Crearea unui Fond de ajutorare pentru populatie, la care sa contribuie Petrom, este una dintre variantele de de diminuare a efectelor asupra populatiei a cresterii gazelor naturale, a declarat premierul Tariceanu, dupa intalnirea cu presedintele OMV, Wofgang Ruttenstorfer.
"Am convenit de principiu astazi (marti n.r.) sa gasim o formula prin care sa evitam, in viitoarea perioada, pana la finele lui 2008, cresterea pretului datorita necesitatii alinierii preturilor la cele mondiale, sa evitam cresterea preturilor la consumatorul casnic, la gospodariile populatiei (...) sa gasim formula prin care aceste preturi sa nu mai urce", a spus Tariceanu.

Premierul a spus ca una dintre variante ar fi crearea unui fond de ajutorarea sociala, unde OMV va putea contribui financiar, pentru a atenua variatiile de preturi. Tariceanu a precizat ca, de obicei, contributia financiara, in aceste cazuri, nu se raporteaza la profitul companiei, avand in vedere ca formula convenita cu presedintele OMV nu este una "originala". in ceea ce priveste consumatorii industriali, Tariceanu a declarat ca acestia vor achizitiona combustibiliul la pretul pietei.

seful Executivului a precizat insa ca forma in care va fi pus in practica acest angajament va fi definit ulterior, in urma negocierilor care vor fi purtate de OPSPI cu OMV, unde Guvernul va fi reprezentat de ministul economiei, Codrut Seres si de ministrul finantelor, Sebastian Vladescu.

Un alt subiect de discutie intre premier si presedintele OMV a fost securitatea energetica a Romaniei. "Un element important de securitate energetica este asigurarea surselor de aprovizionare cu gaze, petrol si existenta surselor alternative, deci evitarea dependentei de un singur furnizor", a spus Tariceanu. El a spus ca a discutat cu presedintele OMV despre proiectele care ar putea contribui, pe viitor, la independenta energetica, precum conducta de gaze Nabuco si conducta de transport titei Constanta - Trieste. "Petrom are un program de investii extrem de consistent, un miliarde euro anul viitor si un miliard de euro in 2008. Aceste programe de investitii va trebui sa le coordonam in functie de interesele Romaniei", a spus Tariceanu.

intalnirea a avut loc in contextul sedintei de miercuri a Consiliului Suprem de Aparare a tarii (CSAT), in cadrul careia vor fi discutate probleme referitoare la politica energetica a Romaniei. in sedinta Consiliuli vor fi analizate efectele privatizarilor din domeniul energetic asupra securitatii energetice si contractul de privatizare a companiei Petrom, unde pachetul majoritar de actiuni este detinut de compania austriaca OMV. intrevederea premierului a fost precedata, luni, de alte doua intalniri, pe aceeasi tema, una intre presedintele Traian Basescu si presedintele OMV, Wolfgang Ruttenstorfer, alta intre seful statului si premierul Tariceanu.

Tariceanu a declarat la sfarsitul saptamanii trecute ca nu sustine renegocierea contractului de privatizare al Petrom pentru ca ar da un semnal prost investitorilor. Seful statului i-a cerut, saptamana trecuta, ministrului economiei, ca procedurile de privatizare a companiilor din domeniul energetic, in special Romgaz, sa nu fie accelerate, cel putin pana ce rezultatele privatizarii Petrom nu vor fi analizate, avand in vedere cresterea preturilor la energie, inregistrata in ultima perioada.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri