Achizitia activelor SABMiller, in valoare de 700 de milioane de dolari, a fost cea mai mare tranzactie care a avut loc in Romania anul trecut, conform EY Romania. Tranzactii rasunatoare au avut loc si in lactate sau panificatie. In total, valoarea acestora depaseste usor pragul de un miliard de dolari.

In 2016, valoarea pietei de fuziuni si achizitii din Romania a fost 3,54 miliarde dolari, in scadere cu 3% fata de 2015, iar numarul tranzactiilor a fost 113, in scadere cu 8% fata de 2015. In schimb, s-a inregistrat o crestere a tranzactiilor interne, cumuland 41% din numarul total, fata de 35% in 2015. Valoarea medie a tranzactiilor de sub 100 milioane dolari a fost 24 milioane dolari.

”Dupa numarul de tranzactii, cele mai atractive sectoare au fost cel de productie (cu 20 de tranzactii), sectorul serviciilor (cu 12 tranzactii), urmate de IT si cel alimentar si de bauturi (cu cate 11 tranzactii fiecare)”, se arata in raportul EY.

Comparativ cu 2015, cand predominanti au fost investitorii din SUA, cei mai importanti investitori straini au fost europeni (Germania – 12 tranzactii, Franta – 7 tranzactii, Polonia – 5 tranzactii). Doar 3 din tranzactiile inregistrate au fost facute de investitori romani care au achizitionat tinte externe. Majoritatea covarsitoare a investitorilor au fost strategici (81%), numarul tranzactiilor efectuate de acestia fiind similar cu cel din 2015 (83%).

Compania Data tranzactiei
Vanzator Cumparator
Valoare tranzactie Investitor Procent cumparat
Albalact 27 ianuarie RC2 Ltd. Lactalis 98 mil. dolari Strategic 70,3%
Dr. Vending 19 februarie Exit grup actionari Cumpana 1993 SRL N/A Strategic 20%
Spicul 19 februarie N/A Vel Pitar N/A Strategic 100%
Rio Bucovina 30 martie N/A Maspex SP N/A Strategic 100%
La Fantana 14 aprilie Innova Capital Oresa Ventures 26 mil. dolari Financiar 92%
Alpin 57 Lux 19 aprilie Familia Istrate Food Union N/A Strategic N/A
Goodmills Romania* 23 mai Goodmills Lantmannen Unibake N/A Strategic N/A
Titan** 12 decembrie Goodmills Romania Bake Expert SRL N/A Strategic 100%
SAB Miller*** 13 decembrie SAB Miller Asahi Group Holdings (est) 700 mil. dolari Strategic N/A
Covalact 19 decembrie SigmaBleyzer Lactalis 43 mil. dolari Strategic N/A

*Afacerile de retail si brutarie ale Goodmills

** O parte din fabrica de paine Titan din Bucuresti

***Afacerile SAB Miller din Cehia, Slovacia, Polonia, Ungaria si Romania

Producatorul japonez de bere Asahi Group a finalizat preluarea operatiunilor si a marcilor detinute de SABMiller in Europa Centrala si de Est, care include afacerile din Cehia, Slovacia, Polonia, Ungaria si Romania.

Asahi a anuntat oficial, pe data de 13 decembrie 2016, ca a ajuns la un acord cu SABMiller pentru preluarea a cinci marci de bere din tari est-europene, intr-o tranzactie evaluata la 7,8 miliarde de dolari (circa 7,3 miliarde euro). Printre marcile preluate se numara Ursus din Romania, Pilsner Urquell din Cehia, Tyskie si Lech din Polonia si Dreher din Ungaria. Acestea au fost scoase la vanzare dupa ce grupul belgian AB InBev a cumparat producatorul britanic de bere SABMiller. Aprobarea din partea Comisiei Europene a achizitiei SABMiller de catre AB InBev a fost conditionata de angajamentul AB InBev de a vinde operatiunile din centrul si estul Europei.

Anul trecut a inceput in forta prin anuntul francezilor de la Lactalis privind achizitia liderului pietei de profil, Albalact. Lactalis a platit 75 de milioane de euro pentru 97,5% din actiunile Albalact si a delistat compania de pe Bursa de Valori Bucuresti. Grupul Albalact si-a majorat anul trecut afacerile cu 8,9% la 100,9 mil. euro, in timp ce profitul a ajuns la 2,8 mil. euro. Pentru Albalact lucreaza peste 1.000 de angajati.

Tot din industria de lactate a venit cea mai importanta stire pe final de an. Din nou, Lactalis a semnat in luna decembrie acordul de preluare a producatorului Covalact. Fondul american SigmaBleyzer iese astfel din actionariatul Covalact dupa mai bine de noua ani de la achizitia producatorului de lactate. Fondul de investitii ajunsese sa detina 99,4% din actiunile companiei, potrivit Registrului Comertului.

Covalact a incheiat anul trecut cu afaceri de circa 200 mil. lei (45 mil. euro), un profit de 6 mil. lei (1,4 mil. euro) si un numar de 560 de angajati. Compania se afla in top 10 producatori de lactate din Romania in functie de cifra de afaceri. Covalact detine doua fabrici de lactate – Sf. Gheorghe si Miercurea Ciuc – reprezentand o capacitate de productie de 2.500 de tone.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri