Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a prezentat, in cadrul unei conferinte de presa sustinuta de catre presedintele Autoritatii, inca in functie, Misu Negritoiu, evolutia pietei RCA din primul trimestru al acestui an. Bineinteles, discutiile principale au vizat incheierea perioadei de plafonare a tarifelor RCA si tot mai probabila revocare a sa de catre Parlament. Intrebat insa daca exclude sau nu o crestere a tarifelor RCA, Misu Negritoiu a declarat ca nu elimina ca posibilitate in perioada urmatoare "o crestere graduala si diferentiata a tarifelor", dar ca aceasta ar urma sa fie realizata in regimul de tarife referinta. "Exclud absolut o crestere exploziva sau de pana la 20%", a argumentat seful ASF.

Presa si contestatarii sai au retinut insa doar "o crestere graduala si diferentiata a tarifelor", anuntand perspectiva unui taifun al majorarilor de tarife RCA dupa data de 18 mai, moment in care plafonarea tarifelor se incheie. "Nu ne aflam intr-o zituatie de criza a pietei RCA. Am vazut foarte multe titluri de presa cu exprimari precum: rezolvarea crizei RCA. Nu, nu este o criza RCA si nici in toamna n-a fost. Ceea ce s-a intamplat de atunci si pana acum a fost o normalizare a pietei RCA", a declarat insa Misu Negritoiu.

Pana sa aflam care ar constitui cei mai importanti factori pentru de crestere a tarifelor RCA in urmatoarea perioada sa trecem in revista evolutia pietei de asigurari RCA din primele trei luni ale anului.

Cum arata piata RCA la final de T1 2017?

Piata politelor RCA a atins, la sfarsitul primului trimestru al anului 2017, valoarea de 1,06 miliarde lei, nivel similar cu cel consemnat in aceeasi perioada a anului trecut (1,07 miliarde lei). Numarul contractelor anuale a ajuns, in primele trei luni ale anului, la 1,46 milioane unitati, fata de 1,44 milioane in trimestrul I al anului 2016, cea mai mare pondere fiind reprezentata de politele cu o valabilitate de 6 luni. Totodata, analiza datelor preliminare raportate de societatile de asigurare releva faptul ca ponderea politelor cu durata pe o luna a crescut de la 6,46% la 14,37%.

Drept urmare, in perioada analizata, pe ansamblul intregii piete, prima medie RCA anualizata a scazut cu 3%, comparativ cu intervalul similar din 2016, atingand valoarea de 727 lei. Pentru persoane fizice, prima medie anualizata a fost de 533 lei, iar la persoane juridice a ajuns la 1.340 lei.

In acelasi timp, dauna medie RCA platita pentru vatamari corporale, in primul trimestru din 2017, a crescut cu 48%, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, in timp ce pentru pagube materiale a scazut cu 3%. De asemenea, rata combinata a scazut pentru prima data sub pragul de 100%, ajungand la 97%, in scadere de la 106%, nivel consemnat in primele trei luni ale anului 2016.

"Aceasta crestere a condus la o localizare a riscurilor pe cei care au generat vatamari corporale cu 40% si modificari de prime pe segmente sau subsegmentele care s-au confruntat cu riscuri mai mari din cauza vatamarilor corporale. Se observa ca dauna medie a continuat sa creasca, spre deosebire de prima medie (foto jos). Vatamarile corporale sunt pentru prima data mult mai mari decat toate celelalte daune si sunt concentrate pe autovehiculele de transport persoane", a mai spus Misu Negritoiu.

Tarifele RCA de referinta, deja mult mai mari decat decat cele efective

Desi, presedintele ASF a subliniat ca, in prezent, "piata se afla in stare de echilibru si nu exista conditii fundamentale de majorare sau nevoie de crestere a preturilor RCA", exista totusi doua categorii de asigurati a caror prima de asigurare se afla in crestere medie, din cauza vatamarilor corporale, dupa chiar el arata. Si acestea sunt: transport persoane si masini puternice.

Aceste categorii de asigurati ar putea impinge iar prima medie de asigurare RCA la un nivel ridicat per total piata, ceea ce se va reflecta in tarifele de referinta, care vor fi calculate, pana la urma, de catre ASF, iar societatile de asigurari vir fi stimulate sa isi acopere viitoarele pierderi la tarife efective cat mai apropiate de cele de referinta, care inca sunt sub nivelul maximal.

"Primele efective la finele primelor trei luni din 2017 sunt mult sub tarifele maximale, atat pe total, cat si pe fiecare societate in parte. Nici o societate nu depaseste tarifele maximale, iar diferenta pana la cele efective, in medie, la nivelul pietei, este de 40%. Astfel, pana la tarifele maximale exista spatiu suficient de ajustare, daca este cazul, iar singurele exceptii care probabil ies din aceasta regula sunt situatiile cu risc ridicat", a spus Misu Negritoiu.

El a adaugat ca a discutat cu reprezentantii societatilor de asigurari si "nimeni nu are in plan sa intre automat in tarifele care erau in luna august 2016. Saptamana viitoare vom publica tarifele de referinta, care asa cum sunt simulate astazi, se afla sub tarifele maximale, dar peste tarifele efective cu 15%, din cauza cresterii daunalitatii". Asadar, daca la jumatatea anului dimensiunea daunelor aferente vatamarlor corporale va cotinua sa creasca, asiguratorii si-ar putea apropia cat mai mult primele efective de tarifele de referinta in 2017, pentru categoriile cu cea mai mare freventa a daunelor, trnasportatorii rutieri. Cu siguranta, un salt chiar si de 20% a acestor prime ar putea duce la aceeasi situatie de proteste de strada de anul trecut.

Ca urmare, in pofida "asigurarilor" oferite de Misu Negritoiu, evolutia negativa a daunelor pe vatamari corporale ar putea aduce piata la nivel tensiunilor de la care a pornit, inainte de plafonarea tarifelor.

"Sunt cateva lucruri «nastrusnice» in aceasta piata a asigurarior RCA. Patronatele din transporturile rutiere organizeaza mitinguri de strada in locul sindicatelor. Service-urile auto cer sa aplice tarife mai mari, dar vor ca asiguratorii sa practice prime mai mici, iar politicienii nu isi respecta propriile legi", a declarat Misu Negritoiu.

Grzejnik / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri