Grupul Bio-Medica International preconizeaza pentru anul 2017 un program de investitii in valoare de 500.000 de euro pentru construirea unui nou spital. Dupa 25 de ani de activitate pe piata de servicii medicale private, mai mult axata pe teritoriul Capitalei, compania urmareste si alte locatii pentru extindere, una dintre ele fiind zona Ardealului.

Grupul Bio-Medica International a incheiat anul trecut cu o cifra de afaceri de aproximativ 3 milioane de euro, iar pentru anul acesta estimeaza o crestere asemanatoare cu cea din ultimii ani, de 500.000 de euro. In fiecare an, compania reinvesteste aproape in totalitate profitul pentru dezvoltarea serviciilor oferite.

In prezent, Bio-Medica International cuprinde 2 clinici medicale, o clinica de dermatologie si un spital de dermatologie, 2 clinici de stomatologie si un centru de recuperare a varstnicilor, One To One Nursing Home. In aceste unitati medicale muncesc peste 200 de persoane cu un contract de colaborare, iar din acestia in jur de 150 sunt medici.

“Preconizarea investitiei noastre este de 500.000 euro pentru crearea unui spital nou, construit de la zero, cu circuitele dedicate spitalizarii de zi. Adica, tot ce am invatat nu vrem sa adaptam, ci sa construim de la zero, pe o zona unde nu exista astfel de servicii medicale, clar nu in Bucuresti pentru ca aici acoperim”, a mentionat dr. Lucian Russu, medic dermatolog si fondator al grupului Bio-Medica International.

Reteaua de servicii medicale private nu a lucrat in contract cu CNAS pana acum 25 de ani, in afara catorva colaborari cu laboratoarele de analize. In schimb, noul spital inaugurat recent in Pipera va avea un astfel de contract si va oferi pacientilor servicii decontate, in baza unei trimiteri de la medicul de familie sau de la un medic specialist, aflat in contract cu Casa de asigurari, in baza cardului national de sanatate. Serviciile medicale vor fi decontate in limita fondurilor disponibile. Dupa epuizarea fondurilor, pacientii vor putea beneficia de servicii in regim „fee for service” sau in baza unei asigurari private de sanatate. Ponderea incasarilor din CNAS reprezinta cam 7% din veniturile Grupului Bio-Medica International.

Cum sa construiesti o afacere in sistemul de sanatate privat, cand toata lumea este contra acestui sistem

Grupul Bio-Medica International a fost fondat in 1992 si a fost printre primii jucatori de pe piata serviciilor medicale private.

“In acel moment toata lumea era contra sistemului privat, inclusiv noi nu eram foarte hotarati daca este o idee foarte buna sau nu. Problema care s-a pus a fost in felul urmator: dupa ce ne-am intors din SUA cu o experienta bogata, mai ales in dermatologie am hotarat cu mari sovaieli sa incepem sa investim in Romania. De ce erau sovaielile respective? Pentru ca noi veneam dintr-o tara in care sistemul privat era foarte bine organizat si sistemul de stat functiona bine, nu perfect, dar bine”, a relatat dr. Lucian Russu, intr-un interviu acordat pentru wall-street.ro.

Medicul dermatolog sustine ca principiile medicinei sunt urmatoarele:

  • servicii ieftine;
  • acces gratuit.

Aceste principiii find gresite pentru ca “ziua in care s-a schimbat medicina in Romania a fost ziua in care in camera de garda din marile spitale a aparut radiografia, pana atunci intra omul in spital, i se punea un stetoscop, era ascultat, i se dadeau 3 medicamente, era trimis la reinternat si avea loc o operatie chirurgicala, de cele mai multe ori foarte limitata. Ziua in care a aparut imagistica, laboratorul complex costurile au crescut enorm. Noi am urmarit din SUA aceasta procedura de transformare si am vazut cum in SUA, de exemplu, li s-a spus oamenilor ca medicina nu mai este ieftina si numai este la indemana tuturor. Statul american a facut un lucru extraordinar de intelept, a spus ca serviciile simple, inclusiv imagistica, pot sa le asigure populatiei noastre, iar orice este mai sus sa fie cu o coplata, fie cu plata directa”, a explicat dr. Lucian Russu.

“Este foarte clar ca nu exista o concurenta intre sistemul de stat si cel privat”

“Astazi este momentul de rascruce al medicinei romanesti. In primul rand, a aparut aceasta revolutie cauzata de diferitele anunturi, unul dintre anunturi spune ca un medic urgentist va avea 3.600 euro salariu de anul viitor, din ianurie. Din momentul asta fiecare medic asteapta acest salariu. Are statul banii astia? Acest lucru inseamna ca 99% din sistemul privat se va duce in sistemul de stat, pentru ca sunt angajati ai sistemului privat si acest sistem nu are acesti bani pentru a oferi astfel de salarii”, a spus fondatorul Bio-Medica International.

In ultima perioada se vorbeste tot mai mult de exodul medicilor romani, pentru care unii sustin ca este vina medicilor ca structura medicala din Romania are probleme. Lucian Russu considera ca statul roman ar trebui sa oblige absolventii facultatii de medicina sa munceasca 5 ani in sistemul public, iar in conditiile in care absolventul refuza sa munceasca, sa plateasca scolarizarea integral la acelasi pret cu care este scolarizat un student strain.

“Cate locuri de munca va avea sistemul de stat care va plati acel salariu? Cate spitale vor fi? Totusi, de la revolutie si pana acum, eu nu stiu de niciun spital care sa se fi facut nou. Ca s-au promis, sigur ca da, eu sunt convins ca a fost si intentia, dar de la intentie pana la realizare e lunga calea. Intai te intrebi daca ai doctori necesari si dupa faci spital, pentru ca ai nevoie de personal”, a adaugat dr. Russu.

“Statului ii este greu sa spuna ca nu poate, pentru ca asteptarile oamenilor sunt uneori nerealiste”

Fondatorul Bio-Medica International a mai spus ca sistemul privat are nevoie de echipamente medicale cat mai avansate pentru a-si atrage clientela. Astfel, sistemul privat de sanatate nu “fura” pacientii din sistemul public, ci sunt anumite servicii pe care pacientii prefera sa le execute intr-un spital privat. “Statul nu acopera toate serviciile pentru ca nu poate. Dar ii este greu sa spuna ca nu poate pentru ca asteptarile oamenilor sunt uneori nerealiste”, a conchis Lucian Russu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri