Ministerul Finantelor va lansa in perioada imediat urmatoare un proiect la nivelul intregii tari prin intermediul caruia se vizeaza permiterea platii oricarei taxe sau impozit in mediul electronic, a declarat Valentin Mavrodin, director general al Directiei Generale de Trezorerie si Contabilitate Publica, Ministerul de Finante.

“Referitor la plata taxelor si impozitelor catre toate entitatile publice, in cateva saptamani vom demara un proiect national, finantat din fonduri europene, care va permite aceasta abordare la nivelul intregii tari. Practic, se vizeaza astfel posibilitatea platii tuturor impozitelor si taxelor in mediul electronic”, a mentionat Valentin Mavrodin.

In 2016, peste 370.000 de plati a taxelor si impozitelor a fost online , dublu fata de anul anterior, valoarea acestora fiind de 78 milioane de lei. Astfel, una din trei tranzactii de plata a taxelor si impozitelor cu cardul a fost online.

"Acest proiect are in vedere dezvoltarea a trei module. Primul modul este reprezentat de partea de centralizare a aplicatiilor si interconectarea cu Sistemul National de Raportare, pentru ca are relatie cu toate entitatile publice. Al doilea modul va fi o parte de internet banking, in care vor fi inrolate toate entitatile publice si operatorii economici care au conturi deschise la Trezorerie in prezent, iar acest modul vrem sa il extindem pentru alte functionalitati in relatia cu MFP, in sensul de primire de documente electronice, transmitere de documente electronice, vizualizare de informatii de natura fiscala si altele. Cel de-al treilea modul are in vedere introducerea posibilitatii de a plati impozite si taxe online pentru toti catatenii, pentru orice institutie publica si pentru orice impozite si taxe din Romania”, a mai adaugat Mavrodin.

Acesta a explicat ca din platforma vor fi decontate doua tipuri de tranzactii: cele cu taxe, (obligatii fixe), si cele stabilite prin decizii de impunere sau de organele fiscale centrale sau locale, declarate. “Intentionam ca prin aceasta interfata sa interactionam cu celelalte sisteme fiscale care pot furniza informatii, utilizand infrastructura sistemului national de raportare, ca sa comunicam si cuantumul obligatiilor in aceasta interfata”, a declarat Valentin Mavrodin.

Reprezentantul Finantelor a adaugat ca noul proiect se adauga astfel altor facilitati lansate anterior, plecum platile prin cod tranzitoriu, initiate la finalul anului trecut, prin care contribuabilii persoane fizice pot dispune plati in contul tranzitoriu deschis pe numele Ministerului Finantelor Publice la aceeasi institutie de credit la care acestia isi au deschise conturile curente, pentru achitarea obligatiilor bugetare care fac obiectul conventiilor incheiate de MFP cu institutiile de credit respective, fara perceperea de comisioane bancare.

“Marea problema pe care o avem in prezent este legata de partea de informare. Avem numeroase canale de plata puse la dispozitie cetatenilor, insa trebuie sa ajungem cu informatia la contribuabli. De asemenea, trebuie sa ne concentram pe partea de educatie: potrivit statisticilor interne, contribuabilii ridica problema comisioanelor la plati, dar si problema increderii. Practic, acestia nu se simt consiliati pe zona financiara daca merg la ghiseu si le este teama sa nu fie penalizati”, spune Mavrodin.

Acesta mentioneaza ca pana la finalul anului 2017 Finantele vor sa standardizeze toate produsele financiare din relatia contribuabil – stat, toate informatiile de pe documentele de plata urmand sa fie identice si usor de inteles de catre utilizatori, astfel incat sa fie facilitata alegerea metodei de plata.

Foto: Ovidiu Udrescu

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri