Fondul de ajutorare pentru populatie prin care OMV-Petrom va contribui la diminuarea efectelor sociale negative ale cresterii preturilor la gazele naturale este o contributie voluntara, a declarat presedintele Romaniei, Traian Basescu.
"Orice societate petroliera are momente cand datorita conjucturii pietei are profituri foarte mari. in acest moment exista doua alternative ori compania spune ca vrea sa aiba o contributie la un fond social pentru ca nu poate vinde sub pretul pietei (....), ori statul poate introduce o lege pentru excedentul de profit care sa vizeze obligatia intoarcerii unui parti din profit pentru subventionare", a precizat in cadrul conferintei Energy in Central and Easterm Europe, Traian Basescu.

Potrivit presedintelui, in cazul fondului la care va participa si OMV acesta este o contributie voluntara. Basescu a adaugat ca banii din fondul de ajutoare pentru populatie trebuie sa se indrepte spre cei al caror buget de familie a fost cu adevarat afectat. Seful de stat a explicat ca acest fond nu trebuie sa fie o structura fiscala, ci un mecanism extrem de simplu, conform NewsIn."Daca pana acum companiei OMV i s-a parut ca nu este aliat strategic al Romaniei, cu siguranta a devenit acum", a incheiat Traian Basescu.

Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat ca una dintre variantele discutate cu presedintele OMV, Wolfgang Ruttenstorfer, pentru a evita efectele scumpirii gazelor asupra populatiei, ar fi crearea unui fond de ajutorarea sociala, unde OMV va putea contribui financiar.Tariceanu a precizat ca, de obicei, contributia financiara, in aceste cazuri, nu se raporteaza la profitul companiei, avand in vedere ca formula convenita cu presedintele OMV nu este una "originala". in ceea ce priveste consumatorii industriali, Tariceanu a declarat ca acestia vor achizitiona combustibiliul la pretul pietei.

Seful Executivului a precizat insa ca forma in care va fi pus in practica acest angajament va fi definit ulterior, in urma negocierilor care vor fi purtate de OPSPI cu OMV, unde Guvernul va fi reprezentat de ministul economiei, Codrut Seres si de ministrul finantelor, Sebastian Vladescu. Contractul prin care grupul austriac OMV a devenit actionar majoritar la Petrom, va fi supus, miercuri, analizei in cadrul sedintei Consiliului Suprem de Aparare a tarii (CSAT).

Privatizarea Petrom, pusa pe tapet

Sedinta va pune pe tapet contractul de privatizare a Petrom, prin care, in urma cu doi ani, OMV a devenit actionar majoritar la compania romaneasca, analizandu-se efectele pe care le-a avut privatizarea asupra securitatii energetice a Romaniei. Cel mai contestat contract de privatizare incheiat pana acum de Romania este cel prin care grupul austriac OMV a preluat 51% din actiunile celei mai mari companii autohtone. Clauzele contractului, considerate net dezavantajoase pentru statul roman, dar si pretul de vanzare au starnit in ultimul an critici vehemente. Pana acum insa s-a discutat mai mult despre efectele privatizarii societatii care au determinat scumpiri consistente fie la carburanti, fie la gaze si nu mai putin despre responsabilii care au perfectat aceasta tranzactie.

Cele mai controversate clauze din contractul de privatizare sunt cele legate de redeventa pe care Petrom-OMV o achita statului roman pentru exploatarea zacamintelor de petrol si gaze, de imposibilitatea statului roman de a modifica impozitele si taxele percepte companiei timp de zece ani, dar si de durata concesiunii zacamintelor care poate fi prelungita pana la epuizarea resurselor.

In doar sase luni de la semnarea contractului, la sfarsitul anului 2004, Petrom a raportat pentru prima data pierderi nete de 973,7 milioane lei, la o cifra de afaceri de 8,687 miliarde lei. Potrivit raportului anual al Petrom pentru anul 2004 aceasta pierdere reprezinta circa 246 milioane euro. Rezultatul negativ a fost justificat prin evaluarea corecta si inregistrarea efectelor datoriilor de mediu in valoare de 72 milioane euro si a celor cu litigiile in valoare de 21 milioane euro. De asemenea s-au constituit provizioane pentru active curente in valoare de 90 milioane euro. in plus, potrivit noului actionar majoritar, compania a inregistrat pierderile rezultate din lipsa de stocuri pastrate la terti, inclusiv acciza si TVA in valoare de 30 milioane euro.

Rezultatele inregistrate de Petrom dupa primele noua luni ale lui 2006 arata o cifra de afaceri de 9,675 miliarde lei (circa 2,73 miliarde euro), ca urmare a cresterii preturilor petrolului si a volumelor rafinate. in acelasi timp, profitul net al companiei a urcat la 1,997 miliarde lei (564 milioane euro).

Daca la finele anului 2004, Petrom avea 50.010 angajati, dupa primele noua luni ale lui 2006, compania petroliera mai inregistreaza doar 36.011 de salariati. Contractul de privatizare a Petrom a fost semnat pe 23 iulie 2004 intre MEC si OMV, austriecii platind aproape1,5 miliarde de euro pentru a detine 51% din compania romaneasca de petrol. Din aceasta suma, doar circa 669 milioane euro au intrat in conturile statului roman in schimbul a 33,34% din actiuni, restul fiind alocat unei majorari de capital care avea sa urce procentul detinut de OMV la 51%.

Ultima scumpire a gazelor a determinat reactii in lant si dupa ce in primele zile politicienii au iesit la rampa sustinand ca scumpirea era necesara, intre timp, in urma reactiilor dure venite din partea societatii civile, au ajuns la concluzia ca este o problema de siguranta nationala care trebuie discutata in Consiliul Suprem de Aparare a tarii (CSAT). Tot in cadrul sedintei de de miercuri se va analiza si impactul avut de celelalte privatizari din domeniul energetic.

Problema privatizarilor din domeniul energetic a fost readusa in discutie de presedintele Traian Basescu, care i-a cerut ministrului economiei, Codrut Seres, sa nu accelereze procesul de privatizare a companiilor distribuitoare de energie, urmand ca acesta sa fie reluat dupa analizarea rezultatelor altor privatizari din domeniu. Petrom este momentan in discutii cu autoritatile pentru a gasi un mecanism de compensare printr-un fond, pentru diminuarea efectelor sociale cauzate de scumpirea gazelor, a declarat, marti, directorul general al Petrom, Marian Gheorghe.

"Discutiile dintre Petrom si autotritati pentru crearea unui mecanism de compensare prin fondul pentru diminuarea efectelor sociale a scumpirii gazelor sunt in acest moment in derulare", a informat in cadrul Conferintei Energy in Central and Eastern Europe, reprezentantul Petrom. Potrivit directorului general, Petrom va investi pana in 2010 trei miliarde euro din care peste 1,5 miliarde vor fi alocate opririi declinului productiei, iar un alt miliard va fi destinat retehnologizarii.

Romgaz ar putea contribui la Fondul social

Si societatea Romgaz ar trebui sa contribuie la Fondul social, prin care va fi atenuat impactul scumpirii gazelor pentru populatie a declarat, marti, ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres. "In opinia mea subventia pentru gazele naturale nu trebuie sa fie acordata prin pret, ci este nevoie de subventii directe pentru cei care nu isi pot plati factura, la fel cum se intampla in alte tari", a precizat ministrul Economiei, Codrut Seres.

Potrivit ministrului, la contributia la Fondtul social, in mod normal, ar trebui sa participe si Romgaz, insa discutiile continua inclusiv cu reprezentantii OMV-Petrom. "Este posibila o scadere a pretului gazului la import, la jumatatea anului viitor, avand in vedere faptul ca pretul petrolul s-a inscris pe un trend descendent" a adaugat ministrul.

Oficialul MEC a precizat ca unele state din su-estul Europei se vor confrunta in aceasta irna cu un deficit de energie de aproximativ 1.000 MW. "Nu este vorba de Romania, ci de alte piete din zona care se vor confrunta cu un deficit energetic si probabil se vor adresa Romaniei pentru a-si acoperi acest deficit", a completat Codrut Seres.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri