multiple si renuntarea la plafonul de 100.000 euro", afirma Daniel Tudor.

In opinia sa, "pe masura ce se iau astfel de decizii la nivel de legislatie, cererea va tot creste. Daca ne dorim o piata imobiliara matura si predictibila, tot in noi sta puterea de a schimba acest lucruri, prin presiune continua, prin asocierea cu diverse asociatii sau prin sustinerea unor ONG, iar autoritatile nu vor mai putea sa reziste tavalugului si vor trebui sa voteze pentru a ajuta piata rezidentiala", conchide reprezentantul The Concept.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri