Sistemul financiar traditional va ramane doar o amintire in mintile nostalgicilor. Teancurile de hartii semnate la ghiseul bancilor, zecile de parole de autentificare si tendinta de a avea un portofel burdusit cu numerar sunt doar cateva aspecte pe care evolutia tehnologiei le va da uitarii. Usurinta cu care tranzactiile vor fi realizate ii va impinge pe oameni, indiferent de varsta, sa migreze catre solutiile digitale. Procesatorii de carduri si solutii de plata, bancile si fintech-urile, fac parte dintre actorii care vor pune umarul la o mai usoara incluziune a populatiei in tot ceea ce inseamna sfera financiara. Despre beneficiile pe care tehnologia le aduce sistemului financiar si felul in care se va simplifica considerabil viata consumatorului am discutat cu Brian Morris, vicepresedinte Digital Payments & Labs Europe, MasterCard Europe, care a participat ca speaker in cadrul conferintei Future Banking, organizata de catre wall-street.ro.

Avand in vedere faptul ca directiva de plati PSD 2 urmeaza sa intre in vigoare anul urmator si aduce in prim-plan posibilitatea actorilor non-bancari de a avea acces la sistemul marilor jucatori din domeniul bancar, am vrut sa aflam care este pozitia MasterCard in ceea ce priveste parteneriatele dintre fintech-uri si banci.

“Noi lucram cu fintech-urile, avem programe care au ca scop crearea parteneriatelor dintre ele si marile banci. Le aducem fata in fata si ne asiguram ca le oferim fintech-urilor indrumarea necesara pentru a-si dezvolta cu succes abilitatile. Bancile pot alege daca doresc sa investeasca in ele sau nu. Cred ca una dintre cele mai mari provocari pentru fintech-uri este sa creasca ca si business intr-un timp scurt", a declarat Brian Morris.

Brian Morris a vorbit despre tokenizare si tehnologiile ce vor revoolutiona industria de plati. Acesta este de parere ca autentificarea biometrica va fi o tehnologie ce va schimba industria, iar MasterCard urmeaza sa anunte o serie de solutii in acest sens.

"Vom ajunge sa folosim o singura experienta de autentificare pentru tot, autentificarea biometrica. Detaliile cardului tau vor fi tokenizate, vor fi in device-uri. Te vei autentifica foarte usor printr-o singura atingere, iar detaliile tale vor fi stocate in siguranta. Experienta va fi una placuta. Oamenii vor vrea sa foloseasca autentificarea biometrica, nu vor mai folosi mai multe parole si vor ajunge sa tranzactioneze de pe mai multe device-uri. Acestia vor constientiza beneficiile si usurinta cu care se vor realiza tranzactiile si vor renunta la utilizarea numerarului ", a completat Brian Morris.

Prin tehnologia de tokenizare, datele cardului unui utilizator sunt inlocuite cu o serie unica de cifre (token). Comerciantul nu mai primeste astfel datele cardului unui utilizator care face o tranzactie, ci doar un token unic acelei tranzactii si dispozitivului prin care se realizeaza plata. Datorita faptului ca datele cardului nu mai ajung sa fie stocate pe website-ul comerciantului, se elimina riscul furtului acestora.

Reprezentantul MasterCard este de parere ca autentificarea biometrica este o solutie pentru toate generatiile, avand in vedere simplitatea cu care vei putea avea acces la produsele financiare, ajutandu-i pe cei mai in varsta sa retina un numar mare de parole.

"E important sa le arati oamenilor cum functioneaza, sa le zici <uite, trebuie sa faci doar asta pentru a tranzactiona>. Este o evolutie nemaipomenita. Daca le vei arata cat de usor functioneaza, oamenii o vor folosi", a completat Brian.

Brian a vorbit si despre automatizarea proceselor si implicarea robotilor in viata de zi cu zi a oamenilor, MasterCard lansand prima aplicatie comerciala pentru robotul inteligent Pepper.

"Robotii vor duce la realizarea platilor cu mai multa rapiditate si vor fi capabili sa faca mai multe lucruri care le consuma oamenilor timp semnificativ, oferindu-le acestora posibilitatea de a face altceva, lucruri mult mai creative. Viitorul o sa fie unul interesant, iar tehnologia ne va oferi numeroase avantaje", a completat Brian.

Reprezentantul MasterCard a facut o serie de precizari si in legatura cu tehnologia VR, o tehnologie pe care MasterCard o urmareste cu atentie. Brian a declarat ca aceasta trebuie sa isi demonstreze aplicabilitatea in ziua de zi cu zi, sa fie folosita si dincolo de zona de gaming.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri